Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

Grupa niebieska - Sprawy magiczne.

Aver - 27-09-2013, 23:02
Temat postu: Sprawy magiczne.
Jak rozumiem, żadne słówka się nie zmieniają? Mam wykminić zaklęcia ze słów, jakie normalnie miałby w tym roku mag ziemi?
Czy może krasnoludy mają inne pierwiastki? :P

Prim - 27-09-2013, 23:10

A jak jest z miksturami?
Zrobiłam kilka....
Ponadto zaklęcia pozostają te same?
I co z możliwościami talizmanu druida?
i amuletów?

Illima - 27-09-2013, 23:23

Już! już! stop! Chwila! :D
Właśnie zabierałem się do otwarcia tematu w związku z tym. :)

W tym temacie ustalimy jakie będziemy mieli pierwiastki, zaklęcia, umiejętności, artefakty, mikstury i wszystkie inne rzeczy, które zatwierdza się na ogół przed obozem.
Naszym (choć bardziej waszym) zadaniem jest wymyślić wszystko to, co przyda nam się podczas epilogu, a nawet jeszcze więcej, ponieważ to Abel i Kharie zdecydują które z propozycji zaakceptować.
Mamy głównie osoby czarujące, także nawymyślajcie przydatnych pierwiastków magicznych (zarówno tych podstawowych jak i bardziej zaawansowanych) dzięki którym będzie można wygrać epilog ku chwale Imperium! ;) Miksturki, artefakty i inne oczywiście też. :)

Aver - 27-09-2013, 23:41

Wymyślać pierwiastki, czy zaklęcia? :D

No to mam już listę wykombinowaną z Owizorem. Wymyślić więcej? :3

- dziura w ziemi (unieruchomienie na parę sekund) - rengat erat
- kamienna ściana - basoda steva raipu prome
- burza piaskowa (oślepienie wszystkich wokół, w tym sprzymierzeńców, na parę sekund) - (basoda - jeśli nie ma piasku w pobliżu) raipu satta merir
- piach w oczy (oślepienie jednej osoby) - (basoda - jak wyżej) ongole satta
- rzut kamieniem (lekka rana - można odbić tarczą) - (basoda - jeśli nie ma kamieni w pobliżu) ongole steva
- rzut wielkim kamieniem (ciężka rana - nie można odbić) - (basoda - jak wyżej) ongole steva merir / basoda steva raipu merir?
- trzęsienie ziemi (obalenie, może być masowe) - basoda raipu erat merir
- kamienna skóra (i tu mam dwa pomysły... 1. niewrażliwość przez paręnaście sekund (jak berserk) lub 2. osoba zaklęta mogłaby zmienić jedną ciężką ranę na lekką) - basoda steva prome (trzymając dłoń na celu)

Lyar - 28-09-2013, 00:31

Właśnie, czy możemy wykorzystać, że tak powiem, naszą szamankę, która zostaje w Karantanii i może nam stworzyć jakieś totemy na drogę? :D Jutro napiszę jakie.
Aha, i czy jest możliwość stworzenia różdżek zaklęć? Mamy wystarczająco... klejnotów, które za takowe mogą służyć.

Ode mnie:
- Obalenie - Ongole ventus/Basoda ventus ongole
- Obalenie: pierwszy szereg - Ongole ventus merir/Basoda ventus ongole merir
- Uśpienie/Omdlenie(na to drugie ludzie nie reagują) - Rengat ventus
- Oślepienie - Basoda bidar
- Oślepienie: pierwszy szereg - Basoda bidar merir
- Usunięcie gazu - Rengat certhia
- Przeniesienie gazu - Raipu certhia
- Zamknięcie gazu - Prome certhia
- Lewitacja - Rengat ventus prome
- Zasłona dymna - Basoda fumo merir
- Przywrócenie oddechu - Ongole ventus verir
- Cyklon - Basoda ventus raipu ongole
- Eksplozja ciśnienia - Prome ventus verir ongole aprome - (na grupę po lekkiej każdemu dookoła)
- Błyskawica - Basoda certhia prome verir aprome (na pewno ciężka)

Wspólne z Erim:
- Lodowa zamieć: (lekka + zamrożenie, nie pamiętam czy na osobę czy na grupę)
Leclerc: Basoda certhia raipu aprome
Eri: Basoda alisma prome ongole

Illima - 28-09-2013, 01:03

Poczekajmy na Abla to się okaże czy całe zaklęcia też mogą być. nawrzucajcie tu jeszcze samych pierwiastków (nie jestem pewien czy ich fabularne nazwy nie będą musiały zostać zmienione, nie wiem). I zastanówcie się nad pozostałymi rzeczami :)

P.S. Przez weekend będę miał słaby dostęp do internetu. Podziałajcie ile możecie sami, potem dorzucę swoje i zaczniemy rozpracowywać wszystko w oparciu o to co mamy :)

Aver - 28-09-2013, 01:08

Steva - kamień
Satta - piasek
Erat - ziemia

Tyle mi Owizor podał... Nie wiem, coś do tego będzie dorzucone?

Prim - 28-09-2013, 16:48

Jeśli chodzi o moje sprawy magiczne:
Mikstury:
trucizna (zdaje mi się, że robiłam na obozie)
widzenie ukrytego (wcześniej robiona-obóz)
zasklepianie ran (wcześniej robiona-obóz)
oczyszczanie z trucizny
kamienna skóra

Zaklęcia:zrastanie kości, leczenie skutków uderzeń, siła niedźwiedzia, szaleństwo, unieruchomienie, trucizna.... [tam wiadomo- konkretne słówka...]

Talizman: oparty na runie Muin (winorośli): "szósty zmysł" (przewidywanie przyszłości)

Amulety: robiłam na obozie kilka (w tym na wzmocnienie, zdolności w walce, poszukiwanie wartościowych rzeczy)

Oprócz tego: W niektórych sytuacjach rozmowy (pytania, prośby), skierowane do Matki Natury. Skutkujące niekiedy rozwalaniem karcerów.....

Czy coś z tego zostaje mi odebrane? Jak działa talizman (wcześniej mogłam zadawać pytanie dotyczące przyszłości- dostawałam konkretną odpowiedź)? A te pytania do Matki Natury, roboczo zwane "transami"?

Abel - 28-09-2013, 22:44

Napiszcie póki co to co chcecie mieć, Illima wam to przejrzy i zatwierdzi, ostatecznie Kharie albo ja ocenimy co przechodzi :)
Prim - 29-09-2013, 11:45

Podsumowując, chciałabym mieć:
przede wszystkim z mikstur chciałabym posiadać tą, na widzenie ukrytego (robiłam ją na obozie- została też na nim użyta- więc moja postać ją formalnie posiada)+ inne robione mikstury lecznicze. Ponadto chciałabym zachować zaklęcia i moc talizmanu (tylko nie wiem jak on ma teraz działać, bo ogólnie na obozie było tak, ze miałam prawo do konkretnej odpowiedzi od Matki Natury na moje pytanie odnośnie przyszłych kolei zdarzeń- czy to przejdzie na epilogu?)
no i oczywiście te moje rozmowy z samą Matką Naturą, również by się przydały....

