|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Sprawy magiczne. |
Autor |
Wiadomość |
Illima
Dyrektor Instytutu Alchemii
|
Wysłany: 03-10-2013, 18:40
|
|
|
Primula, pamiętam o nich. |
|
|
|
|
Illima
|
Wysłany: 03-10-2013, 19:24
|
|
|
Primula, amulety o wątpliwym działaniu oparłem o ogham poprawiony, choć niewykorzystany najwyraźniej na poprzednim obozie. Ułatwiło to bardzo sprawę. Chciałbym za parę godzin wrzucić listę do zatwierdzenia. |
|
|
|
|
Prim
niziołek
|
Wysłany: 03-10-2013, 19:35
|
|
|
Ok....
A mam pytanie.
Zaklęcia druidzkie?
Mana druida?
Jak to z tym tam jest? |
_________________ Primula Seweird- niziołek i druidka, pierwsza Imperialistka wśród nie- ludzi, sprzymierzona z Ludem Qarnachasayosyran, Ludzi- którzy Wiedzą, przyjaciółka Nayestecae
Primrose Goldworthy- niziołek i druidka, sprzymierzona z orkami Imperialistka, która obudziła Starych Bogów
Phlox dar Gorn- była banitka, czarownica z mroczną duszą, wdowa po Lambercie dar Gorn,
Cinna- historyk i druid, sapientystka, członkini Sztabu Konspiracji Północy, jedna z tych, którzy przypisali domeny Północy Opiekunom
Tari'gar- nieustępliwa i wymagająca admirał floty Talsoi
Surfinia- hobbitka z gminy w pobliżu zgliszcz Birki, żona Szomera z krwią tysięcy na rękach
Pixie- goblińska wojowniczka z plemienia Harcu
profesor Delfina da Tirelli- archeolożka i badaczka, najmłodsza wykładowczyni Uniwersytetu w Messynie
„Aby coś znaleźć, trzeba poszukać.
Istotnie, zazwyczaj kiedy się szuka, w końcu się coś znajduje, nie zawsze jednak dokładnie to, o co chodziło...”
"Czasem ku przeznaczeniu prowadzi właśnie ta droga, którą nie chcemy kroczyć" |
|
|
|
|
Lyar
To ja, Leclerc
|
Wysłany: 03-10-2013, 22:03
|
|
|
Mmm... to co z tym ventusem? Bo chciałbym się zacząć uczyć zaklęć, a nie wiem, czy ta próżnia zostaje dopuszczona... Pierwiastki wieloznaczne czy nie?
Cytat: | To zaczną reagować na nie. Szczególnie jeśli zaklęcie jest dotykowe. Omdlenie jest lepsze niż duszenie. To zaklęcie musi być dotykowe, bo jest bardzo mocne i tanie. Za to omdlenie zrobimy na tyle czasu ile się uda. Zacznę od minuty. |
Na obozie miałem tak, że było na odległość, ale łatwo można było dobudzić... Ale co z tego jak można potem ogłuszyć. A tak swoją drogą jak już można kogoś dotknąć, to nie lepiej go konwencjonalnie ogłuszyć? xD
Cytat: | Obawiam się, ze to zbyt dobre by było, gdybyśmy mogli wysyłać wiadomości do innych krajów i... Niezbyt przydatne. Nie widzę ważnego zastosowania do tego. |
Ale ja trąbię o tym od dłuższego czasu, Karantania! Jak przypomnę sobie ile razy się chcieliśmy skontaktować z Castorami czy kimkolwiek ważnym dla misji to mi brakuje palców...
Cytat: | Może należałoby trochę ulepszyć słówka, ale sam pomysł jest super. Chciałbym, aby udało się nam to przepchnąć. |
Basoda clavia merir (wyższe?) raipu? Na nic innego nie wpadłem... Jakie były Twoje koncepcje co do dźwięku, o których mówiłeś, swoją drogą? ^^
Cytat: | W tej formie, to nie ma uzasadnienia mechanicznego. No i uważam za niewłaściwe przekładanie zjawisk fizycznych i chemicznych naszego świata na świat fikcyjny. Przynajmniej w takim stopniu, bo wiadomo, że trochę trzeba. |
Ja tylko próbuję wykorzystać możliwości moich pierwiastków do granic możliwości Ale ok.
