Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

Trzech przeciwko Szakalowi - Nazwa

Myszołowianka - 06-11-2017, 18:49
Temat postu: Nazwa
Proponuję poniżej próbować zarzucić jakąś nazwą

Tri-Ci-O ( wam też kojarzy się z C-3PO? XD )

Indiana - 06-11-2017, 18:54

Tak, też :D
Cytat:
Nie wiem, jak się zapatrujecie na łacinę, ale z tego można stworzyć ładne słówka.
Triburem (połączenie trzech i materii tribus i rem,); Orbis (świat); Sensus (wyczuwanie); Clipeum rem (tarcza materialność); Nihil (pustka) - te słowa można mieszać w kombinacjach i najwyżej nazwać się ich skrótem (np. TeCeRe - Tribus Clipeum Rem).
Zakładam, że jakoś "normalnie" tego nie chcemy nazwać, bo nikt nie ma pomysłu :P
Cytat:
Ładnie by było Tribus Clipeum Orbis, skoro tych Trzech ma jakby nie było ratować świat

Heh. Skróty moim zdaniem są bardzo... konkretno-współczesne. Znaczy się, wiecie, pasują np. do SSW, które trochę wykracza poza fantasy. Ale do tej inkwizycji to już nie bardzo.
Widziałabym tu jedno słowo.

Leite - 06-11-2017, 18:56

Ja bym stawiała na Clipeum.
<wcale nie jak SHIELD, nie wiem, o czym mówicie XD>

Omar - 06-11-2017, 18:59

Trzej muszkieterowie xdd

a tak to głosuję za Clipeum (byle nie przekręcali nazwy XDD)

Zawał - 06-11-2017, 19:22

Ja tu rzucę jeszcze parę słów z łaciny i na bogów nie używajmy ich pojedynczo bo traci to cały urok
świat może być jako nie tylko orbis ale też mundi co według mnie brzmi lepiej
zamiast terczy sugeruje straż i to będzie castodi/es albo praesidio (dyftong ae czytamy jako e)
granica -terminus, limes
jak coś jeszcze mi wpadnie to podrzucę.

Omar - 06-11-2017, 19:27

czy ty sugerujesz straż graniczną? będziemy celnikami tego świata? XD

wyobraźcie sobie - stoimy sobie na granicy z pustką i pytamy takiego eshkara: Proszę się zatrzymać. Czy przewozi pan ze sobą jakieś używki?

Indiana - 06-11-2017, 19:34

Tak tylko przypomnę, że słowa "limes mundi" są już zajęte ;) ;)
Szamalchemik - 06-11-2017, 19:35

Zawał napisał/a:

Zawał napisał/a:
granica -terminus, limes

...czyli co, Limes Mundi, ustalone? ;)
Jakkolwiek nie jestem fanem kultury łacińskiej i romańskiej, to nie wiem, czy inspirowanie się łaciną w świecie, w którym ten język kojarzony jest głównie z Ofirem, którego przedstawicielstwa nie mamy w ogóle...
Co do skrótów - zgadzam się w zupełności z Indi.
Jeżeli o mnie chodzi, to powinniśmy iść w coś prostego, jedno - dwa słowa, łatwe do zapamiętania i wymówienia (dlatego nie Clipeum...)
Przymierze
Triumwirat (jak już z łaciny)
Strażnicy (bo czemu nie, brzmi dość sektowo - tajnostowarzyszeniowo)
Loża (bo oczywiście, że tak)
Proste rzeczy. Może trochę zalatujące sztampą, ale wciąż mam wrażenie, że brzmią trochę lepiej, niż wciskane trochę na Castodes Mundi czy Clipeum Nihil.

Leo - 06-11-2017, 19:40

Szamalchemik napisał/a:
Zawał napisał/a:

Zawał napisał/a:
granica -terminus, limes

.. ten język kojarzony jest głównie z Ofirem, którego przedstawicielstwa nie mamy w ogóle...

Wypraszam sobie, Justynian jest dumnym obywatelem Ofiru i byłby wielce uradowany, gdyby nazwa była kojarzona z jego ojczyzną

Leite - 06-11-2017, 19:44

Widzę, że o nazwę państwo spamić umieją, a w sesji już nie :v
Zawał - 06-11-2017, 19:46

Halo halo, proszę mi tu nie szkalować ofiru, baldwin się tam wychował.
VanRex - 06-11-2017, 20:06

Ofir lamus. Tylko Qasyran.
Leo - 06-11-2017, 20:10

Turgor, grabisz sobie.
Leite - 06-11-2017, 20:15

Torel :V
Ja w sumie nie przykładałam się do organizacji, więc po prostu, żeby coś ruszyc, rzuciłam łacinę.

Szamalchemik - 06-11-2017, 20:16

Panowie, brak spamu, błagam. Śmieszkowanie jest w porządku, ale jeśli coś za sobą pociąga, jak chcecie sobie popisać macie shoutbox...
No i widzisz, Kethren niekoniecznie jest fanem idei ofiryzmów w swojej organizacji na ten przykład ;) I o ile do samej łaciny naprawdę nic nie mam, to nie wyszukujmy jakichś chorych znaczeń i ukrywajmy ich pod łacińskimi słówkami, bo to się trochę mija z celem - nazwa powinna być krótka, i najlepiej wywoływać jakąś emocję, skojarzoną z tym, czym się zajmujemy. A Tribus Clipeum Orbis nie za bardzo wywołuje cokolwiek, poza "czekaj, jak?" :P

@Indi - minutę za późno... za długo pisałem tego posta. :P

Rivus - 06-11-2017, 20:22

Leite napisał/a:
Widzę, że o nazwę państwo spamić umieją, a w sesji już nie :v

Tak jest... piszcie tam coś!