Danus - 29-09-2013, 18:49

Dobra... z rzeczy bardziej przyziemnych niż zaklęcia... chociaż co niektóre też związane z magią:
- mapa (nikt nigdy o tym nie myśli, ale mapa okolic bardzo by się przydała)
- amulet przeciw magii psionicznej (czy też czytaniu myśli... ile ich możemy mieć?)
- amulety przeciw magii kapłańskiej (dobrze by było, aby miał go każdy z nas... ale nie wiem czy da rade aż taką ilość...?)

Postaram się jeszcze coś dopisać wieczorem.

Lyar - 29-09-2013, 21:17

Moje pierwiastki:

Wiatr - Ventus
Błysk - Bidar
Chmura - Certhia
Fumo - Dym

Danus - 29-09-2013, 21:55

Dobra, cześć dalsza... w sumie większość już została wymieniona przez innych wcześniej... :)
- jakiś artefakt chroniący przed mahią (jeżeli coś takiego w ogóle istnieje i byłoby w stanie znaleźć się w naszych rękach)
- magiczny ........ - czyli podróba Aramediconu, którą w razie czego moglibyśmy komuś oddać, podrzucić, podmienić... coś w tym stylu... magiczny z tego względu, aby wytwarzał emanację magiczną, a więc sprawiał pozory wyżej wymienionego artefaktu (ta pozycja jest uwarunkowana od odpowiedzi jakie otrzymam na pytanie... które w sumie dopiero za chwilę napisze w innym temacie ;p a konkretnie chodzi o to czy wiemy mniej więcej jak ten artefakt ma wyglądać... albo chociaż czym ma być... wisiorek, pierścień, kamień, mandarynka... czy wiemy o nim cokolwiek...)
- wikt - czyli po prostu żarcie i coś do picia, kabanosy, ser, chałwa, woda, jakiś sok... co tam będziemy chcieli... w tej kwestii czekam na odzew reszty :) (nie wiem czy to w tym temacie powinno być, no ale coś do przekąszenia by się przydało ;) )

No i... jak na razie to chyba tyle pomysłów ode mnie...

Lyar - 29-09-2013, 22:17

A... raczej odwrotnie, Dym - Fumo. Rozkazy też wrzucić?

Teraz sprawy związane z naszą szamanką, Tuuli... Czy jeśli zostaje w Karantani:

1) Jest możliwość, żebyśmy używali jej znaków? Myślę, że najlepszą osobą do wykonywania tego, jeśli byłoby to możliwe, byłaby Primula, z powodu jej wielokrotnego uczestnictwa we wspólnych medytacjach z szamanką.
- Spojrzenie z góry
- Okoliczności śmierci
- Wskazówka

2) Czy moglibyśmy mieć, w związku z jej transem i umiejętnością spojrzenia z góry, do pewnego stopnia kontakt z nią? Czy mogłaby poprosić ducha kruka, aby nas śledził, aby co jakiś czas dowiadywała się co się z nami dzieje? Chodzi o to, że gdybyśmy się znaleźli w niebezpieczeństwie, po jakimś czasie Tuuli by się o tym dowiedziała i odpowiednio zareagowała. Nie chodzi tu o czytanie naszych myśli, ale jakieś wizje co się z nami dzieje. Byłoby to możliwe z Karantanii?

A jeśli nie, jako że psionika jest o krok od magii powietrza, czy mógłbym poprosić o pierwiastek myśl? Albo różdżkę, która na takie przekazanie myśli by zezwolliła? Chodzi mi po prostu o możliwość łączności.

Lyar - 29-09-2013, 22:38

Poprawka zaklęcia, w błyskawicy jest błąd...

- Błyskawica - Basoda certhia prome verir ongole aprome (na pewno ciężka)

Prim - 29-09-2013, 22:59

CO do kontaktu z Tuuli: miałam pewien pomysł....
Ona do transu ma swoje charakterystyczne pióro kruka....
Czy przez nie mogłabym się z nią porozumieć na przykład?
Miałyśmy na obozie wspólny trans... i w sumie czy moznaby przyjąć to za jakąś więź między nami?

Aver - 29-09-2013, 23:50

Ok, więc jeśli chodzi o zaklęcia to tu jest lista (powtórzona, jak coś).

- dziura w ziemi (unieruchomienie na parę sekund) - usuń ziemia - rengat erat
- kamienna ściana - wywołaj kamień przesuń zamknij - basoda steva raipu prome
- burza piaskowa (oślepienie wszystkich wokół, w tym sprzymierzeńców, na parę sekund) - (wywołaj) przesuń piasek zwiększ - (basoda - jeśli nie ma piasku w pobliżu) raipu satta merir
- piach w oczy (oślepienie jednej osoby) - (wywołaj) rzuć piasek - (basoda - jak wyżej) ongole satta
- rzut kamieniem (lekka rana - można odbić tarczą) - (wywołaj) rzuć kamień(basoda - jeśli nie ma kamieni w pobliżu) ongole steva
- rzut wielkim kamieniem (ciężka rana - nie można odbić) - (wywołaj) rzuć kamień zwiększ / wywołaj kamień przesuń zwiększ? - (basoda - jak wyżej) ongole steva merir / basoda steva raipu merir?
- kamienna skóra ( 1. niewrażliwość przez paręnaście sekund (jak berserk) lub 2. osoba zaklęta mogłaby zmienić jedną ciężką ranę na lekką - do zatwierdzenia jedno z nich) - wywołaj kamień zamknij basoda steva prome (trzymając dłoń na celu)

Dodatkowo wymyśliłam pierwiastek wstrząs - revin i jeśli można będzie go użyć, to pojawia się w zaklęciu:
- trzęsienie ziemi (obalenie masowe) - wywołaj wstrząs wzmocnij przesuń - basoda revin raipu merir
- ruchome piaski (unieruchomienie lub przynajmniej spowolnienie) wywołaj piasek otwórz wywołaj wstrząs zwiększ przesuń - basoda satta aprome basoda revin merir raipu

Illima - 01-10-2013, 00:04

Ludziki, już wiem jak dokładnie wygląda sprawa magii, niniejszym ją przedstawiam.

Zamieszczę wam zestawy słówek dla magów. Muszę wybrać po 3 pierwiastki dla maga, które uznaję za najlepsze dla naszej misji i z tych słówek wymyślacie tyle zaklęć i tak fajnych ile i jak tylko możecie. :)

Ale! Zanim wybiorę dla magów trzy kluczowe pierwiastki trzeba się dobrze zastanowić nad tym jakiego rodzaju zaklęcia będą dla nas najbardziej przydatne. Wybór pierwiastków jest już wyborem taktycznym. Więcej na ten temat podyskutujemy w sąsiednim temacie, jak sądzę.

