... Pieśń Hodu i Ognia ;) |
Autor |
Wiadomość |
Kajetan
|
Wysłany: 10-03-2013, 16:45
|
|
|
jak ktoś chce coś mniej fantasy, to cykl Samozwaniec J.Komudy jest fajny, a nawet jak komuś się nie podoba, to warto poczytać dla zrozumienia chociaż trochę bardziej XVII-wiecznej Polski :] + Bohun, też bardzo fajna książka Komudy. |
_________________ WALCZYĆ TRENOWAĆ VILLSVIN HIRD MUSI PANOWAĆ |
|
|
|
|
Rosomak
"Te, możny"
|
Wysłany: 10-03-2013, 18:05
|
|
|
O tak, "Samozwaniec" i "Bohun" to rzeczywiście kawałek dobrej literatury. |
_________________ 2012 urwis - Earon, ofirski traper.
2013 III turnus - Samus, szaman rosomaka z Samni, imperialista.
2013 epilog - Dobromił, teralski kapłan Rega w służbie 22 kohorty kondotierskiej burego tymenu.
2014 IV turnus - Książę Oleg Fryderyk Wettyn w służbie 15 kohorty zielonego tymenu.
2014 epilog - † Gentarō Nyanor Diaeth, kapłan-wojownik Klyfty/ generyczny elf z rodu Diaeth - prawie jak BN ^^ |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 10-03-2013, 18:13
|
|
|
Kajetan napisał/a: | warto poczytać dla zrozumienia chociaż trochę bardziej XVII-wiecznej Polski :] |
Lepiej zacząć od pamiętników J.Ch. Paska |
|
|
|
|
A'hin
...z zamiłowaniem do dzikusów
|
Wysłany: 10-03-2013, 19:40
|
|
|
Indiana napisał/a: | Chcącym lepiej zrozumieć ideę silberowego szamanizmu polecam "Rudą sforę" Kossakowskiej |
A Co bys polecila z literatury dla kogos zainteresowanych silberowym kaplanstwem, czy klasyczna magia zywiolow. Ksiazki moga dac naprawde mocnego natchnienowego kopa :] |
_________________ "If someone hates you, you should say: "I love you" and rape this man." |
Ostatnio zmieniony przez A'hin 10-03-2013, 19:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 10-03-2013, 21:42
|
|
|
Magią? To niczym Biblię - te części Sagi Wiedźmińskiej, gdzie Yennefer uczy Ciri o intersekcjach i mocy natury Nawet część terminologii stamtąd podwę... podinspirowaliśmy Świetnie przedstawiona logika posługiwania się energią. Magia - jak prawo fizyki. Sceny z szopką proponuję nauczyć się na pamięć
Względem kapłanów niestety nie mam za bardzo pomysłów Może np. "Mgły Avalonu" Zimmer-Bradley. Realia arturiańskie, ale ładne przedstawienie logiki wielu Bogów, tożsamych z Jednym Bogiem. Jeśli nie przyda się do gry, to może do jakiegoś przemyślenia
Myślę, że wszystkim zainteresowanym sferą kapłańską pomogłoby też poczytanie rozmaitych mitologii, bo one przecież są tu źródłem inspiracji - nordycka, celtycka i słowiańska w pierwszym rzędzie. Rozeznanie w tych sferach pomaga trochę zrozumieć, jak to jest, że jeden człowiek może rano modlić się do jednego bóstwa, a wieczorem - do innego i w niczym mu to nie przeszkadza.
