|
Karczma pod Silberbergiem Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) |
|
Zasady i sprawy techniczne - Kolejny temat o pochwach
rutra125 - 29-09-2014, 20:06 Temat postu: Kolejny temat o pochwach Witam Tutaj słynny kowal Rutra (może ktoś mnie kojarzy z ogromnego miecza z kolcami czy tarczy z głową smoka, później smoka pirata )
Przeglądając poprzedni temat o pochwach dręczyło mnie zdanie "A co, zrobię porządną pochwę na karimatowca. Że niby ja nie dam rady ?"
no więc jest trochę czasu przed epilogiem to się zabrałem do roboty.
Potrzebne materiały i narzędzia (zdj. 1)
-nóż do tapet i nożyczki
-klej butapren zwany też butaprem-em xD poszła jedna tubka i trochę.
-karimata/pianka jakaś inna - jak widzicie nie używam słynnej żółto-różowej bowiem nigdzie jej w sklepach nie widzę
-wycięty karton wymiarów broni
TO ZACZYNAMY
-przykładamy karton do karimaty i odrysowujemy.
-później dorysowujemy kolejny kształt około 2,5 większy
-tniemy
powtarzamy czynność aby pozyskać dwa płaty (zdj 2)
mamy 2 warstwy i mnóstwo ścinków (zdj 3)
Kładziemy miecz na jednej z nich i na czubek wicinamy podkowy (zdj 4) i kleimy tyle warstw aby poziom zrównał się z mieczem (zdj 5)
teraz korzystamy z ścinków które mamy do dyspozycji i obklejamy boki. (zdj 6)
kiedy klej trochę przyschnie nakładamy drugi płat. (zdj 7)
wkładamy miecz, przygniatamy paroma książkami i czekamy aż wyschnie.
Na tym etapie aktualnie jestem.
Co dalej ? nadajemy równy kształt i oklejamy taśmą/ tkaniną/ skórą lub syntetykiem/ malujemy farbą, i dorabiamy zapięcia po pasa np. za pomocą takich metalowych drutów w ksztalcie półksiężycy co w paskach są
Ciąg dalszy mojej pracy niedługo
co myślicie o pomyśle ?
Owizor - 29-09-2014, 20:58
wygląda nieźle... ale wszystko okaże się dopiero gdy przyjdzie potrzeba wyciągnięcia/włożenia miecza pochwa paradna bowiem przysłuży się co najwyżej na biesiadzie
Rosomak - 29-09-2014, 21:10
Sam pomysł bardzo fajne, ale jak dla mnie za gruba ta pochwa Na broń larpową lepsze są pochwy materiałowe/cienkie skórzane lub żabki
|
|