Mamy do dyspozycji maga ziemii (Avergill) i maga powietrza (Lyar). Jest kilka rzeczy, które rprzychodzą mi do głowy.
- Połączenie waszych sił w rzucaniu jednego, syntetycznego zaklęcia czerpiącego z każdego żywiołu. Zobaczymy czy to przejdzie, ale uważam, że to bardzo prawdopodobne. Zaklęcia mogłyby być naprawde potężne :)
- Zaklęcia wywiadowcze: być może podstawa naszej misji. Wszelkie uśpienia, prawdomówności, czytania w myślach, amnezje, anamnezy, odczytywanie pamięci miejsca etc
- Zaklęcia bojowe: wiadomo. Bezbronnym nie można być, choć takie zaklęcia to chyba nie priorytet. monza się zastanowić czy bardziej ofensywne czy defensywne.
- "sztuczki" - pod tą nazwą rozumiem zaklęcia, które można wykorzystać w wymienionych wyżej sytuacjach, które są dość wszechstronne, nierzadko proste i wymagające niewiele wysiłku. Pod tę kategorię wrzuciłbym na pierwszym miejscu wszelkie iluzje. Choć wyżej wyróżniłem zaklęcia bojowe, to wyobrażam sobie tę misję bardziej szpiegowsko, więc będziemy woleli bezpiecznie uciec, niż ryzykownie wdawać się w potyczki. Zaklęcia te być może będą zatem naszą główną bronią.
- Zaklęcia "permanentne" czy "czasowe", zwał jak zwał: głównie jakieś tarcze, ochrony przed innymi czarami/umiejętnościami. One też będą ważne, nawet nie będę tłumaczył dlaczego. Ewentualnie inne wspomagacze magiczne.
Szerzej się wypowiem, jak już pogadamy trochę o ogólnej strategii działania w temacie obok.

Primula ma ten zestaw, co na obozie (wyślę Ci jeśli go nie posiadasz). Wszystko, co wymyśliłaś na obozie ponad starter druida zostanie zweryfikowane przez Abla i Kharie razem z resztą.

P.S. Czy wiecie coś na temat nowe osoby, która miała podobno dołączyć do naszej grupy, a nie odezwała się ani słowem?

Prim - 01-10-2013, 19:55

mam jeszcze pytanie.
Na obozie stworzyłam niektóre miksturki i fabularnie je posiadam....?
Czy ich posiadanie na epilogu to rzecz, która jest możliwa?
Bo szczerze- to nie wiem, gdzie w lesie znajdę po nocy kwiatki :P

Chyba, że od razu dostanę wszystkie mikstury ? :D

I jak rozumiem w "starter druida" wliczony jest, hm talizman? <jak jest związany z druidem na całe życie, to chyba powinien zostać, hm?>

Prim - 01-10-2013, 19:56

I czy ja coś ewentualnie z tytuły druida mogę "wspomóc" w wyżej wymienionych "wspomagaczach"? Np. odczytywanie miejsca w lesie (Domu Matki Natury)?
Illima - 02-10-2013, 00:14

Primula, wszystko co Ci przychodzi do głowy (może poza jakimiś ostrymi przegięciami) damy do zatwierdzenia i zobaczymy co z tego przejdzie. :)
Illima - 02-10-2013, 02:25

Lyar, zestaw dla ciebie.
Cytat:
Zestaw magiczny
Mag powietrza

Rozkazy
Rzucić: Ongole
Gest: Wyrzut ręki w odpowiednim kierunku połączony z wyprostowaniem palców
Przesunąć: Raipu
Gest: Wskazanie kierunku, w którym następuje przesunięcie
Wywołać: Basoda
Gest: Wyprostowanie palców z pięści
Zwiększyć: Merir
Gest: Podniesienie rąk ku górze
Zmniejszyć: Verir
Gest: Obniżenie rąk ku dołowi
Usunąć: Rengat
Gest: Szybki poziomy ruch dłonią
Zatrzymać: Kudusim
Gest: Wyprostowana dłoń w odpowiednim kierunku
Zamknąć: Prome
Gest: Ściśnięta pięść
Otworzyć: Aprome
Gest: Rozłożenie złożonych dłoni

Pierwiastki:
Błysk - Bidar
Oddech - Lungo
Dźwięk - Clavia
Mam nadzieję, że cieszysz się z pierwiastków. Będziesz naszym inspektorem gadżetem i przenośną sztuczką. Oddech przyda się jako neutralizacja trucizn i zaklęcie ofensywne. Błysk jako defensywne i ofensywne, a dźwięk... Mam parę koncepcji. Wymyśl jak najwięcej, to może być nasz as w rękawie. ;)

Avergill, oto twój zestaw:
Cytat:
Zestaw magiczny
Mag ziemi

Rozkazy
Rzucić: Ongole
Gest: Wyrzut ręki w odpowiednim kierunku połączony z wyprostowaniem palców
Przesunąć: Raipu
Gest: Wskazanie kierunku, w którym następuje przesunięcie
Wywołać: Basoda
Gest: Wyprostowanie palców z pięści
Zwiększyć: Merir
Gest: Podniesienie rąk ku górze
Zmniejszyć: Verir
Gest: Obniżenie rąk ku dołowi
Usunąć: Rengat
Gest: Szybki poziomy ruch dłonią
Zatrzymać: Kudusim
Gest: Wyprostowana dłoń w odpowiednim kierunku
Zamknąć: Prome
Gest: Ściśnięta pięść
Otworzyć: Aprome
Gest: Rozłożenie złożonych dłoni

Pierwiastki:
Ciężki - botaurus
Kamień - Steva
Twardość - Tierro
Nasz mag defensywno ucieczkowy ;) Pierwiastek "ciężki" nada się do walki, ale może też się przydać przy zabezpieczaniu jakichś przedmiotów. Twardość pozwoli na legalne robienie kamiennej skóry. Kamień... Chciałem przeforsować diament, ale nie udało się, bo potrzebowałbym do tego jeszcze jednego słówka ("zmaterializować"), a wtedy musiałbym pozbyć się innego, a szkoda mi było. Coś czuję, że kamienna ściana, to będzie podstawowy czar ucieczkowy. :)

Mam nadzieję, że wam się podobają. Przejrzyjcie to, dajcie znać co o tym myślicie i jeżeli nie będzie żadnych większych obiekcji, to zabieramy się do wymyślania (reszta ekipy również!).

Lyar - 02-10-2013, 11:46

Uuu... No to lewitacja i usunięcie gazu, które mi się najbardziej przydawały teraz odpadają... Jest chociaż możliwość zrobienia różdżek maga z moich poprzednich zaklęć? Dźwięk jak najbardziej mi się podoba... Hell, pierwiastki są świetne, tylko większość moich zaklęć ląduje w koszu...

MOMENT! Na obozie przyswoiłem sobie dodatkowy pierwiastek, to znaczy, że pod koniec miałem cztery... Nie dałoby się przypadkiem wiatru mi jeszcze dać? ;)

Kharie - 02-10-2013, 12:34

Nie, dodatkowe pierwiastki przyswojone w trakcie obozu nie wchodzą w grę.
Każdy ma tylko zestaw podstawowy plus trzy dodatkowe pierwiastki wybrane przez OG. :)

Illima - 02-10-2013, 13:12

Lyar, jeżeli uważasz, że byłoby lepiej żebyś miał dym, albo wiatr, to możemy wprowadzić je zamiast błysku (pozostałe są zbyt dobre moim zdaniem). Przy czym wiatr jest mocno bitewny, ta lewitacja z wiatrem jest dość grubymi nićmi szyta i nie wiem czy by przeszła. Dym pozwala ci usówać dymy, co jest wielce ok i pozwala robić zasłonę dymną, co jest również wielce okej, tylko że nie ma już takiego zastosowania ofensywnego. No ale może wystarczyłby ci do tego oddech. Zastanów się nad tym porządnie i szybko. Za jakiś czas zacznę wymyślać razem z wami zaklęcia. Cała reszta grupy niech również się angażuje. Wtedy będzie już za późno na zmianę.

