|
Karczma pod Silberbergiem Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) |
|
2015/2016 - Wątki, drużyny, zadania
Indiana - 27-10-2015, 22:00 Temat postu: Wątki, drużyny, zadania To chyba już czas zaczynać
Proszę Was o zgłoszenie chęci gry w jednej z poniższych sesji. Zgłoszenie oznacza także mniej więcej zgłoszenie postaci - jeśli nie masz konkretnego pomysłu, to daj nam chociaż wytyczne, kto to ma być, to coś wymyślimy i dopasujemy.
Tytuły są umowne
1. "Władcy ziemi" - przygoda tyczy się spraw mistycznych, ale oczywiście nie tylko i grać mogą także postaci mało mistyczne.
Postaci: wszelkie około-kapłańskie, raczej mało polityczne. Także Impy.
Lokalizacja: różna, być może w wielu miejscach, trochę uzależniona od wybranych postaci.
Prowadzi Wamp z pomocą Prim.
2. "Chwała Akwirgranu" (czy coś )- losy Wergundii i Dakonii po klęsce i upadku przełęczy Visnohora. Sesja być może prowadzić będzie do wiosennego larpa-prologu przed obozem
Postaci: związane z tym tematem, pochodzące stąd, albo mające tu jakieś sensowne interesy. Także postaci z gry z VI turnusu (18+)
Prowadzi Onfis z pomocą Indi.
3. "Gra wywiadów" - rywalizacja lominów i styryjskiego wywiadu po upadku ostatnich bastionów północy, Visnohory i enklawy styryjskiej w Kalidor, kręcąca się głównie wokół dywersji na dalekim zapołudniu i utrzymaniu Leth Caer.
Lokalizacja: Aenthil/ emigracja styryjska w Laro/ Caer i wszelkie opcje między nimi
Postaci: silnie zaangażowane politycznie w jednym z trzech wymienionych ośrodków
Prowadzi Elidis.
Grają z pewnością: Ylva i Onfis In'Tebri
4. "Kraina Qa" - fabuła wśród ludu Zapołudnia, prezentująca bliżej kulturę, religię i społeczność Qa, a także mniej więcej mechanikę ich postaci - nie w pełni larpowo, ale w zarysach. Przygodowo i trochę kryminalnie. I trochę politycznie.
Postaci: ludzie z plemion Qa, zamieszkali w okolicy, weterani wojenni, przybysze ze stolicy, ludzie dowolnej profesji. Gościnnie - agenci lomin lub inni z Aenthil, posiadający powód, by tu być. Imperialiści. Inni sprzymierzeni (Ofir, krasnoludy), ostatecznie neutralni (Laro).
Prowadzi Indi.
Grają z pewnością: Korheni (jeśli Sephi nie zechce, to będzie to postać BNa).
Można oczywiście grać w kilku sesjach.
Zasady jak w ubiegłym roku -
- jeśli grasz, pisz przynajmniej jeden wpis na dobę. Jeśli nie możesz, bo chwilowo nie masz czasu - poinformuj innych. Wtedy twoją postać poprowadzi przez chwilę MG.
- wprowadzając postać do gry licz się z tym, że może ona zginąć, ale raczej nie będzie to przypadkowa śmierć od kowadła
- wpisy nie muszą być poetyckie, epickie i na wiele linijek ale chętnie byśmy jednak dowiadywali się z nich czegoś więcej, od szczegółowości wpisu zależy szczegółowośc odpowiedzi. Przykład: jeśli napiszesz, że wchodząc do pomieszczenia obserwujesz ściany, szukając drugiego wyjścia, to zapewne dostaniesz info, że coś zauważyłeś. Jeśli napiszesz tylko "wchodze" to nic nie zauważysz.
- obserwując coś - pytaj o szczegóły
- walcząc - podawaj detale zadawanych ciosów
- nie decyduj za innych. Możesz w swoim wpisie podać oczywiste reakcje otoczenia, np. jeśli rzucisz czymś,to możesz założyć, że upadnie na ziemię. Ale jeśli reakcja przeciwnika jest prawdopodobna, to nie wymyślaj jej sam - to domena MG.
- rzucając zaklęcie podawaj jego skład w języku magicznym i koniecznie tłumaczenie tego składu! Oraz - także koniecznie - zamierzone jego działanie.
- jeśli dojdzie do starcia gracz vs gracz, zwłaszcza w dużej ilości, przejdziemy do wersji turowej, a część aspektów będziemy rozgrywać kostkami.
