Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

Kultura materialna - kulinaria skandynawskie

Shamaroth_Glupi - 28-09-2006, 19:26
Temat postu: kulinaria skandynawskie
nie o to mi chodzi.chodzi mi o zrofdlo zwane internetem.jesli off wyrazi zgode to wrzuce link do tejze strony.chyba ze ty mozesz mi wyrazic zgode :P zaczynam sie bac ostrzezen ^^
Indiana - 28-09-2006, 19:32

Wrzucaj ile wlezie :mrgreen:
Shamaroth_Glupi - 28-09-2006, 19:34

no kurde za pozno wrzucilas juz tam o tym napisalem :P

http://magnus.x-men.pl/~karczma/karczma.html


tam an dole sa wypieki,dziczyzna i napoje.wilkodzwiedzia serdecznie polecam,obalilismy ze znajomymi,wiekszosc wypiekow probowalem zrobicv i sprobowalem zjesc ^^ i szzerze powiem ze pycha.a dziczyzna...nie robilem,nie kcialo mi sie,ale przepisy sa dosc jasne.ogolnie strona zaweira wiele przydatnych informacji,chcoiazby jak uszyc jakies ciuchy czy tez cosik takiego.ozesz wrzucic tekst o ubiorze to dzialo WAVAHOczy jakos tak : bo ciekawie tam prawia :P

[ Dodano: 2006-09-28, 17:44 ]
dziekuje za przeniesienie ^^

Silas - 01-10-2006, 18:21

znalazlem w necie przepis na wikinskom zupe rybna ( bodajze na www.wiking.of.pl ):

Zupa rybna (4 - 6 porcji)

Wszystkie miary podawane sa w szklankach. Jedna szklanka to okolo 150 ml lub 90 g maki.

Skladniki:
• 1 kg pstraga , lososia, watlusza albo inny ryby,
• 10 - 12 szklanek wody,
• sol,
• jedna szklanka smietany,
• 3 - 5 szklanki ziol takich jak szczyty pokrzyw, liscie mlodego mniszka lekarskiego, dziki trybul, rzezucha, dzikie oregano, koper, dziegiel, dzikie cebule, ziele kminku, pietruszka, tymianek lub cokolwiek co jest w danym czasie dostepne. Nalezy jednak upewnic sie, ze uzywane przez nas rosliny sa jadalne.

Przygotowanie dania:
1) Rybe oczyscic, umyc i pociac na male kawalki.
2) Plastry ryby nalezy gotowac do ich zmiekniecia. Trwa to okolo 20 - 30 minut.
3) Ulozyc ugotowane plastry ryby na talerzu i pozbawic je osci.
4) Wrzucic plastry z powrotem do zupy. Dodac smietane i posiekane ziola.
5) Zupe nalezy teraz gotowac przez okolo 20 - 30 minut, dodajac sol do smaku. Po tym czasie mozna juz konsumowac danie. Najlepiej podawac ja z chlebem domowego wypieku. Troche masla dodanego do zupy wydatnie poprawia jej smak.

Agnar - 01-10-2006, 18:28

PIECZENIE NA KIJU.
przygotowujemy kij o grubosci kciuka (okolo 2 cm). Zeskrobujemy z jego konca (10-20 cm) kore i zaokraglamy wszystkie krawedzie. Ciasto dzielimy na porcje troche wieksze od pileczek pingpongowych. Nakladamy je na okorowany czubek kija i rozgniatamy rowna, 2-4-milimetrowa, warstwa, pieczemy nad zarem, az bedzie miejscami brazowe. Po pierwszym pieczeniu przekonacie sie, ze najlepiej piec bokiem, zeby nie spalic czubka. Z kija zdejmujemy ja ruchem motocyklisty dodajacego gazu. Do wnetrza tak powstalej rurki wkladamy dzem, lub farsz miesny

[ Dodano: 2006-10-01, 23:38 ]
W piesni Rigstula mamy: chleb razowy dla niewolnikow, cielecine gotowana dla dla chlopow, wieprzowina i drob pieczony i wino dla Jarla

I wyczytalem ze gotowano tez tak jak kazemy gotowac wode na puncie survivalowym :) Znaczy wrzucano do wody gorace kamienie... Chociaz w sumie to dziwne sie wydaje bo po cholere wrzucac kamienie jak mozna ugotowac na ogniu? Chyba ze gotowali w czyms co sie sfajczyc moglo...

http://moas.atlantia.sca.org/topics/cook.htm

Indiana - 05-10-2006, 16:22

Qrde, szkoda ze ryby sa takie drogie... Ale Loza wpadl na wene i chce wydebic jakies od jakich wedkarzy, takie od pieczenia na zarze ... :-)
Agnar - 10-12-2006, 20:52

Znalezione w sieci:
Jul Glogg

Ten tradycyjny napój jest serwowany ciepły; ciemny i pikantny -pewnym jest, że rozgrzeje jakiekolwiek zebranie lub spotkanie świąteczne.

10 całych goździków (bogactwo, ochrona)
7 zgniecionych strąków kardamonu (miłość, wspólnota)
2 kawałki cynamonu (duchowość, sukces)
1/2" Kawałek korzenia imbiru (moc, pieniądz )
2 filiżanki wody
10 cały migdałów, pociętych na połówki
1 3/4 filiżanki rodzynek (pomyślność)
1 filiżanka suszonych śliwek (ochrona)
1 pomarańczę, pocięta na ćwierci ( słońce, ochrona)
2 butelki wytrawnego czerwonego wina
1 3/4 filiżanki brandy
1 3/4 filiżanki wódki
1/3 filiżankę cukru

Zawiąż goździki, kardamon, cynamon i imbir w lnianej torebce. Podgrzewaj w dużym naczyniu torebkę z przyprawami z dodatkiem wody, migdałów, rodzynek, suszonych śliweki i ćwiartek pomarańczy do zagotowania. Zmniejsz płomień, przykryj i gotuj się na wolnym ogniu 45 minut. Usuń przyprawy, suszone śliwki i pomarańcze. Dodaj i wymieszaj pozostałe składniki. Przykryj i ogrzewaj aż zaczynie wrzeć. Wrzuć trochę połówek migdałówi kilka rodzynek do każdej filiżanki przed napełnieniem gorącym Gloggiem.

Thorfinn - 10-12-2006, 20:56

Jull Glugg... brzmi prawie jak Żul Grog;-)
Shamaroth_Glupi - 11-12-2006, 01:53

Cytat:
przykryj i gotuj się na wolnym ogniu 45 minut



życza kanibalscy wikingowie xD

Amber - 02-03-2007, 15:13

Typowym napojem wikingów to ich własna krew z kozim mlekiem... naprawde warto ^^
Indiana - 02-03-2007, 15:15

Myślę, że Wikingowie to zbyt praktyczny narodek, by tracić cenną krew na napój, podczas gdy można pić miód i piwo :mrgreen:
Jeśli masz jakieś źródła tej informacji, to wrzuć :-)

Amber - 02-03-2007, 15:18

och nie mam... poszukam.. jesli chodiz o wielkosci, krwi 2 cm (ale to zalezy od gustu) reszte zalewamy swiezym kozim mlekiem... Tak dużo krwi się nie traci a napoj.. pryznajmniej moim zdaniem.. bardzo energetyczny:)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group