Primula, niedługo ogarnę dokładnie te zasady druidyzmu i będę wiedział, co należy ci coś przygotować, jeżeli coś w ogóle. :)

Illima - 02-10-2013, 16:41

@usuwać*
Illima - 02-10-2013, 17:36

Primula, przejrzałem druidyzm. Sądze, że do zatwierdzenia możemy bez problemu dać wszystkie podstawowe zaklęcia i podstawowe mikstury. Talizman równiez, zobaczymy tyklo czy na takich samych zasadach, bo epilog zakłada troche inną rolę OG. Ale zostaniemy przy winorośli i zobaczymy, co uda się przeforsować. jeśli miałaś jakieś bardziej zaawansowane czary i mikstury, to je podaj. Wybiorę może po jednym z tego i tego i spróbujemy przepchnąć. Sądzę, że z pytaniami do Matki Natury może być problem. A jeśli chodzi o amulety, to napisz mi proszę jakie dokładnie robiłaś, jakie miały właściwości. Wybrałbym z nich jakiś jeden, który nie jest zbyt mocny i powinno udać się go zatwierdzić.
Mikstur nie będziesz robić na epilogu, wszystkie dostaniesz od razu. Jako, że niedruidzi i tak mogą zaopatrzyć się w mikstury, mam nadzieję, że z tytułu twojej profesji będziemy mieli dostęp do kilku lepszych mikstur (np. widzenie ukrytego).
:)

Aver - 02-10-2013, 19:31

Uhuhuhuhu, będzie ciekawie :D
Swoją drogą... diamentowa ściana? *-*

Okej, na razie na szybko mam takie:

Defensywne i wszelkie "przeszkadzajki":
? - spowolnienie - usuń twardość - rengat tierro (stopy zapadają się w ziemię?)
- kamienna skóra - wywołaj twardość zamknij - basoda tierro prome (zmiana ciężkiej na lekką?)
? - skamienienie - wywołaj kamień zamknij - basoda steva prome (unieruchomienie na dobrą chwilę - musi być kontakt fizyczny z ofia... khy, celem zaklęcia)

Ofensywne:
? - rzut ciężkim kamieniem - wywołaj ciężki kamień rzuć zwiększ - basoda botaurus steva ongole merir (raczej ciężka)

Na razie tyle, jak coś wymyślę więcej to dam znać. A teraz idę pisać rozprawkę .___.

Prim - 02-10-2013, 19:49

Co do widzenia ukrytego- to chyba mam to w podstawie druida. Powinno się coś dać z tym zrobić....

Hm, hm hm,.... Rola OG jest inna, więc te pytanka do Matki Natury rzeczywiście mogą być nieco niemożliwe....
Ale mam inny pomysł: z racji tego, że jestem istotą magiczną, z Tuuli (szamanka Imperialistów) łączy mnie po pierwsze przyjaźń, a po drugie rytuały... to może na tej drodze bd sie mogła z nią skontaktować na zasadzie:
a) poprosić jakieś zwierzę, jako część wielkiego dzieła Matki Natury, by mi pomogło- poprosić ją, by kazała temu zwierzęciu np. przenieść wiadomość <np. Imperialistom, czy samej Tuuli>
b) walnąć jakieś skupiające, medytujące coś i połączyć się z nią duchowo.

moglibyśmy wtedy na przykład ostrzec Dragana, czy coś przekazać dalej.
Ej, jestem druidem- a mikstury mają wszyscy, dajcie może jakiego bonusa... :P

Illima - 02-10-2013, 20:06

Primula napisał/a:

Ale mam inny pomysł: z racji tego, że jestem istotą magiczną, z Tuuli (szamanka Imperialistów) łączy mnie po pierwsze przyjaźń, a po drugie rytuały... to może na tej drodze bd sie mogła z nią skontaktować na zasadzie:
a) poprosić jakieś zwierzę, jako część wielkiego dzieła Matki Natury, by mi pomogło- poprosić ją, by kazała temu zwierzęciu np. przenieść wiadomość <np. Imperialistom, czy samej Tuuli>
b) walnąć jakieś skupiające, medytujące coś i połączyć się z nią duchowo.

moglibyśmy wtedy na przykład ostrzec Dragana, czy coś przekazać dalej.
czy Tuuli uczestniczy w epilogu? Jeśli nie, to użycie takich metod w celach nie ingerujących bezpośrednio w fabułę samego epilogu mogłoby przejść.
Cytat:

Ej, jestem druidem- a mikstury mają wszyscy, dajcie może jakiego bonusa... :P
No to właśnie mówię, że dobrze by było, gdybyśmy mieli dostęp do innych mikstur. Na pewno dam je do zatwierdzenia :)

Avergill, jak tylko znajdziesz trochę czasu, myśl dalej. Reszta też myśli.
Zgodnie z odgórną ideą, aby odchodzić od efektów typu "dodaj x punktów trafień" kamienna skóra nie będzie zamieniać ciężkiej rany na lekką, ani nic w ten deseń. Najpewniej będzie działać jak zbroja, czyli zmniejszać czas potrzebny do wyzdrowienia jednostki po ranie ciężkiej. Niby nic szałowego, ale może zaoszczędzić nam masę czasu, co powinno być bardzo ważne: im więcej czasu mamy my, tym mniej mają inni.
...i tak, też myślałem o diamentowej ścianie ;)

Lyar - 02-10-2013, 20:08

Cytat:

Czemu grubymi nićmi szyte? Usuwam powietrze tworząc próżnię i zamykam ją wokół obiektu, który chcę lewitować. Działa jak baloniki wypełnione helem.

Ale niech będzie, to mój zestaw na dzisiejszy dzień:
- Uśpienie/Omdlenie(na to drugie ludzie nie reagują) - Rengat lungo
- Duszenie (to by zadawało obrażenia? Nie wiem za bardzo jaka by to była różnica, dlatego vent w znaczeniu powietrza jako pierwiastek o szerszym zakresie wydawał mi się lepszy) - Prome lungo
- Przywrócenie oddechu - Basoda lungo
- Pocisk świetlny - Basoda bidar ongole (TO jest grubymi nićmi szyte)
- Ogłuszający hałas - Basoda clavia prome (zamknięte wokół głowy delikwenta)
- Uciszenie - Rengat clavia
- Uciszenie: pierwszy szereg - Rengat clavia merir
- Przesłanie wiadomości ustnej - Prome clavia "treść wiadomości" ongole clavia
- Pomieszanie zmysłów/szaleństwo - Basoda clavia bidar prome

Jak miałaby wyglądać neutralizacja trucizn? Usunąć i jeszcze raz wywołać oddech?

