|
Karczma pod Silberbergiem Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) |
|
Pytania - Zabójca i inne profesje
Lorik - 22-08-2014, 14:31 Temat postu: Zabójca i inne profesje Czy jest ktoś kto wybiera zabójce jako profesję bo z tego co widzę to raczej mało kto
Frączek - 22-08-2014, 14:41
Wybiera się, a jakże! Tylko raczej nikt o tym głośno nie mówi, sam rozumiesz
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 15:12
Zabójców na obozie nie zobaczysz, gracze faworyzują bardziej profesję skrytobójcy. Bycie zabójcą nie jest proste w warunkach obozu, masz praktycznie jedną szansę, którą kończy się prawie zawsze ucieczką z obozu. Jeśli się nie powiedzie misja jest zawalona.
Lorik - 22-08-2014, 15:20
A czym się różni zabójca od skrytobójcy?
Frączek - 22-08-2014, 15:26
Lorik napisał/a: | A czym się różni zabójca od skrytobójcy?
|
W teorii, skrytobójca uderza skrycie, podstępem (np. trucizna, albo strzał z łuku), a zabójca uderza w sposób jawny (poprostu podchodzi i spuszcza mojmir).
W praktyce, niczym
Lorik - 22-08-2014, 15:36
Czyli skrytobójca nie powinien mieć stroju typu ten garettta z nowego thiefa https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=876
Indiana - 22-08-2014, 15:38
Ech... Może mieć, jeśli wybiera się na akcję w teren, gdzie ktoś ma go nie poznać. Paradowanie w nim codziennie na obiedzie jest z lekka bez sensu, nie sądzisz?
Frączek - 22-08-2014, 15:39
Czemu nie? Jak wytłumaczysz że jest to np. mundur armii, a ty w niej służysz, to nikt się nie przyczepi. Pewnie, lepiej by się sprawdzaly jakies nie wyróżniające się ciuchy, ale to Twoja postać i Tobie ma się podobać
Powój - 22-08-2014, 15:41
W ogóle zabójca/skrytobójca nie powinien afiszować się ze swoją profesją, ba wręcz wciskać kit, że jest kimś innym. W 2013 był wbrew pozorom świetny skrytobójca bo nie dość, że prawie udało mu się ubić kniazia to jeszcze wygrał proces. Popełnił błąd bo łaził na czarno i to nam ułatwiło jego znalezienie
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 15:42
Tak mundur armii, normalny ten płaszcz i maska na twarz bardzo pomaga w normalnym funkcjonowaniu wojska , nic nadzwyczajnego .
Lorik - 22-08-2014, 15:43
Mam pytania co do trucizny:
1.czy można samemu takową zrobić a jeśli to jak i cz przejdzie atest
2.jak jej użyć
3.ile dostaje jej się na start
PS.
czy można zrobić miksturę leczniczą na obóz?
Frączek - 22-08-2014, 15:43
To był przykład
Myślisz że będzie na codzień w masce chodził?
Powój - 22-08-2014, 15:45
Lorik napisał/a: | Mam pytania co do trucizny:
2.jak jej użyć
PS.
czy można zrobić miksturę leczniczą na obóz? |
Truciznę raczej dostajesz niż ją robisz, nie wiem jak w tej chwili.
Leczące (antidotum jak sądzę) może wykonać alchemik/druid/uzdrowiciel i to wszystko. Zabójca nie zna alchemii, czy tam skrytobójca.
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 15:47
Lorik napisał/a: | Mam pytania co do trucizny:
2.jak jej użyć
PS.
czy można zrobić miksturę leczniczą na obóz? |
1. Co?
Na początku powiesz kadrze, że chcesz zacząć z jakąś trucizną, tu najlepiej idziesz do Ilimy i pokazuje mu fiolkę i jakimś płynem, może być to jakiś soczek, polecam jabłkowe. Mówisz co i jak z nią, Ilima mówi tobie ile tego masz i tyle .
Lorik - 22-08-2014, 15:48
O co chodzi z tym że jakaś profesja dostępna jest tylko na terenie gry
Sephion - 22-08-2014, 15:48
Dawkę trucizny prawdopodobnie dostaniesz przy odbieraniu misji na obozie, o ile jest w wyposażeniu początkowym. Nawet jeśli nie, to każda postać ma możliwość zatwierdzenia u kadry kilku przedmiotów, z którymi ich postać przyjechała na teren gry, i wtedy trucizna jak najbardziej przejdzie.
Profesja dostępna na terenie gry, oznacza tyle, że Twoja postać powinna spędzić ostatnie kilka lat na tym terenie. Dodaj jej przymiotnik "lokalny" przed nazwą profesji i zobacz czy pasuje.
