|
Karczma pod Silberbergiem Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) |
|
Kultura materialna - Tańce
Quarties - 14-09-2008, 22:51 Temat postu: Tańce Witam Villsviny. Bractwo z mojego miasta (Swarzyca) myśli nad tańcami. Na obozie widziałem co nieco. Mógłbym dostać tytuły i melodią też bym nei pogardził. Z Góry dziękuję
Hodo - 14-09-2008, 23:08
Ale wiesz o tym, ze nie tanczymy tańców historycznych, a niektóre z nich są naszego autorstwa, prawda ?
Torus - 14-09-2008, 23:31
Quarties, nie żebym się wcinał w wasze sprawy czy coś, ale może czas pomyśleć nad inwencją twórczą?
Indiana - 14-09-2008, 23:33
Swarzyca poszukuje tańców? Przecież oni sami doskonale potrafią je znalezć...
Na WVAHAO jest dział o tańcach.
Pozdrów Lutobora
Quarties - 15-09-2008, 15:26
Spoks, ale nie chodzi mi o swarzyce od Lutobora. Mój kolega chce mieć bractwo, ale tylko mówimy na nie swarzyca, i się trochę pośpieszyłem i napisałem tak w nawiasie, przepraszam za błąd
Indiana - 15-09-2008, 15:47
No to pech A już węszyłam dawnych znajomych ('Luuu-toooo-boooor' - 'łoooouuuu-uułoooouuu- uuuuoooouuu'... )
Linki które podrzuciła nam kiedyś Olof z Rudych:
http://www.folkedans.com/.../rettleiing.htm (tańce ludowe, cześć może się wywodzić z najdawniejszych czasów - niestety obca mi jest historia tańca, po norwesku, ale przy odrobinie samozaparcia da się coś przetłumaczyć )
http://marklander.ravenba...music%20gh.html - krótki tekst, nie wiem, na ile oparty na źródłach
http://www.friggasweb.org/dancetxt.html - ogólny o tańcu i muzyce w nordyckim świecie
Z tego co my tańczymy:
- "małgorzatki" taniec typu branl, z płd Francji, bodaj 14 wiek. Melodii nie podam bo nie znam autora.
- Platerspiel - choreografia nasza, muzyka 'Stary Olsa'
- 'Marazula' - choreografia na bazie tradycyjnej z przeróbkami, muzyka 'St, Olsa' ale są też inne wykonania. Podobnie taniec 'Turdion', 'U Karczme' czyli 'In Taberna', 'Branl Koniuszy'
- taniec 'Spekerina' - tradycyjny podobno żydowski, i muzyka i kroki
- taniec 'branl wojenny', francuski, około 14 -15 wiek, kroki tradycyjne
Po tych tytułach powinieneś coś znaleźć na youtube.
Thorfinn - 15-09-2008, 18:09
Z tego co wiem, to owa Swarzyca zakończyła działalność.
Olof - 15-09-2008, 18:52
Heh, po prawdzie to nie wiadomo jak to z nimi jest, czy się rozwiązali, czy tylko zawiesili działalność póki co :-) Ale na pewno przynajmniej na razie twór o tej samej nazwie będzie z nimi automatycznie kojarzony :-)
Swoją drogą czy jak "Swarzyca", to tańce nie powinny być bardziej w klimatach słowiańskich, więc poszukiwania w tańcach ludowych polskich lub braci ze Wschodu?
Indiana - 15-09-2008, 21:22
Powinny
Quarties - 15-09-2008, 22:06
1. Swarzyca działa choć nie tak aktywnie jak kiedyś.
2. Bractwo kolegi tylko nazywamy Swarzycą. Wzięło się od tekstu: "Chcę założyć drugą Swarzycę..." Później mówiliśmy na jego eksperyment Druga Swarzyca, aż w końcu się skróciło do Swarzyca. Nazwy jeszcze nie wymyślił.
Indiana - 15-09-2008, 22:27
To jak się kolega zdecyduje, czy ta jego swarzyca będzie słowiańska czy nie, to nieco łatwiej będzie się dobrać do tańców
Hodo - 15-09-2008, 23:20
Co za różnica, skoro i tak nie ma żadnych danych co do tańców we wczesnym, zwlaszcza w europie środkowo-wsch...
Indiana - 15-09-2008, 23:35
Taka, że inaczej wyglądają tańce skandynawskie, a inaczej np. ukraińskie, przecież rekonstruuje się je na bazie tańców ludowych.
Hodo - 15-09-2008, 23:39
Taa, najczęsciej irlandzkich Dobra, nie czepiam się Niech się chłopaki określą, kogo chcą odtwarzac
Indiana - 15-09-2008, 23:47
Eeeee...? Irlandzkich...? A to gdzie widziałeś?
Hodo - 16-09-2008, 00:02
pfff.... Na Freha :medit:
Indiana - 16-09-2008, 00:49
Mówiłam ci, za dużo siedzisz na Freha, to skrzywia psychikę
Po sesji z Comhlanem nigdy więcej nie powiem, że tańce irlandzkie to to samo co średniowieczne czy słowiańskie
Hodo - 16-09-2008, 00:56
Yngvild napisał/a: | Po sesji z Comhlanem nigdy więcej nie powiem, że tańce irlandzkie to to samo co średniowieczne czy słowiańskie |
A kiedykolwiek tak mowilas ?
Może i skrzywia, ale wiem przynajmniej ze nie ma czegos takiego jak muzyka celtycka
Indiana - 16-09-2008, 00:59
Może i nie mówiłam, ale trochę się nakładało Brak wiedzy
Hmm, 'muzyka celtycka' chyba funkcjonuje jako pojęcie na współczesnym rynku muzycznym. Ale tak tradycyjnie rzecz ujmując, to 18wieczna irlandzka do 15wiecznej bretońskiej (obie celtyckie), ma się nijak.
Quarties - 16-09-2008, 14:56
Dziękuję za odpowiedzi
Podsunęliście mu parę dobrych wykonawców.
Razem z jego gronem zaczyna coś tworzyć
|
|