|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Przesunięty przez: Indiana 02-11-2013, 21:08 |
Spamy z tematu Inżynier |
Autor |
Wiadomość |
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 18-10-2013, 07:42
|
|
|
A propos stulecia, pewnie jakieś spore święto w Wergundii?
A co do polityki, to baaardzo dobrze, że jest jaka jest - rozbudowana, ciekawa i "interaktywna" |
_________________ 2010-2012 - Aerlinn Tavariel In'Tebri, kapłanka Silvy i Herna
2013 - + Sonja córka Aliny z Sulimów, drużynniczka rodu Kietliczów Karanowiców
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 18-10-2013, 12:02
|
|
|
No mówcie mi tak jeszcze Przyszłoroczna fabuła będzie wielką międzynarodową intrygą wywiadów!
A, no i widzę, że wreszcie powoli Wergundia odzyskuje sympatię graczy po tym, jak ich niecnie zamknęła w obozie jenieckim 3 lata (tfuu... prawie sto lat! ) temu |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 18-10-2013, 14:36
|
|
|
w końcu byliśmy w wergundzkiej fortelicji!
I podobno całkiem sympatyczny lecz czasem irytujacy hrabia wergundzki tam zamieszkal... no przynajmniej przez jakiś czas. |
_________________ "Eee tam, wyklepie się na warsztacie" |
|
|
|
|
Owizor
miewał złe sny o ogórkach...
|
Wysłany: 18-10-2013, 17:54
|
|
|
Cytat: | Wergundia odzyskuje sympatię graczy po tym, jak ich niecnie zamknęła w obozie jenieckim 3 lata (tfuu... prawie sto lat! ) temu | cóż... wymiana pokoleniowa... dla takiego Owizorka to już tylko zbiór nudnych dat z podręcznika do historii
Tak mi się przypomniało: Cytat: | w tym świecie nie było żadnego Karola, więc nie ma "króli"! | - może by w takim razie władców Wergundii zacząć mianować... hm... "elmami"... "elmerami"... "merami"... "merkami"... "merykami"... ?
hm... "elmer" brzmi nawet nawet...
i tu też się nasuwa: czyli w takim razie w historii świata musiał być już jakiś wielki (starostyryjski?) Cezary? |
_________________ 2013 II turnus - Owizor Rożenek, szpiegujący dla Imperium mag ziemi z Ofiru
2014 II turnus, Epilog - Argan Rożenek, styryjski dezerter podszywający się pod liryzyjskiego możnego Octavia Lecorde
Nelramar - Oberon Williamson, nekromanta-sadysta podszywający się pod elfa // Ohtat'Penatis Idril - elficki dowódca gardzący po równo Wergundią i Styrią
2015 I turnus - ponownie Owizor Rożenek który to nawrócił się, by jako Sędzia Rega Ludmir romansować z pewną elfką [+]
2015 turnus +18 - Archibald dar Bregen, samozwańczy książę o słabej psychice
|
Ostatnio zmieniony przez Owizor 18-10-2013, 17:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 18-10-2013, 18:32
|
|
|
Owizor napisał/a: | czyli w takim razie w historii świata musiał być już jakiś wielki (starostyryjski?) Cezary? | Celnie
Mam w archiwach jeszcze kawałek z 2007 (wtedy chyba pierwszy raz konkretnie został określony świat gry. To jest kalendarium. Mamy tak Komnena, pierwszego wodza plemienia Odearytów, który założył Styrgrad, potem niewymienianych z imienia władców, jednoczących i budujących siłę plemienia. A potem - Aleksy I Wielki - pierwszy cesarz. Więc ta historia mogłaby wyglądać tak:
Cytat: | Rok [według kalendarza cesarstwa]
0 Objęcie władzy nad plemieniem Odearytów przez Komena, założenie Strygradu. Dynamiczny rozwój terenów wokół miasta.
25 Umiera wódz Komen. Wiec plemienia przyznaje władzę Cezarianowi Morrenicie .
26-40 Cezarian podbija tereny sąsiednich plemion. Obszar opanowany przez Odearytów rośnie trzykrotnie. Dalszy ciąg dynamicznego rozwoju państewka.
40 Cezarian ginie w bitwie po Ragnos, bitwa jest jednak wygrana. Rodzi się legenda wielkiego wodza.
102 Władcy Księstwa Odear, Górnej Styrii i Dolnej Styrii zawierają Święty Pakt, tworząc państwo Styrii ze stolica w Styrgradzie. Aleksy I Wielki zostaje pierwszym cesarzem.