Aha, i mam się jeszcze spodziewać jakiegoś potwierdzenia czy wszystko co miało być ustalone było ustalone? |
_________________ Weteran i Epilog 2011 - Lyar Greed, włamyhobbit
II turnus 2012 - Kail Wrathwine, hobbit kupiec
II turnus 2012 - Bran Spadającobrody, krasnolud, "śpiewajła z Shamarothu" (W sumie nieoficjalna postać)
II turnus 2012 - Lainus Envidius, pół-niziołek z Tulos, łucznik... i jego kocyk bezpieczeństwa.
II turnus 2013 - Glaton Leclerc, mag powierza z Mercji i Imperialista.
III turnus 2014 - Lior Lecorde, psionik, głowa rodu, a w końcu pustelnik - człowiek o dobrych chęciach, lecz słabej woli.
IV turnus 2014 (kadet) - Lewi Grinwald Polecam Się, kupiec i wierny sługa Rodziny Lecorde.
IV turnus 2014 (kadet) - Jango Horkherei, wędrowny hipnotyzer z Sapientii. |
|
|
|
|
Illima
|
Wysłany: 04-10-2013, 00:00
|
|
|
Ja wstępnie sprawdzam sensowność twoich zaklęć, następnie daje je do atwierdzenia i wtedy Kharie z Ablem je ostatecznie zatwierdzają. Ventus spróbujemy przpchnąć, bo byłbhyś moim zdaniem zbyt okaleczony bez niego |
|
|
|
|
Aver
Szop partacz.
|
Wysłany: 04-10-2013, 00:44
|
|
|
- kamienna ściana - wywołaj kamień przesuń zamknij - basoda steva raipu prome
? - spowolnienie - usuń twardość - rengat tierro (stopy zapadają się w ziemię?)
- kamienna skóra - wywołaj twardość zamknij - basoda tierro prome (zmiana ciężkiej na lekką?)
? - skamienienie - wywołaj kamień zamknij - basoda steva prome (unieruchomienie na dobrą chwilę - musi być kontakt fizyczny z ofia... khy, celem zaklęcia?)
? - rzut ciężkim kamieniem - wywołaj ciężki kamień rzuć zwiększ - basoda botaurus steva ongole merir (raczej ciężka)
- Lawina kamieni – Ongole steva merir
- Dziura w kamiennym podłożu/usunięcie kamienia – Rengat steva
- Piach w oczy – Basoda steva prome verir aprome ongole
- Burza piaskowa – Basoda steva prome verir aprome merir raipu
- rozbrojenie - zwiększ ciężki - merir botaurus(problem z uniesieniem broni/czegokolwiek)*
Zmniejszenie ciężaru – verir botaurus **
* może być użyte także do „przytrzymania” przy ziemi jakiegoś obiektu (np. Aramediconu, gdybyśmy nie chcieli aby wpadł w ręce kogoś innego)
** można użyć przykładowo podczas ucieczki, aby bez problemu wyważyć bramę, bądź pokonać inną przeszkodę napotkaną na drodze
Padam na pysk. Dziękuję za wszelką pomoc... i przepraszam za bycie wredną |
_________________ "What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?"
===
+ Avergill Cha'el, bambusowa łowczyni potworków = + Meriel'oarni Caernoth, cztery metry rany ciężkiej = + Słysząca Skałę Rill Pioc Ark'hant, imperialna skałomiotka = + Emilia ev. da Tirelli, sapientystka, morderczyni, agent SSW = + Inga, czarownica-sekretarka w Tymenie Mgieł = Cerys Stern, czarownica z kardamonowo-tymenowo-szakalową przeszłością = Aud Svanhildurdottir Sliabh Ard, poseł od Bryna i jednego zadania = Aina Macario, starsza Enarook z tępym nożem = Halli Auddottir, cfaniara z bandy Flodriego = + Arda, ta, która chciała dobrze = + Avarina de la Corde, Czarny Diabeł, który chciał pozostać człowiekiem = + Avilla Salarez, zwiadowca 22. Sz. G. F. d. K. |
|
|
|
|
Illima
|
Wysłany: 04-10-2013, 02:24
|
|
|
Przepraszam, że nie pomogłem wcześniej. Mogę się usprawiedliwić przygotowywaniem epilogu Sprawdziłem twoje czary. Nie mamy za wiele czasu, żeby nad nimi dyskutować, więc pozmieniałem to, co uznałem za stosowne, może nawet coś dodałem, nie pamiętam. Za chwilkę wrzucę listę do zatwierdzenia (zrobienie jej zabiera naprawdę dużo czasu ),
Primula, druid ma zaklęcia gotowe, więc dopiszę je zwyczajnie do listy.