Jeśli są jeszcze pytania, to poproszę w tym temacie
Sephion - 27-10-2015, 23:18
Ale nas rozpieszczacie . Najchętniej grałbym wszystkie. Chociaż pewnie skończy się na trzech, ale żeby wybrać które to chyba będę musiał losować, wszystkie brzmią podobnie super.
Reshion vol 2 Electric Bo - 28-10-2015, 01:18
Przewidywana jest opcja aby do danego wątku wskoczyć jakiś czas po tym jak wystartuje?
Indiana - 28-10-2015, 01:24
Raczej nie. Chyba, że z góry to zaplanujesz i podasz osobie prowadzącej, żeby mogła to uwzględnić.
Chociaż... w sumie z załozeniem, że to prowadzący wtedy ma prawo do korekty postaci - to może i być możliwe.
Pedro - 28-10-2015, 13:52
Ja bym chciał Ralfem do sesji nr. 2 Wątki mistyczne nigdy nie były moją mocną stroną.
Strandbrand - 28-10-2015, 14:51
Nie ma wykazu postaci do sesji nr4 ale rozumiem że rolę tam mają raczej postaci qa i być może imperium. Raczej nikt z np. Caer?
Reshion vol 2 Electric Bo - 28-10-2015, 14:55
Indiana napisał/a: | Chociaż... w sumie z załozeniem, że to prowadzący wtedy ma prawo do korekty postaci - to może i być możliwe. |
Brzmi w porządku.
To kim i gdzie gramy pisać w temacie czy na pw do prowadzących wątki?
Indiana - 28-10-2015, 14:56
O przepraszam, już poprawiam.
Tak, ta sesja jest ściśle pod bohaterów marki Qa Ewentualnie może to być ktoś z Aenthil lub inny sprzymierzony.
Nem - 28-10-2015, 16:18
Czy nemaria nadaje się do sesji 2 albo 3? Jeśli tak to mnie można tam wrzucić :3
Strandbrand - 28-10-2015, 17:12
No więc skoro tak to zgłaszam się do sesji numer 2 (Chwała Akwirgranu brzmi świetnie), numer 3 oraz numer 4. Wypisać krótko najważniejsze informacje o postaciach tutaj, czy dopiero po odpaleniu wątków kierować info do MG?
Frączek - 28-10-2015, 17:36
Ja jestem chętny do wątku 3 i 4
Kodran - 28-10-2015, 17:49
Ja zdecydowanie 2 i 3
Pytanie: w poprzedniej sesji osoby wchodziły później zamiast NPC np. Onfis bodajże. Czy tutaj też jest to jakoś możliwe ewentualnie?
Onfis - 28-10-2015, 17:50
Nem napisał/a: | Czy nemaria nadaje się do sesji 2 albo 3? Jeśli tak to mnie można tam wrzucić :3 |
Jak najbardziej do trójeczki
Szrapnel - 28-10-2015, 18:03
Wybieram numery 2 oraz 3 I podłączam się do pytania Strandbranda
Indiana - 28-10-2015, 18:03
Strandbrand napisał/a: | numer 3 oraz numer 4 | tu zrobię jedno zastrzeżenie Nie da rady grać i w 3 i w 4. Z tegoż to prostego powodu, że będą to przeciwstawne sesje, koniec końców lądujące w jednym punkcie, po dwóch stronach barykady. Tym samym kwestia dostępu do informacji stałaby się trochę krzywa, bo jeden gracz znałby tajemnice obu stron, nawet jeśli ostatecznie wybrałby jedną z nich.
W "Grze wywiadów" mogą grać ludzie związani z Qa, a więc oczywiście lomini i inne impy, i grają wówczas jako oponenci do sił północy. Tym samym ta fabuła już z założenia musi mieć dwa niewidzące się na wzajem wątki. Więc ewentualnie byłoby możliwe, by grać w "Grze wywiadów" jako postać z tej strony i w "Qa". Kodran napisał/a: | w poprzedniej sesji osoby wchodziły później zamiast NPC np. Onfis bodajże. Czy tutaj też jest to jakoś możliwe ewentualnie? | Tak, ewentualnie jest taka możliwość
Strandbrand napisał/a: | Wypisać krótko najważniejsze informacje o postaciach tutaj |
Hm, państwo MG? Jak wolicie?
Jeśli chodzi o mój wątek, to chętnie tutaj, ułatwi mi to robotę ze wstępem
Strandbrand - 28-10-2015, 18:05
Dobra, to obstaję przy 2 i 3 Ku chwale północy. No więc skoro nie gram w 4, to nie wypiszę o krasnoludzie dla ciebie Indi, a poczekam jak sobie życzy reszta MG
Uszek - 28-10-2015, 18:25
Ja wybiorę numerek 4
I czy możesz rozwinąć co znaczy wątek kryminalny
Indiana - 28-10-2015, 18:38
Hm, no jak to w filmach/książkach kryminalnych Jest zbrodnia i szuka się sprawcy
Zawał - 28-10-2015, 19:09
Ja się piszę na 2 i 4.