130 Umiera Aleksy I. Jego miejsce zajmuje Jon Wspaniały. Reforma administracyjna państwa. Przyłączenie ziem Księstwa Północnej Styrii i Dzikich Pól. Reforma Armii. Dynamiczny rozwój gospodarki. Pokój na granicach. |
Gra w 2007 toczyła się w roku 391 |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 18-10-2013, 19:07
|
|
|
To kiedy martwy śnieg? ^^" |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 18-10-2013, 19:18
|
|
|
Cytat: | Przyszłoroczna fabuła będzie wielką międzynarodową intrygą wywiadów! |
Tak! Trzymam za słowo
Indiana napisał/a: | Gra w 2007 toczyła się w roku 391 |
Ale, nowsi gracze, nie mylić z rokiem 391 po wielkiej ekspansji, te lata liczone były wtedy właśnie od założenia Styrgradu
Próbowałem kiedyś zestawić te dwa kalendarze, cesarski i ee... ekspansywny?
Upadek Styrii nastąpił w 1790 roku wg. pamiętników, tekstu znalezionego przez graczy w 2009r. W kronice na stronie zalanie obszarów na zachodzie przypada na rok 1500 przed wielką ekspansją. Zatem w chwili obwołania Dragana na wojewodę mielibyśmy 4185 rok od założenia Styrgradu, dobrze liczę? To by było ciekawe gdyby w Styrii stosowano starą datację
Swoją drogą, moglibyście (czy jednak nie?) publikować po obozach materiały które były w grze? Bo jeszcze się komuś na coś przydadzą a zawsze jest walka kto po obozie zgarnie więcej tekstów
Cytat: | A, no i widzę, że wreszcie powoli Wergundia odzyskuje sympatię graczy po tym, jak ich niecnie zamknęła w obozie jenieckim 3 lata (tfuu... prawie sto lat! ) temu |
Zrehabilitujcie jeszcze Itharos, to taki zarąbisty motyw teokratycznej fortecy jest! Chociaż z drugiej strony, nie wiem czy większość graczy nie uważa że walczyło w 2012 ze Styrią. To może Styrię trzeba rehabilitować?
Cytat: | I podobno całkiem sympatyczny lecz czasem irytujacy hrabia wergundzki tam zamieszkal... no przynajmniej przez jakiś czas. |
Czy ja coś znowu przespałem? |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 18-10-2013, 22:59
|
|
|
Travor napisał/a: | Zatem w chwili obwołania Dragana na wojewodę mielibyśmy 4185 rok od założenia Styrgradu, dobrze liczę? To by było ciekawe gdyby w Styrii stosowano starą datację | Pomysł łyknięty! Fakt, to trochę utrudni relacje Styrii z resztą świata, tak jakby nie były dość trudne Ale to wyśmienite jest. Jest to przyjęte nieco umownie, bo oczywiście data 1500 przed w.e. jest widełkowa. Zalanie takich terytoriów nie mogło się odbyć w ciągu jednego roku, a kronikarze ofirscy nie mogli znać dokładnej daty zalania Styrgradu. Ale można ten rok przyjąć
No to podarowałeś Nowej Styrii oficjalny kalendarz
Travor napisał/a: | Cytat:
Przyszłoroczna fabuła będzie wielką międzynarodową intrygą wywiadów!
Tak! Trzymam za słowo |
Ale wiesz, że taką fabułę rozegramy maks w 2-3 osoby Reszta uzna, że to nuuuudy
Travor napisał/a: | Swoją drogą, moglibyście (czy jednak nie?) publikować po obozach materiały które były w grze? | Moglibyśmy, z miłą chęcią bym rozdała nawet te papierowe, których zawsze mi szkoda wywalać Pomyślimy z dziewczynami z fanpejdża jak to ładnie podać.