Illima - 02-10-2013, 20:37

Lyar napisał/a:
Cytat:

Czemu grubymi nićmi szyte? Usuwam powietrze tworząc próżnię i zamykam ją wokół obiektu, który chcę lewitować. Działa jak baloniki wypełnione helem.
No ok, może nie takie złe. choć nie wiem jak miałbyś zapobiec temu, żeby obiektu nie zassało do mezosfery. ;)
Cytat:

Ale niech będzie, to mój zestaw na dzisiejszy dzień:
- Uśpienie/Omdlenie(na to drugie ludzie nie reagują) - Rengat lungo
- Duszenie (to by zadawało obrażenia? Nie wiem za bardzo jaka by to była różnica, dlatego vent w znaczeniu powietrza jako pierwiastek o szerszym zakresie wydawał mi się lepszy) - Prome lungo
Uśpienie przez zabranie oddechu? Oba zaklęcia wyglądają duszenie. Bez otrzymania natychmiastowej pomocy przeciwnik mdleje, a później może nawet i zejść z tego świata. W najgorszym przypadku jest wyłączony na chwilę z walki. To dobre zaklęcie. Czy nie powinieneś dodać "rzucić/przesunąć", aby wycelować tym w kogoś?
Cytat:

Czy bez wycelowywania (przesunąć/rzucić) nie oślepisz wszystkich?
Cytat:

Nowe zasady dotyczące czarów masowych: możesz rzucić czar na tyle osób ile razy go powiększysz +1.
Cytat:
- Przywrócenie oddechu - Basoda lungo
Bardzo ważne.
Cytat:

Już się nie obrażaj ;) Co miałby robić ten pocisk?
Cytat:
To jest to! ;)
Cytat:
Z ograniczonym zasięgiem powinno przejść. I uważam, że to jest najlepsze wykorzystanie tego pierwiastka.
Cytat:

Trzeba to jakoś dobrze (tj. czytelnie i krótko) nazwać. Zaklęcie super.
Cytat:

Jak miałaby wyglądać neutralizacja trucizn? Usunąć i jeszcze raz wywołać oddech?
Miałem na myśli te trucizny i czary, które zabierają oddech.
Prim - 02-10-2013, 20:38

Nie, nie uczestniczy. Ponadto mogłabym zdobyć coś, co używa do swoich rytuałów (jej piórko kruka)- i w ten sposób niejako "łączyć się z nią" na ten przykład... :)
Mam nadzieję, że przejdzie....

Illima - 02-10-2013, 20:54

Primula napisał/a:
Nie, nie uczestniczy. Ponadto mogłabym zdobyć coś, co używa do swoich rytuałów (jej piórko kruka)- i w ten sposób niejako "łączyć się z nią" na ten przykład... :)
Mam nadzieję, że przejdzie....
Bad news. Nie przejdzie. :( Ale nie smućcie się! Damy radę i bez tego. ;)
Prim - 02-10-2013, 20:56

Cóż za hmm... SPISEK KAPŁANÓW......

A jakiś le bonusik? hm?

Illima - 02-10-2013, 21:07

Primula, konkrety. Na pewno fakt bycia druidem nie zostanie pominięty. :) Za parę godzin (może rano) stworzę temat z rzeczami do zatwierdzenia. Ruchy, kluchy, leniwe! :)
Danus - 02-10-2013, 21:26

Nie znam sie na tym za bardzo... i pierwszy raz układam zaklęcia, więc może czegoś brakować albo być źle złożone no ale mniejsza... będą się powtarzać z tymi wymienionymi przed chwilą (może w troche innej formie) ale chcę po prostu to szybko wrzucić a nie redagować co winno a co nie powinno sie tu znaleźć...

- rengat lungo - podduszenie
- rengat clavia - uciszenie (szczególnie jeśli chodzi o maharani i magów)
- rengat bidar - gaszenie pochodni, światła
- merir clavia - ogłuszenie/ atak wysokim dźwiękiem (jak Robotnice)
- prome bidar merir - mgła
- basoda bidar basoda clavia merir - masowe ogłuszenie i oślepienie
- verir botaurus - zmniejszenie ciężaru, dzięki czemu można pokonywać przeszkody/ uciekać z jakiś pomieszczeń
- merir botaurus - rozbrojenie po zwiększeniu ciężaru broni/ spowolnienie z powodu zwiększenia ciężaru stroju, ciała/ unieruchomienie z powodu zwiększenia ciężaru poszczególnych członków
- rengat tierro - "rozmiękczanie" pancerza, zniwelowanie bonusów pancerza
- MAG1: basoda lungo merir MAG2: angole steva merir MAG1:raipu - mobilne tornado z latającymi w środku kamieniami

Większośc strasznie naciągana ale robione na szybko i bez doświadczenia :)

Prim - 02-10-2013, 21:27

Dobra, skoro to nie działa- czas się czepić Amuletów.
wg definicji druidzkich magicznych karteczek są to: "przedmioty, chroniące przed określoną szkodą noszącą je osobę". Każdy amulet składa się z kombinacje przedmiotu z runą oghamu, z których każda coś wnosiła.
Amulety moje obozowe wyglądały następująco: kawałek materiału, w środku kora brzozy+ liście dębu (niosące kolejno wzmocnienie intuicji+ wzmocnienie siły). Na to runa oghamu.
Na obozie zrobiłam chyba coś koło dwóch, czy trzech:
Tellowi- runa Furze- na okoliczności doprowadzające do celu
Batiarusowi: runa Ostrokrzewu: siła w walce, argumentacja.

I teraz le problem: nikt mi nie był w stanie sprecyzować, jak działają owe amulety, albowiem robiłam je pod koniec obozu- i bodajże Sara jakoś nie nadała im możliwości konkretnych.... może teraz ktoś nada?? :D

I jeszcze jedno- jeśli gdzieś mamy kryształ górski- to znajdę odpowiednią runę i zrobię amulet na ochronę przed negatywnymi czarami... (jeśli oczywiście- ktoś sprecyzuje ich konkretne, możliwe działanie- jak wyżej).

Jednak przypominam, ze to talizman druidzki, jako najważniejsza rzecz druida- powinien mieć większą moc, niż amulety, chociażby dlatego, że w nim przechowywana jest mana druida....

Illima - 02-10-2013, 22:16

Danus, fajne pomysły!

Primula, super. Kryształ górski się znajdzie, ale po co on jest? Czemu akurat on? Tak czy owak wrzucimy listę amuletów na listę do zatwierdzenia. Są fajne.

Lyar - 02-10-2013, 22:25

Cytat:
No ok, może nie takie złe. choć nie wiem jak miałbyś zapobiec temu, żeby obiektu nie zassało do mezosfery.

To, że cały czas ręką manipuluję ten obiekt łącząc z nim wiązkę magii. Jakby sznurek, na którym balonik z helem jest uwiązany :D

Cytat:
Uśpienie przez zabranie oddechu? Oba zaklęcia wyglądają duszenie. Bez otrzymania natychmiastowej pomocy przeciwnik mdleje, a później może nawet i zejść z tego świata. W najgorszym przypadku jest wyłączony na chwilę z walki. To dobre zaklęcie. Czy nie powinieneś dodać "rzucić/przesunąć", aby wycelować tym w kogoś?

Jak mówiłem omdlenie, a tu o to chodzi, to niektóre osoby reagowały tak, jakby miały nudności :-? Wybrałem uśpienie bo to nie pozostawiało żadnych możliwości, ale niech będzie duszenie. I "prome lungo", bo to jest łatwiejsze do wymówienia ;)
Ale ja nie rzucam ani przesuwam, ja zabieram. Dotąd wycelowanie ręką zdawało egzamin ;)

Cytat:
Czy bez wycelowywania (przesunąć/rzucić) nie oślepisz wszystkich?

Żeby wycelować muszę, no... wycelować. Ja nie rzucam kuli światła tylko używam swojej ręki jako latarki. Żeby świecić latarką nie musisz nią rzucać, nie? :D

Cytat:
Już się nie obrażaj ;) Co miałby robić ten pocisk?