Może to troszkę graczom-kapłanom pomoże |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 10-03-2013, 23:53
|
|
|
Czytał ktoś może książkę o tytule: "Pan lodowego Ogrodu"? Jarosława Grzędowicza. |
_________________ "Eee tam, wyklepie się na warsztacie" |
Ostatnio zmieniony przez Akinori 10-03-2013, 23:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 10-03-2013, 23:58
|
|
|
Hodo napisał/a: | Kajetan napisał/a: | warto poczytać dla zrozumienia chociaż trochę bardziej XVII-wiecznej Polski :] |
Lepiej zacząć od pamiętników J.Ch. Paska |
noo, właśnie dlatego książka na serio fajna, bo dużo zdarzeń zaczerpniętych z tych właśnie pamiętników, a książka wciąż fabularna :] |
_________________ WALCZYĆ TRENOWAĆ VILLSVIN HIRD MUSI PANOWAĆ |
|
|
|
|
wampirka
|
Wysłany: 11-03-2013, 00:18
|
|
|
Akinori napisał/a: | Czytał ktoś może książkę o tytule: "Pan lodowego Ogrodu"? Jarosława Grzędowicza. |
Masz nasze opinie na stronie wcześniej. Czytał, czytał |
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 11-03-2013, 00:23
|
|
|
Boże..jak zwykle ślepy jestem ;( |
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 11-03-2013, 08:13
|
|
|
Co do "Mgieł Avalonu" i kapłanów, jak najbardziej. Po pierwsze, naprawde ciekawe spojrzenie na mity arturiańskie i kawałek fajnej książki, a po drugie np. mi bardzo pomogło, choć nieświadomie przeczytałam tuż przed moim pierwszym obozem. Nawet miało wpływ na historię postaci... eh, ten cudowny pierwszy obóz |
_________________ 2010-2012 - Aerlinn Tavariel In'Tebri, kapłanka Silvy i Herna
2013 - + Sonja córka Aliny z Sulimów, drużynniczka rodu Kietliczów Karanowiców
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
|
Artem
Maham Radżem :D
|
Wysłany: 11-03-2013, 16:50
|
|
|
Ćwiek to mój Bóg Uwielbiam jego książki ,choć nie tak dobrze napisana to czyta się arcyprzyjemnie Metro także polecam ,oraz książki z Uniwersum Metro 2033. Jeśli chodzi o książki w klimatach Komudy to Charakternik Piekary jest świetny. |
_________________ 2012-Artem Aventir ,,Ostatni Kymer" Zwiadowca
2013-Artem Aventir - ścigany przez Wergundię banita
2014- Artem Aventir pod rozkazami styryjskiego wywiadu - Łowca potworów/Kapłan- wojownik Tavar . -I--
EPILOG 2K14 - Ner'Losh orczy Wódz
2015-Artem, były skrytobójca styryjski, później Kapłan Swarta. -I--
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."- ,,Czas Pogardy" A.Sapkowski
,,Boleść jest kamieniem szlifierskim dla silnego ducha." -J.R.R. Tolkien – Dzieci Hurina
Nie powiem: Nie płaczcie, bo nie wszystkie łzy są złe.-Mag zwany Gandalfem. |
|
|
|
|
Reshion vol 2 Electric Bo
To jak, umowa handlowa?
|
Wysłany: 11-03-2013, 20:00
|
|
|
wampirka napisał/a: | Gear Wars, |
Chodzi o "Gears of War"? |
|
|
|
|
wampirka
|
Wysłany: 12-03-2013, 00:59
|
|
|
Chyba tak, to jest na podstawie gry jakiejś Mam w domu, więc dokładnie nie podm tytułu teraz.
Myślałam, że jak pisze to scenarzystka gry, to będzie płaskie i postaci będą papierowe (na co moim zdaniem cierpi Pan Lodowego) ale pozytywnie się zaskoczyłam.
Zarówno historia jak i całą reszta baaardzo zgrabna. |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 03-04-2013, 03:23
|
|
|
Aaaaaaaaaa obejrzałem pierwszy odcinek nowego sezonu Gry o Tron !
Nie mogę uwierzyć, że jest jeszcze nudniejszy, niż książka |
|
|
|
|
Akinori
Fenrir
|
Wysłany: 03-04-2013, 15:17
|
|
|
|
|
|
|
|
Leite
Elfi doradca
|
Wysłany: 20-07-2014, 17:47
|
|
|
Pedro napisał/a: | Cykl Xanth jest też świetny. Bardzo lekkie i przyjemnie się czyta. |
Xanth jest epickie, po prostu to kocham |
_________________ 2014r. II - Infelix Laryjka [??]
2014r. Epilog - Sephi'Rah (Sefii) Podziemna [*]
2015r. II - Vela, Roythe (łowca) Wysoka [*]
2015r. Epilog - Vela, Roythe (łowca) Wysoka [*], aktualnie Tymen Mgieł
2016r. III - Tanwe'Ivare, Aenthilka
2016r. Epilog - Aurelia d'Lombre d'Itharo człowiek
2016r. Zimowy - Tulya'Leite Enri Aenthilka w futerku
2017r. III - Mea'Aran Tlais Orthogok, podziemna bliźniaczka
2018r. Zimowy - matrona Mea'Aran Tlais Orthogok, już nie bliźniaczka.
|
|
|
|