Travor napisał/a: | Zrehabilitujcie jeszcze Itharos, to taki zarąbisty motyw teokratycznej fortecy jest! Chociaż z drugiej strony, nie wiem czy większość graczy nie uważa że walczyło w 2012 ze Styrią. To może Styrię trzeba rehabilitować? |
Bardzo lubię Itharos, z całego Ofiru najbardziej W sumie, może i to się w końcu uda, bo to jest prosty mechanizm - gracze nie lubią tych, co ich leją
Cytat: | Czy ja coś znowu przespałem? | I turnus, postać Akinoriego |
|
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 19-10-2013, 03:39
|
|
|
W sumie rozkminy można przenieś do nowego tematu, bo do Inżyniera to chyba nam tu nie pasuje
Tak bdw. Indi może w następnym roku zrobimy test i dać magom rytuały do nauki przed turnusem? (Słówka i rozkazy dopiero na turnusie) |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 19-10-2013, 03:55
|
|
|
Akinori napisał/a: | i może w następnym roku zrobimy test i dać magom rytuały do nauki przed turnusem? (Słówka i rozkazy dopiero na turnusie) | Hm, ale co to zmieni? Bo wiesz, to jest tak, że te osoby, którym się chciało przed obozem zajrzeć do zasad, radzą sobie z rytuałami bez problemu, a nawet wirtuozersko. Osoby, które nie ogarniaja zasad, nie ogarną też wczesniej podanych rytów, bo ich nie przeczytają. |
|
|
|
|
|
Frączek
Wergundia Pany
|
Wysłany: 19-10-2013, 10:42
|
|
|
No, ale w takim wypadku, ci bardziej ogarnięci nie będą musieli odprawiać rytuałów z kartki. A jeśli byście dali jeszcze słówka i rozkazy to mogą nauczyć się wcześniej zaklęć... |
_________________ '13 - Zwiadowca / łucznik Celahir ( zwany 'Hobbit Sam'
Epilog '13 - mag ognia Divakar
'14 - Kapral Halvard, w służbie 15. kohorty Zielonego Tymenu
Epi '14 - podziemny hipnotyzer Akhel Ah'ran z rodu Diaeth (†)
'15 - imperialista aka najemnik Germeriusz 'Gałgan'
Epi '15 - wojownik Qa, Qorykohynaq
'16 - Ernest, szpieg z krainy deszczowców B)
QA FORTHEWIN
"Opętanie na Indianę! Bijesz Indianę!" |
|
|
|
|
Bryn
|
Wysłany: 19-10-2013, 12:55
|
|
|
Indiana napisał/a: | Travor napisał/a: | Cytat:
Przyszłoroczna fabuła będzie wielką międzynarodową intrygą wywiadów!
Tak! Trzymam za słowo |
Ale wiesz, że taką fabułę rozegramy maks w 2-3 osoby Reszta uzna, że to nuuuudy
|
Przecież polityka na silberze to jego najlepsza część Mi osobiście zawsze polityczne wątki podobają się najbardziej, szczególnie jak się ma okazję grać z Travorem (uszanowanko ). |
_________________ 2011 i 2012 - Tirianus Taeleth, kapłan bitewny Silvy
2013 - Emrys, syn Drogowita z Wojniłłów Karanowic, witeź / Małgorzata
2014 - Cadan a.k.a. Kaban/Shazam/Conan - laryjski psionik
2015 - Brynjolf Gunnarson Sliabh Ard |
|
|
|
|
Wojtek
Kaboom?
|
Wysłany: 19-10-2013, 13:08
|
|
|
Oczywiście, że polityczne wątki są(wg. mnie i dla mnie) najciekawsze Prawda też, że dobry magiczny motyw nie jest nudny to dla mnie polityczny > mistyczny, jednakże najbardziej lubię, jak oba wątki się ze sobą łączą, albo w jakimś stopniu przeplatają.
...intryga wywiadów... brzmi zacnie |
Ostatnio zmieniony przez Wojtek 19-10-2013, 13:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Reshion vol 2 Electric Bo
To jak, umowa handlowa?
|
Wysłany: 20-10-2013, 23:25
|
|
|
Współczuje osobom, którym nie podobają się wątki polityczne na obozach. Są one naprawdę ciekawie i fajnie zrobione .
Też czekam na intrygę wywiadów za rok . |
Ostatnio zmieniony przez Indiana 21-10-2013, 00:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 21-10-2013, 00:50
|
|
|
Mogę tylko powiedzieć "Indi lubi to" No skoro tak... |
|
|
|
|
|
Kalmar
człowiek - drewno
|
Wysłany: 21-10-2013, 20:45
|
|
|
Też wolę wątki polityczne nad mistyczne, pomimo że moje postacie są pod tym względem warzywem :C |
_________________ "KWAS!"
~ Reshi da Tirelli |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 21-10-2013, 21:32
|
|
|
A ja ponad wszystko przedkładam wątki komediowe |
Ostatnio zmieniony przez Hodo 21-10-2013, 21:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rosomak
"Te, możny"
|
Wysłany: 21-10-2013, 21:46
|
|
|
Czemu tu nie ma przycisku "lubię to", czemu? |
_________________ 2012 urwis - Earon, ofirski traper.
2013 III turnus - Samus, szaman rosomaka z Samni, imperialista.
2013 epilog - Dobromił, teralski kapłan Rega w służbie 22 kohorty kondotierskiej burego tymenu.
