|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Steampunk i epoka wiktoriańska |
Autor |
Wiadomość |
Perth
Otwórz jajko wywołaj piorun
|
Wysłany: 13-03-2013, 00:55 Steampunk i epoka wiktoriańska
|
|
|
Na początku chciałem napisać ten post w temacie Pieśń Hodu i Ognia, ale stwierdziłem, że miło by było mieć taki temat zborny dla steampunku. Jeżeli jest niepotrzebny, to proszę szanowną moderację o przeniesienie posta.
Gwoli wstępu, definicja steampunku na wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Steampunk
Znacie? Lubicie? Czytacie/gracie/oglądacie?
Poszukuję jakiejś dobrej literatury z szeroko pojętego steampunku lub wiktoriańskiej Anglii. Jak dotąd jedyna książka w podobnych klimatach, którą przeczytałem, to Tunele. Przyjemna książka, polecam szczególnie pierwszą część, ale kolejne też są niezłe (dotychczas wyszło ich 5). Niestety na nic innego tego typu nie natrafiłem
Spotkałem się natomiast z kilkoma filmami jak np. nowy Sherlock Holmes czy Miasto zaginionych dzieci. Polecam bardzo muzykę z tego drugiego filmu - jest nieziemska http://www.youtube.com/watch?v=KRF78AGvIoQ
Można też natrafić na kilka gier nawiązujących do Steampunku, jak chociażby Syberia (wspaniała przygodówka), Fable III (trochę mniej wspaniała gra), Dishonored (skradanka, który wyszła w zeszłym roku) czy w końcu genialna, bardzo klimatyczna gra - Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi. Ta ostatnia jest o tyle ciekawa, że łączy steampunk z fantasy i pokazuje zwalczające się nawzajem technologię i magię (+ zaostrza konflikt rasowy - magowie-elfy oraz technicy-krasnoludy). Tu również chciałbym polecić muzykę - http://www.youtube.com/watch?v=ftvpi-6Z6qw http://www.youtube.com/watch?v=Mb2perkvt5E
Warto zwrócić też uwagę na cudowne stroje (w filmach, cosplayach, zdjęciach stylizowanych na steampunk).
https://www.google.pl/sea...iBYbFtQa7lIHQDg
Ach te trybiki |
|
|
|
|
sars
|
Wysłany: 13-03-2013, 01:06
|
|
|
O, w Arcanum nawet miałam grać przez sekundę, ale to było w czasach bezmyszkowych, więc pomysł umarł.
No, a Wolsung? |
_________________ inteligentny wszystko zauważa, głupi wszystko komentuje |
|
|
|
|
Pedro
|
Wysłany: 13-03-2013, 14:45
|
|
|
Jest taka seria książek: Lewiatan, Behemot, Goliat autorstwa Scotta Westerfelda. Nie wiem czy są dobre ale wiem że są i że są w klimatach steampunkowych. Poza tym sars dobrze gada, jest Wolsung czyli polska gra RPG choć to trochę bardziej steampulp jeśli się nie mylę czyli taki lajtowy i z przymrużeniem oka steampunk. Podręcznik jest świetny do czytania, nawet jeśli nie będziesz mieć z kim pograć. |
Ostatnio zmieniony przez Pedro 13-03-2013, 14:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aver
Szop partacz.
|
Wysłany: 13-03-2013, 15:52
|
|
|
Co do gier to ja polecam trzecią część serii Thief - Deadly Shadows. Mocno klimatyczna skradanka
Czytałam również trylogię "Magiczny krąg" Libby Bray. Może mniej steampunku, ale akcja rozgrywa się w wiktoriańskiej Anglii w połączeniu z fantastycznym światem. Mnie bardzo wciągnęło. |
