Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

Pytania - Kapłan-Wojownik.

Waromir - 06-01-2010, 21:52
Temat postu: Kapłan-Wojownik.
Rozumiem, że jest to taki sobie palladyn..:) A jak wiemy, przeważnie palladyni używali ciężkich zbroi i młotów lub mieczy z tarczami. Na larpie, byłoby to nie wykonalne(przynajmniej w moim wieku:P). Ma ktoś jakiś pomysł, jak fajnie wykonać dość funkcjonalną zbroje, która wyglądem przypominała by - płytową.:) Myślałem nad tekturą, jakoś ładnie zrobioną ale uznałem, że by było to trche..hmm, śmieszne?:D
Varthanis - 06-01-2010, 23:57

tekturowa zbroja na deszczu? Ojej :D

Możesz próbować bawić się w malowanie skóry, ale ostrzegam że to czasochłonne i trzeba się postarać żeby wyglądało porządnie ;) no i zawsze pozostaje jak najbardziej prawdziwa kolczuga :D

P.S. - nie mogę się oprzeć - 'jak wiadomo paladyni używali' - w którym wieku? :mrgreen:

Shamaroth_Glupi - 07-01-2010, 00:20

Varthanis napisał/a:
w którym wieku?

Parę lat temu, w diablo ^^

Indiana - 07-01-2010, 01:10

Ja też nie wiem, skąd to wiadomo ;)
Waromir, proponuję, zamiast kombinować z płytą, w której w upale skiśniesz, a na deszczu zardzewiejesz - zrób elegancką szatę kapłana, wzorowaną na rycerskich, jakiś wams, albo ładne cotte, i uzupełnij wstawkami z kolczugi, np. przedłużeniem rękawów z siatki, wstawką na klacie. Ewentualnie kup/zrób sobie ładny ryngraf, najlepiej ze znakiem bóstwa (uprzednio uzgodnionym ;) ). Dobrym uzupełnieniem mogą być rękawice i karwasze.

Varthanis - 07-01-2010, 17:01

ja osobiście w takim razie polecam jeszcze czepiec kolczy (koniecznie z czepcem z jakiejś tkaniny pod spód, jeśli chcesz mieć włosy po obozie ;) ), a jeśli bardzo chciałbyś wrzucić coś płytowego, to naramienniki - ładnie się prezentują, nie są aż tak trudne do wykonania (zawsze można zrobić ze skóry, są równie efektowne, a przy okazji można im nadać bardziej fantazyjne kształty, bez ryzyka że komuż wybiją oko ;) ) ale zależnie jaki pancerz będziesz nosił, musisz opracować sobie jakiś solidny sposób ich mocowania :)
Katharziz - 09-01-2010, 01:58

Naramienniki, nogawice i karwasze brzmią bardzo dobrze(wyglądają też), a na pewno je udźwigniesz, słuchaj rad tych wyżej, mądrze gadają.
Hodo - 09-01-2010, 19:05

Ja tak tylko wspomnę, że warto poczytać trochę na www.silberberg.pl ;) Można się dowiedzieć ciekawych rzeczy, na przykład, że nie ma takiej profesji jak paladyn, za to jest kapłan-wojownik, istnieje również zakon rycerzy Hwita ;)
Abel - 09-01-2010, 20:43

Cytat:
że nie ma takiej profesji jak paladyn, za to jest kapłan-wojownik

Kapitanie Ironiczny, spójrz na tytuł tematu ;)

Hodo - 11-01-2010, 20:20

O, faktycznie ^^ Ale nie wiem gdzie ty ironie zobaczyłeś ;)
Travor - 14-01-2010, 10:59

Yngvild napisał/a:
rękawice i karwasze.

Proponuję raczej to drugie, bo zapewnia równie dobry efekt wizualny a nie przeszkadza gdy czasem trzeba wleźć na jakąś skałę czy czegoś się złapać :D

Varthanis - 14-01-2010, 13:40

ale z drugiej strony jak oberwiesz po łapach dwurakiem od, załóżmy, Agnara po łapach to rękawice czynią cuda, zwłaszcza jeśli są obszyte skórą po wierzchu :D A swoją drogą, można załatwić stosunkowo cienkie rękawice i tylko poobszywać po zewnętrznej, tak żeby nie utrudniały ruchów jakoś tragicznie. Ponadto, można jeszcze połaczyć oba elementy pancerza, nakładając karwasze na rękawice, a same rękawice obszywając tak żeby nie przeszkadzały i nie przesuwały karwaszy :) efekt wizualny jest bardzo fajny, zwłaszcza z naramiennikami - nawet jeśli to tylko skóra, to kawał opancerzonej łapy budzi respekt :D
Indiana - 14-01-2010, 16:46

Varthanis napisał/a:
ękawice czynią cuda, zwłaszcza jeśli są obszyte skórą po wierzchu :D
Zgadzam się! :D
Hodo - 14-01-2010, 17:33

Należy to jeszcze rozpatrzyć z drugiej strony, oberwanie w gołe łapy to +3 do berserka :D
Travor - 14-01-2010, 18:25

O ile nie straci się czucia :P
Hodo - 14-01-2010, 18:27

Brak czucia to +8 :P
Varthanis - 14-01-2010, 21:17

o ile nie straci się broni :D (3 dni bez buzdyganu dzięki mocarnym bandytom daje się we znaki :P )
Rigo - 16-01-2010, 21:49

licytacja kto miał gorzej jak oberwał po łapach :mrgreen: ?
Shamaroth_Glupi - 17-01-2010, 16:01

No, cwaniaki, przelicytujcie moją rękę :D
Varthanis - 17-01-2010, 17:37

a kto tu mówi że chcę się licytować? o_O zwróciłem tylko uwagę na przydatność rękawic...