Zadawać lekkie obrażenia. Niezbyt logiczne, wiem, ale może sama kula many w tej formie zadać jakąś ranę... Przejdzie?

Cytat:
Z ograniczonym zasięgiem powinno przejść. I uważam, że to jest najlepsze wykorzystanie tego pierwiastka.

Nooo... Na pewno nie z Korathii do Birki, ale do Karantanii da radę?

Cytat:
Trzeba to jakoś dobrze (tj. czytelnie i krótko) nazwać. Zaklęcie super.

Wahałem się czy by nie wpisać epilepsja...

Prim - 02-10-2013, 22:30

On ma działanie ochronne przed negatywnymi czarami. (kryształ- wśród kory brzozy i liści dębu- wymieniony jako jeden ze "wzmacniaczy"..)

Amulet= wzmacniacz+ runa, co daje działanie :)

Mogę jeszcze dorobić kilka amuletów z konkretnymi, ewentualnie potrzebnymi runami....?

Runy, co mogę walnąć na amulecie i mogą się przydać:
Luis- jarzębina: ochrona przed urokiem, czyimś wpływem,trzymanie zmysłów na wodzy
Fearn- olcha: kruk, siła wymowy, ochrona, zdolność poznania czegoś, czego się boimy, znalezienie siły, do walki z lękami.
Ostrokrzew: siła w walce, argumentacja, mężczyzna
Srebrna jodła: widzenie na duży dystans, czysta wizja przyszłości
Wrzos : uzdrawianie
Or: światło i piorun
Cis: stary czas, przeszłość, cmentarz
Furze: zgromadzenie wartościowych rzeczy, okoliczności, doprowadzajace do celu.

Pytanie tylko: czy mogę to zrobić? :)

może mieć np. każdy z drużyny :)

Illima - 02-10-2013, 22:42

Lyar, nigdy nie zatwierdzałem zaklęć stąd moje wątpliwości. :)
Epilepsja... Ma szanse zadziałać realnie, rozśmieszając innych do utraty tchu ;) Chyba dalej zbyt niewyraźne.
Lyar (inni z resztą też) zastanowiłeś się tylko nad tym czy błysk ma zostać? Bo zmieniając go na wiatr tracimy oślepienia i wątpliwy świetlny pocisk (Magiczne światło z latarki? To byłoby coś!), zyskując lewitację, obalenie i... coś jeszcze? Pomysł z magicznym światełkiem mnie teraz zachwycił, bo lubię takie czary :D

Primula, nie sądzę, żeby zatwierdzili nam więcej niż dwa. Więc dajmy im ze cztery do zatwierdzenia ;)
Luis, jarzębina wydaje się być bardzo przydatna; srebrna jodła tak samo, cis też, chyba że posiadamy zaklęcie czytania miejsca; Furze (tak to się nazywa? Oo) też pomoże w misji. To są moje typy. Jeśli macie inne zdanie, mówcie. Jak nic nie powiecie, stanie na moim ;)

Lyar - 02-10-2013, 22:45

Cytat:
- MAG1: basoda lungo merir MAG2: angole steva merir MAG1:raipu - mobilne tornado z latającymi w środku kamieniami

Moment. ODDECH mogę używać jako PODMUCH? O_o

Danus - 02-10-2013, 22:50

Czy powiększony oddech nie może zamienić się w podmuch?
Bo ja to tak zinterpretowałem....

Prim - 02-10-2013, 22:51

Mi tam wsio rybka: jak stwierdzicie- bo dwa są zrobione.
Ale ewentualnie bd musiała dorobić, jeśli przejdzie więcej.
mamy na szukanie wartościowych rzeczy i na siłę w walce- przypominam.

Lyar - 02-10-2013, 22:54

Fearn ma kruka, nie mógłby zapewnić nam patronatu Tuuli i jej "monitoringu", tak swoją drogą? :D

Ja bym raczej optował za zmienienie lungo na ventus, jako że rengat ventus daje ten sam efekt co prome lungo, a basoda ventus ongole verir to samo co basoda lungo.

Illima - 02-10-2013, 23:08

Lyar, tak na szybko (mam nadzieję, że to już się nie zmieni) dostałem pozwolenie na taką logikę tworzenia zaklęć, zatem ZMIENIAMY CI LUNGO-ODDECH NA VENTUS-WIATR.
Lyar - 03-10-2013, 13:10

Ok, teraz bardzo fajnie ^^ Wrzucam zaktualizowaną listę. Jakbyście jeszcze mieli jakieś pomysły, to teraz jest dobry moment.

- Odbicie obalenia - Kudusim ventus ongole
- Oślepienie: 2 oboby - Basoda bidar merir
- Usunięcie gazu - Rengat ventus
- Przeniesienie gazu - Raipu ventus
- Zamknięcie gazu - Prome ventus
- Eksplozja ciśnienia - Prome ventus verir ongole aprome - (na grupę po lekkiej każdemu dookoła)
- Ciemność (albo usuwa wszelkie światło z zamkniętego pomieszczenia albo odcina dostęp oczu delikwenta do światła) - Prome bidar
- Tarcza próżniowa (chroni przed np ogniem) - Rengat ventus prome kudusim
- Topiący/Słoneczny promień (oparzenie?) - Prome bidar ongole
- Ultradźwięki (sprawdzanie terenu na obecność np poruszających się istot) - Basoda clavia raipu

RADOSNA TWÓRCZOŚĆ:
- Tarcza ozonowa (rozdzielam atomy tlenu i je ze sobą łączę na masową skalę. Chroni przed słonecznym promieniem) - Aprome ventus prome merir prome

Illima - 03-10-2013, 13:17

Jestem z ciebie dumny! :D Nedługo je sprawdzę.
Illima - 03-10-2013, 13:26

Primula, jak dokładnie działał amulet Furze? Pozwalał znajdować tylko materiały szlachetne? czy coś cennego dla użytkownika? Czy jak?
Illima - 03-10-2013, 13:30

To samo pytanie odnośnie Ostrokrzewu.
Lyar - 03-10-2013, 14:02

Dziękuję ^^

I jeszcze poprawiony pomysł Danusa na wspólne zaklęcie z Aver:

Kamienne Tornado (jaki zasięg? I jak się różni od zwykłego cyklonu? I co robi zwykły cyklon?):
Leclerc: Basoda ventus raipu aprome
Adrilen: Raipu steva prome ongole

I jeszcze pytanie, czy jeśli połączę zaklęcie wiadomości ustnej z rytuałem pobrania many do punktu 5, czy mógłbym w ten sposób zwiększyć zasięg zaklęcia? Czy tak samo będzie to działało z innymi zaklęciami użytkowymi?

