Tarcza |
Autor |
Wiadomość |
Doctor
|
Wysłany: 30-04-2010, 11:02
|
|
|
Z tego bodajże się robi owiewki w motocyklach itp. Plexiglas to nazwa handlowa tego samego.
Okienka w łodziach podwodnych mają po kilkanaście cm, więc nie uważam tego za dobre porównanie.
Nie wiem, jak to wytrzyma zmęczenie po x uderzeń. Bezpieczniej zastosować sprawdzone pp. |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 30-04-2010, 12:10
|
|
|
Właściwa nazwa to zdaje się szkło akrylowe. Robiono z tego też podobno tarcze dla ZOMO |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 30-04-2010, 13:04
|
|
|
Doc napisał/a: | Okienka w łodziach podwodnych mają po kilkanaście cm, więc nie uważam tego za dobre porównanie. |
Nie jest To taka ciekawostka
Yngvild napisał/a: | Robiono z tego też podobno tarcze dla ZOMO |
No, no to sprawdzona technologia i to jak
Ale ten kawałek i tak jest za cienki i nie przejdzie tak?
http://www.robelit.biz/Be...0szkło,123.html - strona producenta którego płytę ja kupiłem. |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 30-04-2010, 17:44
|
|
|
Szyba do drzwi...? ? ?
Travor, nie żartuj proszę Minimum 8 mm. A i to będzie testowane. Kropka. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 06-05-2010, 15:46
|
|
|
A jaką minimalną grubość płyty pp dopuścicie? Pytam bo docelowo chce zrobić lekką i niedużą tarczkę stepową. Jak to Abel kiedyś ujął Abel napisał/a: | "jak się zasłonić przedramieniem, żeby było zgodnie z zasadami" |
Bo koniec końców nie jestem wojownikiem. Ale chce posiadać podstawowe wyposażenie człowieka stepu w czasach wojny. Szabelka, niewielka okrągła tarcza i łuk. Choć myślę nad rezygnacją z łuku. Bo chodź każdy szanujący się samnijczyk powinien łuk mieć, to jak ja to będę wszystko targał na sobie, biorąc jeszcze pod uwagę że szykowany przeze mnie stepowy strój, siłą rzeczy będzie trochę gorętszy niż te zeszłych lat, to chyba nie przeżyję |
|
|
|
|
Doctor
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:21
|
|
|
Travor napisał/a: | A jaką minimalną grubość płyty pp dopuścicie? |
Jak zobaczymy tarczę, to ocenimy. |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:28
|
|
|
Nie no jasne, przygotuję wam ze trzy warianty, a wy sobie komisyjnie wybierzecie |
|
|
|
|
Varthanis
Nekromanta z Północy
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:30
|
|
|
ja tam polecam sklejkową, swego czasu używałem i sprawdzała się znakomicie |
_________________ Jag tog mitt spjut jag lyfte mitt horn.
Fran hornets läppar en mäktig ton.
Hären lystrade marscherade fram.
De gav sig mitt liv, bergets stamm!
Dobry elf to martwy elf. |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:31
|
|
|
Grubość sklejki? |
|
|
|
|
Varthanis
Nekromanta z Północy
|
Wysłany: 06-05-2010, 17:36
|
|
|
6-7 mm, zaokrąglona na brzegach i oklejona wokół otuliną osobiście dla bezpieczeństwa i gładkości jeszcze przeszlifowałem po wierzchu i polakierowałem |
_________________ Jag tog mitt spjut jag lyfte mitt horn.
Fran hornets läppar en mäktig ton.
Hären lystrade marscherade fram.
De gav sig mitt liv, bergets stamm!
Dobry elf to martwy elf. |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 06-05-2010, 20:08
|
|
|
Jeśli chodzi o tarczę, to czy zrobisz z 5mm pp czy z 15mm różnica w masie bedzie minimalna. |
|
|
|
|
Reshion vol 2 Electric Bo
To jak, umowa handlowa?
|
Wysłany: 03-08-2014, 02:06
|
|
|
Reaktywacja tematu
Stałem się ostatnio posiadaczem płyty sklejki o wymiarach 130x80x1, waży ok 8.3 kg i posiadam nie małe chęci przerobić ją na (kilka) tarcz. Myślałem nad zrobieniem co najmniej dwóch, proporcje ok. 2:1. Jakieś porady jakie tarczę są dobre w warunkach silberowych? Pasek, aby zawiesić ją sobie na plecach to pewnie mus, w czego zrobić uchwyty aby nie niszczyły podczas nawalania, domyślam się, że materiałów powinienem szukać w budowlankach. |
|
|
|
|
Illima
Dyrektor Instytutu Alchemii
|
Wysłany: 03-08-2014, 03:42
|
|
|
Przypominam, że aby tarcza przeszła atest nie wystarczy jedna warstwa otuliny na rantach. Na obrzeża najlepiej nałożyć wąż ogrodowy, na niego otulinę i na to najlepiej jeszcze jakąś skórę czy cóś. |
|
|
|
|
|