2014 IV turnus - Książę Oleg Fryderyk Wettyn w służbie 15 kohorty zielonego tymenu.
2014 epilog - † Gentarō Nyanor Diaeth, kapłan-wojownik Klyfty/ generyczny elf z rodu Diaeth - prawie jak BN ^^ |
|
|
|
|
Owizor
|
Wysłany: 21-10-2013, 22:08
|
|
|
Hodo napisał/a: | A ja ponad wszystko przedkładam wątki komediowe |
taak! intrygi szpiegowskie na wesoło!
ale trzeba też zauważyć, że z forum korzystają tylko osoby zaangażowane - tym, którzy tu nie zaglądają na ogół nie zależy na niuansach politycznych, i przyjeżdżają tylko by poznać fajną historię / pospuszczać Mojmiry (a fabuła wystarczy im w formie skróconej i uproszczonej:"hurra! Dragan wojewodą! Mojmir martwy! dobro (jak zawsze) zwyciężyło!")
wątki polityczne a mistyczne? ja jakoś bałem się wątków mistycznych, więc choć byłem magiem, skupiałem się na polityce... ale to pewnie dlatego, że nie byłem jeszcze w pełni obeznany w kwestiach magicznych (mój pierwszy larp w tegoroczną majówkę: lubiłem improwizować, dopóki nie kazano mi zemdleć trzeci raz pod rząd... wtedy nabrałem respektu do kwestii mistycznych )
hm... nie znam się na obsługiwaniu forum, ale rzeczywiście wypadałoby już przerzucić sporo tych postów do jakiegoś innego wątku... |
_________________ 2013 II turnus - Owizor Rożenek, szpiegujący dla Imperium mag ziemi z Ofiru
2014 II turnus, Epilog - Argan Rożenek, styryjski dezerter podszywający się pod liryzyjskiego możnego Octavia Lecorde
Nelramar - Oberon Williamson, nekromanta-sadysta podszywający się pod elfa // Ohtat'Penatis Idril - elficki dowódca gardzący po równo Wergundią i Styrią
2015 I turnus - ponownie Owizor Rożenek który to nawrócił się, by jako Sędzia Rega Ludmir romansować z pewną elfką [+]
|
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 21-10-2013, 22:08
|
|
|
Rosomaku:
Bo to jest forum i praktykujemy tu komunikację słowną, zamiast internetowego meta-języka ludzi leniwych, którym wystarczy kliknąć przycisk, zastępujący kilka, jak nie kilkanaście różnych komunikatów. Dzięki takim miejscom nasze internetowe interakcje jeszcze nie ograniczyły się do dawania łapek w górę, w dół i dołączania do tego minek. |
Ostatnio zmieniony przez Hodo 21-10-2013, 22:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rosomak
"Te, możny"
|
Wysłany: 22-10-2013, 08:44
|
|
|
W sumie racja, Hodo A wątki komediowe są świetne |
_________________ 2012 urwis - Earon, ofirski traper.
2013 III turnus - Samus, szaman rosomaka z Samni, imperialista.
2013 epilog - Dobromił, teralski kapłan Rega w służbie 22 kohorty kondotierskiej burego tymenu.
2014 IV turnus - Książę Oleg Fryderyk Wettyn w służbie 15 kohorty zielonego tymenu.
2014 epilog - † Gentarō Nyanor Diaeth, kapłan-wojownik Klyfty/ generyczny elf z rodu Diaeth - prawie jak BN ^^ |
|
|
|
|
Owizor
|
Wysłany: 02-11-2013, 20:49
|
|
|
Travor napisał/a: |
Cytat: | A, no i widzę, że wreszcie powoli Wergundia odzyskuje sympatię graczy po tym, jak ich niecnie zamknęła w obozie jenieckim 3 lata (tfuu... prawie sto lat! ) temu |
Zrehabilitujcie jeszcze Itharos, to taki zarąbisty motyw teokratycznej fortecy jest! Chociaż z drugiej strony, nie wiem czy większość graczy nie uważa że walczyło w 2012 ze Styrią. To może Styrię trzeba rehabilitować? |
tak sobie teraz pomyślałem: mniejsza o jakąś głupią rehabilitację Wergundii, Styrii czy Itharos - to Ligę Kupiecką trzeba teraz będzie solidnie zrehabilitować |
|
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 02-11-2013, 21:09
|
|
|
Wszystko się da To tylko kwestia odpowiedniego ustawienia akcentów |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|