Illima - 03-10-2013, 14:42

Lyar napisał/a:

Druga wersja ma chyba większy sens. Chyba, że będzie wietrznie :D
Cytat:

Druga wersja.
Cytat:

- Odbicie obalenia - Kudusim ventus ongole
To zaklęcie przejmie obalenie i obali przeciwnika, ale! To kontruje tylko obalenia od powietrza. Inne - niet.
Cytat:

Omdlenie/utrata przytomności, to dobre nazwy. Na dotyk.
Cytat:
Ok.
Cytat:
- Oślepienie: 2 oboby - Basoda bidar merir
Tak. Im więcej merir tym więcej osób. ^^
Cytat:
- Usunięcie gazu - Rengat ventus
Średnio. Ventus to wiatr, a nie powietrze. Ale możesz rozproszyć gaz: Basoda ventus
Cytat:

- Przeniesienie gazu - Raipu ventus
Jak wyżej. Można dodać raipu, żeby zdmuchnąć gaz w odpowiednią stronę.
Cytat:

- Zamknięcie gazu - Prome ventus
Niet.
Cytat:

Właśnie ogarnąłem: jak coś takiego przeszło skoro ty nie usuwasz powietrza tylko wiatr? Próżni nie stworzysz w ten sposób. Musiałbyś mieć Luonirium (powietrze).
Cytat:

Ok.
Cytat:

Trochę nie rozumiem logiki zaklęcia. Wywołaj wiatr, przesuń, rzuć, co? Skąd tam cyklon?
Cytat:

Dobre, ale nie wiem czy przejdzie z obrażeniami. Można potraktować za to jako rozproszenie grupy.
Cytat:

Jest. Ale można potraktować jako iluzję pocisku magicznego. ^^
Cytat:

Super. Ewentualnie będzie trzeba dodać "przesunąć".
Cytat:
Ok.
Cytat:

Na dwie osoby.
Cytat:

Tak, ale tylko na niewielkie odległości. Rzędu dziesiątek/setek metrów. Można tego użyć do zmylenia kogoś.
Cytat:

Musisz dodać osobno basoda przed bidar. I ta nazwa...
Cytat:

- Ciemność (albo usuwa wszelkie światło z zamkniętego pomieszczenia albo odcina dostęp oczu delikwenta do światła) - Prome bidar
Raczej Rengat Bidar. w małym pomiszczeniu usuwało by światło. Działałoby jak masowe oślepienie na chwilę.
Cytat:

- Tarcza próżniowa (chroni przed np ogniem) - Rengat ventus prome kudusim
Niby lepsze byłoby "powietrze", ale w kontekście przesuwania się ognia ma szanse przejść.
Cytat:

Niestety to nie słońce, tylko błysk.
Cytat:

- Ultradźwięki (sprawdzanie terenu na obecność np poruszających się istot) - Basoda clavia raipu
Świetne.
Cytat:

RADOSNA TWÓRCZOŚĆ:
- Tarcza ozonowa (rozdzielam atomy tlenu i je ze sobą łączę na masową skalę. Chroni przed słonecznym promieniem) - Aprome ventus prome merir prome
<facepalm> :D :D
Illima - 03-10-2013, 14:58

Nad wspólnym zaklęciem jeszcze pomysle.
Avergill, zrób podsumowanie takie jak Lyar, proszę.

Prim - 03-10-2013, 17:31

Ech.... Powiem tak: kompletnie nie wiem jak to działa, albowiem, jak pisałam wcześniej- nikt z kadry nie potrafił sprecyzować magicznego działania amuletów.

Zatem- jakie działanie zaakceptuje kadra- takie będzie dobre.

serio- nikt mi nie powiedział konkretnie, jak to działa. Po prostu sobie było i się nie wychylało ;p

Lyar - 03-10-2013, 17:36

Cytat:
Omdlenie/utrata przytomności, to dobre nazwy. Na dotyk.

Ale nikt na omdlenie nie reaguje! Może być duszenie? :sad: Poza tym Koniecznie na dotyk... A jakbym dodał raipu?

Cytat:
Tak. Im więcej merir tym więcej osób. ^^

Aaa... Obalenie chociaż mogłoby być na pierwszy szereg? Tak żeby tradycji stało się zadość...

Cytat:
Właśnie ogarnąłem: jak coś takiego przeszło skoro ty nie usuwasz powietrza tylko wiatr? Próżni nie stworzysz w ten sposób. Musiałbyś mieć Luonirium (powietrze).

Wiatr to nie przypadkiem ruszające się powietrze? W informacjach o magii poza tym jest chyba coś napisane o wieloznaczności pierwiastków, nie?
Kod:
2. Na początku gry gracz otrzyma:(...)
- Listę trzech pierwiastków żywiołów zgodnych ze specjalizacją i [b]wieloznacznych.[/b].

Cytat:
Trochę nie rozumiem logiki zaklęcia. Wywołaj wiatr, przesuń, rzuć, co? Skąd tam cyklon?

Przesuń to ruch spiralny.

Cytat:
Tak, ale tylko na niewielkie odległości. Rzędu dziesiątek/setek metrów. Można tego użyć do zmylenia kogoś.

Aaa jakby dodać merir merir merir? Albo, jak mówiłem, dodać do tego rytuał pobrania many? Albo jeszcze użyć runy zwielokrotnienia efektu, które znaleźliśmy w dokumentach z kazamaty na obozie?

Cytat:
Musisz dodać osobno basoda przed bidar. I ta nazwa...

Noo... Rozumiem, że efekt byłby podobny jak opętanie, ale tak tego nie można nazwać... Szaleństwo wydaje mi się dosyć sugestywne... Co proponujesz?

Cytat:
Niby lepsze byłoby "powietrze", ale w kontekście przesuwania się ognia ma szanse przejść.

Jak mówiłem, pierwiastki wieloznaczne, nie?

Cytat:
Niestety to nie słońce, tylko błysk.

Raczej się nie spodziewałem, że to przejdzie :mrgreen:

Cytat:
Świetne.

O_o Tego się nie spodziewałem...

Cytat:

RADOSNA TWÓRCZOŚĆ:
<facepalm> :D :D

^^ Aaa... to nie przejdzie w sensie mechaniki czy bezsensownego zastosowania? Bo mam nowy pomysł na zastosowanie... Jak coś przechodzi przez warstwę ozonową to zwykle zaczyna się palić... Więc Aver mogłaby czegoś takiego używać do tworzenia takich ładnych meteorytów gdyby rzucała kamieniami ^^ Mielibyśmy pod swoją kontrolą nie 2 a 3 żywioły! :twisted:

Lyar - 03-10-2013, 17:58

Aaaa... już wspomniałem, ale czy moglibyśmy użyć do rytuałów, zaklęć i różdżek tych oto symboli, które zajmowały znaczny wątek fabuły? Przesyłam w załączniku...
Illima - 03-10-2013, 18:28

Cytat:
Ale nikt na omdlenie nie reaguje! Może być duszenie? Poza tym Koniecznie na dotyk... A jakbym dodał raipu?
To zaczną reagować na nie. Szczególnie jeśli zaklęcie jest dotykowe. Omdlenie jest lepsze niż duszenie. To zaklęcie musi być dotykowe, bo jest bardzo mocne i tanie. Za to omdlenie zrobimy na tyle czasu ile się uda. Zacznę od minuty. :)
Cytat:
Obalenie chociaż mogłoby być na pierwszy szereg?
Czy zdajesz sobie sprawę, że grupy będą miały tylko pierwszy szereg? ;) Ewentualnie będzie się on składał z dwóch, trzech osób, więc na to samo wyjdzie. Ile osób, tyle merir. :)
Cytat:
Aaa jakby dodać merir merir merir? Albo, jak mówiłem, dodać do tego rytuał pobrania many? Albo jeszcze użyć runy zwielokrotnienia efektu, które znaleźliśmy w dokumentach z kazamaty na obozie?
Obawiam się, ze to zbyt dobre by było, gdybyśmy mogli wysyłać wiadomości do innych krajów i... Niezbyt przydatne. Nie widzę ważnego zastosowania do tego.
Cytat:
O_o Tego się nie spodziewałem...
Może należałoby trochę ulepszyć słówka, ale sam pomysł jest super. Chciałbym, aby udało się nam to przepchnąć. :)
W tej formie, to nie ma uzasadnienia mechanicznego. No i uważam za niewłaściwe przekładanie zjawisk fizycznych i chemicznych naszego świata na świat fikcyjny. Przynajmniej w takim stopniu, bo wiadomo, że trochę trzeba.