Szamalchemik napisał/a:
Loża (bo oczywiście, że tak)
Proste rzeczy. Może trochę zalatujące sztampą, ale wciąż mam wrażenie, że brzmią trochę lepiej, niż wciskane trochę na Castodes Mundi czy Clipeum Nihil.

Jestem jak najbardziej za Lożą. :D
I masz rację - nie utrudniajmy na siłę łaciną, która w dodatku (a przynajmniej, z tego co wiadomo) jest językiem jednego z istniejących państw. :)

Indiana - 06-11-2017, 20:23

Szamalchemik napisał/a:
@Indi - minutę za późno... za długo pisałem tego posta. :P
Coś czułam, że depczesz mi po piętach ;)

No dobra, to jak jesteśmy w kręgu zajętych już słówek - to może TERMINUS ;) ;)
I nie śmieszkuję, to nawet ... miałoby klimat :D

Leite - 06-11-2017, 20:26

Był taki bóg rzymski. Bóg granic. Aprobuję.
Rivus - 06-11-2017, 20:36

Mi też pasuję Terminus. :)
Omar - 06-11-2017, 20:44

W sumie fajnie to brzmi
Myszołowianka - 06-11-2017, 20:48

Indiana napisał/a:
to może TERMINUS

Kojarzy mi się to z Terminatorem ;/

....

Szamalchemik napisał/a:
A Tribus Clipeum Orbis nie za bardzo wywołuje cokolwiek, poza "czekaj, jak?"

Concordia? A z czym to się je? XD ( nie mogłam sb darować)

A teraz serio
Odniosłam wrażenie, że to ma być organizacja tajna? Działająca po cichu?
Zgodnie z tym tokiem myślenia czy nazwa nie powinna być... niepozorna? Znaczy ja nie mówię nazwijmy to "Kółko Gospodyń Wiejskich" ale coś no wiecie nie trącącego sztampą i wielką sprawą.
Użyję feralnego przykładu ale Trzon czy Niebieskie Szarfy. (wiem feralne przykłady).
Ale nazwy chwytliwe i w zasadzie niepozorne.

Leite - 06-11-2017, 20:51

Zawsze możecie jak chrześcijanie rysować znak na ziemi. :P
Szamalchemik - 06-11-2017, 20:57

Concordia akurat brzmi... medycznie, mi pasowała od razu.
I wiesz, akurat co do niepozorności, to naprawdę nie ma aż takiego znaczenia, bo raczej nie będziemy krzyczeć wszystkim naokoło "Clipeum tu było".
A Terminus... strasznie mi nie pasuje, choć może przez skojarzenia z czym innym.

Rivus - 06-11-2017, 21:00

Tak naprawdę ta nazwa to jedna wielka kwestia gustu. :V
Leite - 06-11-2017, 21:21

Btw do symbolu rozpoznawczego. Dowolna forma przedstawienia liczby 3. Trzy kreski, trzy kropki, 3 po elficku, trzy kwiatki, trzy płatki...cokolwiek ale 3.
Elf - 06-11-2017, 23:38

Jeśli można swoje trzy topiki dorzucić, to jak dla mnie nazwa powinna mieć coś wspólnego z trybem naszej pracy. Samotność, tajność, ukrycie, i skoro zajechało już 40k to podrzucę pomysł "Solitary"- czyli dosłownie "samotnik"
Rivus - 06-11-2017, 23:39

Co tu robi angielski? :O
Elf - 06-11-2017, 23:42

#żodyn_siem_ni_spodziewa_herbacianej_mowy :P
Rivus - 06-11-2017, 23:43

;____________________; nje.
Rivus - 06-11-2017, 23:59

Ja proponuję od siebie:
1) Wpływ
2) Towarzystwo
3) Ostatni

oprócz tego podobają mi się wymienione wcześniej - Loża i Terminus

Leite - 07-11-2017, 00:06

Błagam, to brzmi zbyt tragicznie. A o ile łacina przejdzie, tak ang angielski absolutnie nie.
Materia? Ea? Albo Ae :v

Ven - 07-11-2017, 21:13

Łacina jest fajna :D
Angielski na pewno nje.
Cokolwiek będzie w łacinie, będzie fajnie brzmiało. Clipeum rem jest świetne. Problemu z wymową raczej nie będzie, ludzie się nauczą- tak jak z Concordią. Albo to Triburem- też fajnie brzmi. Tribus Clipeum Orbis- dobrze brzmi, ale chyba za długie. Można to skrócić na Tribus Orbis, Tribus Clipeum albo Tribus Orbis- wtedy schludniej wygląda i łatwiej zapamiętać :D
Ze zwykłymi nazwami typu towarzystwo czy loża jest taki problem, że ilekroć ktoś będzie je wypowiadał w normalnym znaczeniu, będą się kojarzyły z inkwizycją. Do tego mogą być mylone, jak na przykład strażnik z 2016 ze strażnikiem- najważniejszym obrońcą- z 2017 prologu i epi. Jeśli wybierzemy nazwę w łacinie, będzie oryginalna i 'zarezerwowana' tylko dla nas :D

Myszołowianka - 07-11-2017, 22:09

Ale czy to musi być łacina?

Concordia jest z łaciny to prawda ale np. Kador pochodzi od słowa galijskiego.

Skoro łacina jest przypisywana Ofirowi poszukajmy czegoś innego, greka, finlandzki no cokolwiek. Przecież pisać można fonetycznie wystarczy by brzmiało ładnie ;)

Ven - 07-11-2017, 22:15

Nie musi być łacina, ale fajnie brzmi :D
Ven - 08-11-2017, 09:59

Właściwie to może być jakikolwiek język który nie jest używany w świecie silbera