Powój - 22-08-2014, 15:49
Lorik napisał/a: | O co chodzi z tym że jakaś profesja dostępna jest tylko na terenie gry |
Że musisz pochodzić z miejsca w którym toczy się gra.
Lorik - 22-08-2014, 15:50
a jak wygląda otrucie kogoś taką trucizną oczywiście chodzi mi o misje
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 15:50
Powój napisał/a: | Lorik napisał/a: | O co chodzi z tym że jakaś profesja dostępna jest tylko na terenie gry |
Że musisz pochodzić z miejsca w którym toczy się gra. |
To można zawsze nagiąć trochę, w ramach rozsądku oczywiście.
Lorik - 22-08-2014, 15:51
Powój napisał/a: | Że musisz pochodzić z miejsca w którym toczy się gra. |
Czyli mam wybrać na mapie któreś z miast fantastycznych tak?
Powój - 22-08-2014, 15:52
Lorik napisał/a: | a jak wygląda otrucie kogoś taką trucizną oczywiście chodzi mi o misje |
Wlewasz truciznę do jego kubka dolewasz wody i mu wręczasz. Tak na przykład. Po prostu dostajesz misję, że masz kogoś zabić i tyle.
Edit:
Lorik napisał/a: | Powój napisał/a: | Że musisz pochodzić z miejsca w którym toczy się gra. |
Czyli mam wybrać na mapie któreś z miast fantastycznych tak? |
Jak powiedzą, że gramy w Terali to powinieneś pochodzić z Terali, jak Wergundia to z Wergundi.
Lorik - 22-08-2014, 15:53
jeśli jestem zabójcą przebranym za rybaka, na przykład to komu mam powiedzieć że chcę truciznę kontrakt i znak gildii tak żeby inni nie zaczaili?
Lorik - 22-08-2014, 15:55
aha
Powój - 22-08-2014, 15:55
Lorik napisał/a: | jeśli jestem zabójcą przebranym za rybaka, na przykład to komu mam powiedzieć że chcę truciznę kontrakt i znak gildii tak żeby inni nie zaczaili? |
Podchodzisz do kogoś z kadry po pogadance bhp/rozdaniu misji i mówisz co potrzebujesz i o co chodzi. Najczęściej dostajesz to podczas dostawania misji.
I za rybaka nie radzę, poudawaj możnego czy woja zwykłego.
Co do pochodzenia? Dla graczy owszem, w karcie postaci nie, bo kp dostaje kadra i oni pod nią tworzą dla ciebie misje.
Indiana - 22-08-2014, 15:57
Shatan napisał/a: | Myślisz że będzie na codzień w masce chodził? | Pamiętam takich co chodzili
Lorik napisał/a: | jeśli jestem zabójcą przebranym za rybaka, na przykład to komu mam powiedzieć że chcę truciznę kontrakt i znak gildii tak żeby inni nie zaczaili? |
Twojemu OG. Po cichu.
Lorik, może zacznij jakąś łatwiejszą profesją?
Lorik - 22-08-2014, 15:57
jako zabójca mam prawo zataić prawdziwe pochodzenie czy nie?
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 15:58
Powój napisał/a: | Lorik napisał/a: | jeśli jestem zabójcą przebranym za rybaka, na przykład to komu mam powiedzieć że chcę truciznę kontrakt i znak gildii tak żeby inni nie zaczaili? |
Podchodzisz do kogoś z kadry po pogadance bhp/rozdaniu misji i mówisz co potrzebujesz i o co chodzi. Najczęściej dostajesz to podczas dostawania misji.
I za rybaka nie radzę, poudawaj możnego czy woja zwykłego.
Co do pochodzenia? Dla graczy owszem, w karcie postaci nie, bo kp dostaje kadra i oni pod nią tworzą dla ciebie misje. |
To zależy ile twoja klasa ma pkt. życia, jeśli jeden to zabierz ze sobą kilka pierścionków, amuletów i udał lokalnego handlarza, jak 5 to możesz być oficjalnie najemnikiem itp.
Cytat: | jako zabójca mam prawo zataić prawdziwe pochodzenie czy nie? |
Zawsze masz prawo je zataić
Lorik - 22-08-2014, 15:59
Indiana napisał/a: | :roll: Lorik, może zacznij jakąś łatwiejszą profesją? |
zależy mi na profesji skrytej, zwinnej i działającej samotnie
Powój - 22-08-2014, 16:00
Lorik napisał/a: | Indiana napisał/a: | :roll: Lorik, może zacznij jakąś łatwiejszą profesją? |
zależy mi na profesji skrytej, zwinnej i działającej samotnie |
Ale przy takiej profesji musisz umieć walczyć oraz najlepiej skradać się. I mówię serio.