Prim - 03-10-2013, 18:31

Nie chcę się narzucać, ale AMULETY.

Może da się coś ustalić z kadrą- jakie toto może mieć dopuszczalne działanie? Konkretne?

Illima - 03-10-2013, 18:38

Aha, znak zwielokrotnienia efektu może dać radę. Tzn. trzeba by zrobić jakiś rytuał do tego. nie oznacza to jednak, że będzie można zwielokrotnić efekt kilkaset razy, tylko np kilka razy.
Illima - 03-10-2013, 18:40

Primula, pamiętam o nich. :)
Illima - 03-10-2013, 19:24

Primula, amulety o wątpliwym działaniu oparłem o ogham poprawiony, choć niewykorzystany najwyraźniej na poprzednim obozie. Ułatwiło to bardzo sprawę. Chciałbym za parę godzin wrzucić listę do zatwierdzenia.
Prim - 03-10-2013, 19:35

Ok....
A mam pytanie.
Zaklęcia druidzkie?
Mana druida?
Jak to z tym tam jest?

Lyar - 03-10-2013, 22:03

Mmm... to co z tym ventusem? Bo chciałbym się zacząć uczyć zaklęć, a nie wiem, czy ta próżnia zostaje dopuszczona... Pierwiastki wieloznaczne czy nie?

Cytat:
To zaczną reagować na nie. Szczególnie jeśli zaklęcie jest dotykowe. Omdlenie jest lepsze niż duszenie. To zaklęcie musi być dotykowe, bo jest bardzo mocne i tanie. Za to omdlenie zrobimy na tyle czasu ile się uda. Zacznę od minuty.

Na obozie miałem tak, że było na odległość, ale łatwo można było dobudzić... Ale co z tego jak można potem ogłuszyć. A tak swoją drogą jak już można kogoś dotknąć, to nie lepiej go konwencjonalnie ogłuszyć? xD

Cytat:
Obawiam się, ze to zbyt dobre by było, gdybyśmy mogli wysyłać wiadomości do innych krajów i... Niezbyt przydatne. Nie widzę ważnego zastosowania do tego.

Ale ja trąbię o tym od dłuższego czasu, Karantania! :sad: Jak przypomnę sobie ile razy się chcieliśmy skontaktować z Castorami czy kimkolwiek ważnym dla misji to mi brakuje palców...

Cytat:
Może należałoby trochę ulepszyć słówka, ale sam pomysł jest super. Chciałbym, aby udało się nam to przepchnąć.

Basoda clavia merir (wyższe?) raipu? Na nic innego nie wpadłem... Jakie były Twoje koncepcje co do dźwięku, o których mówiłeś, swoją drogą? ^^

Cytat:
W tej formie, to nie ma uzasadnienia mechanicznego. No i uważam za niewłaściwe przekładanie zjawisk fizycznych i chemicznych naszego świata na świat fikcyjny. Przynajmniej w takim stopniu, bo wiadomo, że trochę trzeba.

Ja tylko próbuję wykorzystać możliwości moich pierwiastków do granic możliwości :D Ale ok.

Aha, i mam się jeszcze spodziewać jakiegoś potwierdzenia czy wszystko co miało być ustalone było ustalone?

Illima - 04-10-2013, 00:00

Ja wstępnie sprawdzam sensowność twoich zaklęć, następnie daje je do atwierdzenia i wtedy Kharie z Ablem je ostatecznie zatwierdzają. Ventus spróbujemy przpchnąć, bo byłbhyś moim zdaniem zbyt okaleczony bez niego :)
Aver - 04-10-2013, 00:44

? - spowolnienie - usuń twardość - rengat tierro (stopy zapadają się w ziemię?)
- kamienna skóra - wywołaj twardość zamknij - basoda tierro prome (zmiana ciężkiej na lekką?)
? - skamienienie - wywołaj kamień zamknij - basoda steva prome (unieruchomienie na dobrą chwilę - musi być kontakt fizyczny z ofia... khy, celem zaklęcia?)
? - rzut ciężkim kamieniem - wywołaj ciężki kamień rzuć zwiększ - basoda botaurus steva ongole merir (raczej ciężka)
- Lawina kamieni – Ongole steva merir
- Dziura w kamiennym podłożu/usunięcie kamienia – Rengat steva
- Piach w oczy – Basoda steva prome verir aprome ongole
- Burza piaskowa – Basoda steva prome verir aprome merir raipu
- rozbrojenie - zwiększ ciężki - merir botaurus(problem z uniesieniem broni/czegokolwiek)*
Zmniejszenie ciężaru – verir botaurus **

* może być użyte także do „przytrzymania” przy ziemi jakiegoś obiektu (np. Aramediconu, gdybyśmy nie chcieli aby wpadł w ręce kogoś innego)
** można użyć przykładowo podczas ucieczki, aby bez problemu wyważyć bramę, bądź pokonać inną przeszkodę napotkaną na drodze

Padam na pysk. Dziękuję za wszelką pomoc... i przepraszam za bycie wredną :(

Illima - 04-10-2013, 02:24

Przepraszam, że nie pomogłem wcześniej. Mogę się usprawiedliwić przygotowywaniem epilogu ;) Sprawdziłem twoje czary. Nie mamy za wiele czasu, żeby nad nimi dyskutować, więc pozmieniałem to, co uznałem za stosowne, może nawet coś dodałem, nie pamiętam. :P Za chwilkę wrzucę listę do zatwierdzenia (zrobienie jej zabiera naprawdę dużo czasu ;/ ),

Primula, druid ma zaklęcia gotowe, więc dopiszę je zwyczajnie do listy.
Żałuję, że nie możemy nad tym wszystkim dłużej posiedzieć, ale niestety nie mamy więcej czasu.
I tak jest nieźle - mamy tyle zaklęć, że wszystkich nawet nie zapamiętacie ;)

Lyar - 04-10-2013, 09:20

Dzięki wielkie ^^ Much appreciated, już przepisuję.
Lyar - 04-10-2013, 09:25

Rozumiem, że many tyle zużywam ile słówek wymawiam?
Prim - 04-10-2013, 11:45

No dobrze, ale ... Mana druida? hm?
Rytuał jej pobrania na obozie z komponentów?

Illima - 04-10-2013, 12:11

Primula, tak jak na obozie.
Illima - 04-10-2013, 12:12

Lyar, tak jak napisał Abel przy każdym zaklęciu (chyba jeden pkt mana na jedno słówko).
Lyar - 04-10-2013, 12:15

Ok, dzięki, już wiem. Sry za pośpieszanie, podziwiam Cię za siedzenie z tym do 4:00.