Żałuję, że nie możemy nad tym wszystkim dłużej posiedzieć, ale niestety nie mamy więcej czasu.
I tak jest nieźle - mamy tyle zaklęć, że wszystkich nawet nie zapamiętacie |
|
|
|
|
Lyar
To ja, Leclerc
|
Wysłany: 04-10-2013, 09:20
|
|
|
Dzięki wielkie ^^ Much appreciated, już przepisuję. |
II turnus 2012 - Bran Spadającobrody, krasnolud, "śpiewajła z Shamarothu" (W sumie nieoficjalna postać)
II turnus 2012 - Lainus Envidius, pół-niziołek z Tulos, łucznik... i jego kocyk bezpieczeństwa.
III turnus 2014 - Lior Lecorde, psionik, głowa rodu, a w końcu pustelnik - człowiek o dobrych chęciach, lecz słabej woli.
IV turnus 2014 (kadet) - Lewi Grinwald Polecam Się, kupiec i wierny sługa Rodziny Lecorde.
|
|
|
|
Lyar
To ja, Leclerc
|
Wysłany: 04-10-2013, 09:25
|
|
|
Rozumiem, że many tyle zużywam ile słówek wymawiam? |
|
|
|
|
Prim
niziołek
|
Wysłany: 04-10-2013, 11:45
|
|
|
No dobrze, ale ... Mana druida? hm?
Rytuał jej pobrania na obozie z komponentów? |
_________________ Primula Seweird- niziołek i druidka, pierwsza Imperialistka wśród nie- ludzi, sprzymierzona z Ludem Qarnachasayosyran, Ludzi- którzy Wiedzą, przyjaciółka Nayestecae
Primrose Goldworthy- niziołek i druidka, sprzymierzona z orkami Imperialistka, która obudziła Starych Bogów
Phlox dar Gorn- była banitka, czarownica z mroczną duszą, wdowa po Lambercie dar Gorn,
Cinna- historyk i druid, sapientystka, członkini Sztabu Konspiracji Północy, jedna z tych, którzy przypisali domeny Północy Opiekunom
Tari'gar- nieustępliwa i wymagająca admirał floty Talsoi
Surfinia- hobbitka z gminy w pobliżu zgliszcz Birki, żona Szomera z krwią tysięcy na rękach
Pixie- goblińska wojowniczka z plemienia Harcu
profesor Delfina da Tirelli- archeolożka i badaczka, najmłodsza wykładowczyni Uniwersytetu w Messynie
„Aby coś znaleźć, trzeba poszukać.
Istotnie, zazwyczaj kiedy się szuka, w końcu się coś znajduje, nie zawsze jednak dokładnie to, o co chodziło...”
"Czasem ku przeznaczeniu prowadzi właśnie ta droga, którą nie chcemy kroczyć" |
|
|
|
|
Illima
|
Wysłany: 04-10-2013, 12:11
|
|
|
Primula, tak jak na obozie. |
|
|
|
|
Illima
|
Wysłany: 04-10-2013, 12:12
|
|
|
Lyar, tak jak napisał Abel przy każdym zaklęciu (chyba jeden pkt mana na jedno słówko). |
|
|
|
|
Lyar
To ja, Leclerc
|
Wysłany: 04-10-2013, 12:15
|
|
|
Ok, dzięki, już wiem. Sry za pośpieszanie, podziwiam Cię za siedzenie z tym do 4:00. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|