Indiana - 22-08-2014, 16:01
W ogóle zgrywanie swojej udawanej tożsamości z tą prawdziwą na bazie punktów obrażeń to jest fajna sprawa
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 16:02
Bycie skrytobójcą nie jest takie proste jak się wydaje, wymaga trochę wyczucia, i czasami odrobiny knucia. Na początku lepiej jest być kimś kto ma bardziej przyjazną innym profesję jak np. mag/wojownik/kapłan/itp.
Lorik - 22-08-2014, 16:02
Powój napisał/a: | Ale przy takiej profesji musisz umieć walczyć oraz najlepiej skradać się. I mówię serio. |
skradanie się nie jest mi obce
Powój - 22-08-2014, 16:03
Lorik napisał/a: | Powój napisał/a: | Ale przy takiej profesji musisz umieć walczyć oraz najlepiej skradać się. I mówię serio. |
skradanie się nie jest mi obce |
No okej, wierzę na słowo. I co do tego bycia skrytym, pijący ze wszystkimi zabójca jest trudniejszy do wykrycia bo przyjazny ect.
Lorik - 22-08-2014, 16:07
To może ja wybiorę zwiadowcę
Indiana - 22-08-2014, 16:08
Reshi napisał/a: | Bycie skrytobójcą nie jest takie proste jak się wydaje, wymaga trochę wyczucia, i czasami odrobiny knucia. | I żelaznych nerwów. I wprawnej umiejętnosci przekonującego kłamania. I myślenia. Przede wszystkim myślenia.
Skradanie jak raz jest na samym końcu potrzeb.
Lorik - 22-08-2014, 16:10
Są jakieś weekendowe jednodniowe larpy Silberberg w roku szkolnym
Powój - 22-08-2014, 16:11
Epilog.
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 16:13
http://forum.villsvin.naz...opic.php?t=1741
Ale on się znacznie różni od normalnego obozu, normalny obóz trwa 9 dni i tam (przynajmniej jako skrytobójca) masz duuuużo czasu na wykonanie swojej misji (choć może być różnie niektórzy mają misje które wykonują cały obóz, inny mają tylko jedną szansę by ja zrobić), masz do 45 graczy i przez to więcej się dzieje. Przeczytaj któreś z opowiadań, powinno dać tobie +- dobry pogląd jak to wszystko wygląda.
Epilog za to to czysta akcja przez 24h (od 24 do 24 następnego dnia), masz kilka grup, które mają przeciwstawne cele, jedną z większych różnic jest to, że twoimi przeciwnikami są głównie inni gracze.
Indiana - 22-08-2014, 16:13
Lorik, wlepić Ci w końcu warna na nawalanie postami nie na temat?
Frączek - 22-08-2014, 16:15
Lorik napisał/a: | To może ja wybiorę zwiadowcę |
Grałem nim rok temu.
Chodzenie w nocy, do tego 20 metrów przed grupą, z myślą że jak coś wyskoczy, to na ciebie nie należy do przyjemnych zadań
Lorik - 22-08-2014, 16:17
A jakie klasy polecacie zamiast tego zabójcy
Frączek - 22-08-2014, 16:19
Stawianie znaków interpunkcyjnych polecam.
Zagraj łucznikiem, będziesz miał namiastkę Thiefa ^^
Lorik - 22-08-2014, 16:21
Ok dzięki wielkie wszystkim.;)
Eri - 22-08-2014, 16:30
Pomijając fakt, że płynnie przeszedłeś z tematu o zabójcy do wybierania klas... *sigh*
Anyway... wszystko zależy od tego, czego chcesz od larpa. Jeśli przykładowo interesują Cie wątki mistyczne, jakieś rytuały dla wtajemniczonych, transe itp, a ponadto masz niezgorszą pamiec - serdecznie polecam maga! Tylko nie graj magiem ognia prosze
Jeśli zależy Ci na bitce, lecz jesteś w walce dośc średni - wojownik z tarczą. Tarcza jest najlepszym przyjacielem gracza podczas walcz w szyku, ponadto władanie nią nie wymaga od Ciebie zbyt wiele umiejetności.
Jeśli potrafisz walczyc, spróbuj z wojownikiem bez tarczy, mistrzem miecza, łowcą nagród... profesje w tym stylu.
Jeśli chcesz zdejmowac wrogów z dystansu, masz do wyboru magie oraz łuk. Z łuku nieststy trzezba umiec strzelac, a przy magii musisz szybko sie uczyc i potrafic zachowac spokój i zimną krew.
Jeśli zależy Ci na knuciu... cóż, magiem też sie da ale oczywiście pierwszeństwo bedą mieli możnowłądcy, szpiedzy... takie nieciekawe towarzystwo
Prócz tego skrytobójcy, banici czy zwiadowcy są fajną opcją, ale trza umiec to fajnie odegrac tudzież posiadac określone profesją umiejetności.