Leite - 28-10-2015, 19:18
Ja bym się pisała na 1
Reshion vol 2 Electric Bo - 28-10-2015, 19:21
2 i 3
Rivus - 28-10-2015, 20:05
1
Tajnis - 28-10-2015, 20:32
Ja się piszę na 1
Onfis - 28-10-2015, 20:56
Indiana napisał/a: | Strandbrand napisał/a: | Wypisać krótko najważniejsze informacje o postaciach tutaj |
Hm, państwo MG? Jak wolicie?
Jeśli chodzi o mój wątek, to chętnie tutaj, ułatwi mi to robotę ze wstępem |
Ja bym to wolał mieć chociażby w osobnym temacie, żeby nie robił się bałagan
Toruviel - 28-10-2015, 21:05
Eehhh... stało się. Zgłaszam się do sesji numer 3. Jakby to było dla kogoś zaskoczeniem.
Ale z góry wiem, że za bardzo będę w stanie pisać w piątki. Ewentualnie krótki post gdzieś między 23 a 24.
Powój - 28-10-2015, 22:05
Dwójeczka i czwórka
Fachuraw - 28-10-2015, 22:32
Ja z powodów oczywistych nr 4
Sephion - 28-10-2015, 23:07
Się zdecydowałem, 1 i 4. W czwórce jako Korheni.
Indiana - 28-10-2015, 23:16
To jeszcze dorzucę, że planujemy od poniedziałku zacząć grę, czyli jakoś pewnie w weekend pojawią się wstępy i podzielimy wszystko ładnie i w ogóle
Gorvenal - 28-10-2015, 23:26
2 i 3
Rhonny - 29-10-2015, 00:01
1! :33
Referen - 29-10-2015, 00:50
Kiedy pytają mnie...
Wybieram numer dwa! :p
Indiana - 29-10-2015, 01:42
Ci, którzy juz się pozgłaszali, w najbliższym czasie zostaną przydzieleni do grup.
Każda grupa ma wgląd w swoje subforum i nie widzi pozostałych. Gdyby coś się zaś schrzaniło, to proszę o info
Jeśli drużyna w danym wątku się podzieli, to dodamy kolejne subforum (jeśli mają się nie widzieć), ale bylibyśmy wdzięczni za oddzielanie sie od grupy tylko jeśli bardzo bardzo trzeba Po prostu wszysyc MG mają też ograniczony czas, a pisanie w kilku wątkach to kilka razy więcej pracy niż w jednym.
Gdyby pojedyncza osoba chciała robić coś, o czym ma nie wiedzieć reszta grupy, można to także rozpisywać przez PW z prowadzącym.
Od tej pory z pytaniami o dany wątek piszcie do prowadzącego MG. Ja też jestem graczem (w 3) i wolałabym nie znać wszystkich Waszych tajemnic
Frączek - 29-10-2015, 01:52
Robię korektę, skoro nie można 3 i 4 jednocześnie to biorę 3.
Indiana napisał/a: | wolałabym nie znać wszystkich Waszych tajemnic |
Nigdy więcej ;-;
Indiana - 29-10-2015, 02:36
Ale czego więcej?
Froksend - 29-10-2015, 18:47
Wracam w błogosławionym stanie ducha.
Wątek 1 wydaje się dla mnie odpowiedni. Jeśli jeszcze można.
Powój - 29-10-2015, 23:57
Froksend napisał/a: | Wracam w błogosławionym stanie ducha.
|
W ciąży jesteś?!
Prim - 30-10-2015, 00:40
Powój napisał/a: | Froksend napisał/a: | Wracam w błogosławionym stanie ducha.
|
W ciąży jesteś?! |
Jeśli tak- to raczej wyżej wspomniany duch ma tę przyjemność xd
Froksend - 30-10-2015, 08:46
...
Głodnemu chleb na myśli, miłe Panie ^^
Oto stary Froksend powraca z tułaczki aby zainteresować w wydarzenia nowego świata, zaś Styrwit czuwa nad swym starym sługą.
Strandbrand - 30-10-2015, 10:10
Obawiam się że średnio czuwa obecnie
szwed - 30-10-2015, 16:13
Piszę się na 2.
Haakon - 30-10-2015, 16:20
Pisze się na 2
Elf - 02-11-2015, 11:42
1 poproszę :p
|
|