_________________ "What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?"
===
+ Avergill Cha'el, bambusowa łowczyni potworków = + Meriel'oarni Caernoth, cztery metry rany ciężkiej = + Słysząca Skałę Rill Pioc Ark'hant, imperialna skałomiotka = + Emilia ev. da Tirelli, sapientystka, morderczyni, agent SSW = + Inga, czarownica-sekretarka w Tymenie Mgieł = Cerys Stern, czarownica z kardamonowo-tymenowo-szakalową przeszłością = Aud Svanhildurdottir Sliabh Ard, poseł od Bryna i jednego zadania = Aina Macario, starsza Enarook z tępym nożem = Halli Auddottir, cfaniara z bandy Flodriego = + Arda, ta, która chciała dobrze = + Avarina de la Corde, Czarny Diabeł, który chciał pozostać człowiekiem = + Avilla Salarez, zwiadowca 22. Sz. G. F. d. K. |
|
|
|
|
Perth
Otwórz jajko wywołaj piorun
|
Wysłany: 16-03-2013, 02:16
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi W wolnym czasie się za coś zabiorę. W gry RPG raczej nie mam z kim grać. Sam zresztą nie miałem praktycznie żadnej styczności z klasycznym RPG.
sars, bardzo polecam Arcanum nawet teraz No chyba, że odstrasza Cię grafika, ale na to zawsze są mody |
|
|
|
|
Artem
Maham Radżem :D
|
Wysłany: 19-03-2013, 00:20
|
|
|
Uwielbiam steampunk najlepsza i najbardziej wychwalana ksiazka to Kosciotrzep Cherie Priest i Dworzec Perdido Jest bardzo dobra jedna i druga. Z filmow na pewno LND. Z gier Dishonored - gra cud. Do tego gra indie Vessel. Tyle. |
_________________ 2012-Artem Aventir ,,Ostatni Kymer" Zwiadowca
2013-Artem Aventir - ścigany przez Wergundię banita
2014- Artem Aventir pod rozkazami styryjskiego wywiadu - Łowca potworów/Kapłan- wojownik Tavar . -I--
EPILOG 2K14 - Ner'Losh orczy Wódz
2015-Artem, były skrytobójca styryjski, później Kapłan Swarta. -I--
,,Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."- ,,Czas Pogardy" A.Sapkowski
,,Boleść jest kamieniem szlifierskim dla silnego ducha." -J.R.R. Tolkien – Dzieci Hurina
Nie powiem: Nie płaczcie, bo nie wszystkie łzy są złe.-Mag zwany Gandalfem. |
|
|
|
|
Kalmar
człowiek - drewno
|
Wysłany: 19-03-2013, 23:55
|
|
|
Czytałem ostatnio, że Pratchett w następnej książce chce wprowadzić maszynę parową i rewolucję przemysłową do Świata Dysku Poza tym samo Ankh-Morpork ma dość mocny klimat XIX wieku (szczególnie w późniejszych tomach). Pewnie i tak już wszyscy to czytali, ale tak czy inaczej zachęcam |
_________________ "KWAS!"
~ Reshi da Tirelli |
|
|
|
|
Quarties
An old man by seashore
|
Wysłany: 23-03-2013, 12:58
|
|
|
To ja polecę LARPa New Age, jedyny w Polsce kilkudniowy larp steampunk/dieselpunk |
_________________ "Nie miecz uczyni z Ciebie wojownika, lecz waleczna dusza i wola przetrwania" - cytat własny. |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 24-03-2013, 03:55
|
|
|
Kalmar, z tego co wiem, to Pratchett miał już powieść "Piekło pocztowe", która jest w klimatach XIX wieku, nawet jest ekranizacja c: |
_________________ WALCZYĆ TRENOWAĆ VILLSVIN HIRD MUSI PANOWAĆ |
|
|
|
|
Kalmar
człowiek - drewno
|
Wysłany: 24-03-2013, 15:19
|
|
|
Zgadzam się, ale teraz robi się z tego przemysłowość pełną gębą. W Niuchu już się pojawił temat niewolnictwa i roboty na plantacjach, czyli generalnie osławiona Hameryka i wojna secesyjna bez wojny |
_________________ "KWAS!"
~ Reshi da Tirelli |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|