Izosie, moja magnum opus normalnie
Reshion vol 2 Electric Bo - 22-08-2014, 16:33
Erindiar napisał/a: | Pomijając fakt, że płynnie przeszedłeś z tematu o zabójcy do wybierania klas... *sigh*
Anyway... wszystko zależy od tego, czego chcesz od larpa. Jeśli przykładowo interesują Cie wątki mistyczne, jakieś rytuały dla wtajemniczonych, transe itp, a ponadto masz niezgorszą pamiec - serdecznie polecam maga! Tylko nie graj magiem ognia prosze
Jeśli zależy Ci na bitce, lecz jesteś w walce dośc średni - wojownik z tarczą. Tarcza jest najlepszym przyjacielem gracza podczas walcz w szyku, ponadto władanie nią nie wymaga od Ciebie zbyt wiele umiejetności.
Jeśli potrafisz walczyc, spróbuj z wojownikiem bez tarczy, mistrzem miecza, łowcą nagród... profesje w tym stylu.
Jeśli chcesz zdejmowac wrogów z dystansu, masz do wyboru magie oraz łuk. Z łuku nieststy trzezba umiec strzelac, a przy magii musisz szybko sie uczyc i potrafic zachowac spokój i zimną krew.
Jeśli zależy Ci na knuciu... cóż, magiem też sie da ale oczywiście pierwszeństwo bedą mieli możnowłądcy, szpiedzy... takie nieciekawe towarzystwo
Prócz tego skrytobójcy, banici czy zwiadowcy są fajną opcją, ale trza umiec to fajnie odegrac tudzież posiadac określone profesją umiejetności.
Izosie, moja magnum opus normalnie |
I tak alchemik może więcej
Powój - 22-08-2014, 16:34
Reshi napisał/a: |
I tak alchemik może więcej |
Uzdrowiciel też niczego sobie.
Akinori - 23-08-2014, 00:16
Polecam skrytobójce w pełnej zbroi płytowej, z tarczą 1.5x1.5 lub większą. Jako broń podstawową do walki półtorak/młot/korbacz. Żadnych sztyletów, one są zbyt mainstreamowe. Oprócz tego dobrym pomysłem będzie dowodzenie grupą graczy i bycie najlepszym przyjacielem swojej ofiary. Ponad to fajnie jest przeprowadzać śledztwo kto zabił twoją ofiarę całkowicie unikając w ten sposób oskarżeń.
Poleca Vuel dar Bregen.
Reshion vol 2 Electric Bo - 23-08-2014, 00:35
A potem przychodzi neutralny szaman i pyta się ducha ofiary
Sephion - 23-08-2014, 02:26
Ofiara nie musi wiedzieć. Dobrze wymierzony cios w potylicę szybko i bezboleśnie przenosi na Pola Morta, do Sal Toledy czy Wielkiej Puszczy w Niebiesiech
Lorik - 23-08-2014, 11:14
Sephion napisał/a: | Ofiara nie musi wiedzieć. Dobrze wymierzony cios w potylicę szybko i bezboleśnie przenosi na Pola Morta, do Sal Toledy czy Wielkiej Puszczy w Niebiesiech |
A co jeśli obróci się konając?
Powój - 23-08-2014, 14:49
Lorik napisał/a: | Sephion napisał/a: | Ofiara nie musi wiedzieć. Dobrze wymierzony cios w potylicę szybko i bezboleśnie przenosi na Pola Morta, do Sal Toledy czy Wielkiej Puszczy w Niebiesiech |
A co jeśli obróci się konając? |
To najpierw ogłusz potem podrzynaj gardło. Jako gracz może i się odwróci, ale jako postać po byciu ogłuszonym nic nie będzie wiedział. Dlatego trucizna pewniejsza. Chociaż znowu, po zbadaniu ciała druid/kapłan może znaleźć wskazówki co do tego kto zabił lub zabić próbował.
Indiana - 23-08-2014, 15:22
Lorik napisał/a: | A co jeśli obróci się konając? | To jesteś partacz, nie zabójca.
Patrząc na te pytania, szczerze radzę zostać przy zwiadowcy.
Pedro - 23-08-2014, 17:28
Lorik, tak zapytam z ciekawości: ile masz lat?
Lorik - 23-08-2014, 19:49
Ja mam 12.
Frodo - 23-08-2014, 20:18
Lorik - żeby nie zaśmiecać i nie irytować, jakbyś miał jakieś pytanie i nie wiedział gdzie je zadać, możesz pytać mnie na prywatnych wiadomościach. Poprzedzając pytanie: by pisać na pw, wejdź w opcję Użytkownicy na samej górze strony Karczma pod Silberbergiem, tam znajdź Frodo i obok będzie opcja prywatna wiadomość.
Pedro - 24-08-2014, 11:58
Lorik, w takim razie z całego serca polecam ci zwiadowcę zamiast zabójcy.
|
|