|
Karczma pod Silberbergiem Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) |
|
Pytania - Który obóz
Opływ - 12-03-2015, 00:30 Temat postu: Który obóz Czołem,
Jeszcze nigdy nie byłam na obozie LARP-owym i nieźle się nakręciłam na Silberberg, ale nie wiem którą ofertę obozu wybrać. Mam 18 lat i nie wiem który profil wybrać. Ten dla dorosłych, czy lepiej na początek jeszcze ten dla "starszych". Ktoś ma jakieś rady w tej kwestii?
Powój - 12-03-2015, 00:37
18+
Może być trudniejszy, bo wrzuca prosto w wir wydarzeń, ale zarazem może to być wielka zaleta
Sama jadę na 18+ i osoby które tworzą fabułę już się ostrzegają, że fabuła ma wciągać.
Prim - 12-03-2015, 00:40
Opływ,
Z tego co mi wiadomo +18 będzie obozem, a przynajmniej w założeniach- wymagającym (nie znaczy to oczywiście, że inne takie nie są )
Ale na +18 fabuła będzie bardziej dynamiczna, stawiająca graczy przed trudniejszymi wyborami w krótszym czasie. Będą też poruszane wątki o charakterze bardziej brutalnym, a zachowania samych postaci również takie będą. Podobnie będzie ze światem- będzie o wiele bardziej złożony. Jeszcze bardziej urealniony, bo decyzje graczy przyniosą konkretne skutki i odpowiedzialność za nie.
Jeżeli czujesz się na siłach, moim zdaniem- nie ma chyba przeciwskazań do zagrania na +18
Kodran - 12-03-2015, 00:57
Ale z drugiej strony nie +18 też nie jest jakiś zły. Jeżeli nie chcesz od razu skoku na głęboki basen to pojedź na "normalny". I żeby nie było to jakbym miał 18 to bym pojechał na +18 ale nie mam
wampirka - 12-03-2015, 17:19
Raczej wszystko zależy od tego, na co się nastawiasz
Obóz 18+ jest przede wszystkim krótszy, dlatego ma odrobinę inną formą, z naciskiem położonym na postaci graczy, których będzie mniej i zapewne będą lepiej dopracowane.
Obozy "regularne" staramy się tworzyć w sposób, który będzie przystępny dla każdego i niejako dostosowywać poziom rozgrywki do możliwości graczy- dlatego "poważność" poruszanych przez nas kwestii jest zależna od turnusu.
W przypadku WSZYSTKICH obozów realne działania graczy przynoszą realne skutki, i rezultat każdego obozu jest uzależniony od działań graczy. Podobnie jest ze złożonością świata, w którym gramy, nie ma znaczenia który turnus wybierzesz, każdy będzie oddawał go z podobną dokładnością "Regularne" obozy z racji trwania dłużej są skonstruowane mniej dynamicznie, z naciskiem kładzionym na grupy, a nie poszczególne postaci.
Co ważna, na obozie tylko dla pełnoletnich obowiązują inne zasady szczególnie w kwestiach prawnych (dotyczące walki, używek itd.) i podpisywana jest umowa, na której są one dokładnie wyszczególnione.
Wg mnie zależy od Ciebie, na jaki rodzaj rozrywki jesteś bardziej nastawiona (możesz napisać na postaci@silberberg.pl, jeśli chcesz to dokładniej zdefiniować, albo napisać tutaj), bo 18+ nie wyklucza zupełnie osób, które nie brały jeszcze udziału w obozach, a "regularny" obóz osób pełnoletnich
Opływ - 12-03-2015, 20:26
Dzięki za odpowiedzi, jeszcze pomyślę przez trochę o tym, w razie czego napiszę znów w tym temacie.
Uszek - 13-03-2015, 00:10
Na URWISA !!!!!!!!!
Yarant - 31-03-2016, 22:11
Cześć, jestem ciekaw co poleca kadra.
Jadę w tym roku na silbera czekałem czekam i będę czekał, anie chcę czekać długo.
chciałbym pojechać na 2 turnus. Gdzieś wyczytałem że takowy jest raczej dla tych bardziej zaawansowanych bo fabuła jest ogrywana na świeżo.
Natomiast drugą opcją jest 4 turnus gdzie mam "pewność" że, nie będę w tyle za drużyną
Szrapnel - 31-03-2016, 22:23
O ile się nie mylę to na 2 turnus nie ma już miejsc(proszę mnie poprawić w razie czego)
Eri - 01-04-2016, 00:47
Szrapnel, taka z Ciebie kadra?
Nie, żebym sam odpisał... ach, ta autoironia
Niemniej, nie mylisz się Na 2. i 3. turnus już nie ma miejsc, zatem jedyną opcją jest w tej chwili dla Ciebie turnus czwarty i piąty - trochę za późno zacząłem się interesować zapisami
Yarant - 01-04-2016, 18:30
cóż to skomplikowane...
Poprostu prosiłbym o odpowiedź.
wampirka - 01-04-2016, 20:22
Niestety, na 2 turnus nie ma już miejsc, zostaje ewentualnie lista rezerwowa.
Jeśli chodzi o początkujących, to zwróć uwagę na 5 turnus On jest z założenia dla nowych, a nie dla młodszych.
|
|