Karczma pod Silberbergiem Strona Główna Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spotkania drużyny
Autor Wiadomość
Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 06-11-2010, 19:26   Spotkania drużyny

W tym temacie wrzucamy "reprezentacyjne" informacje o spotkaniach, które się odbyły. Osoby spoza Hirdu, zainteresowane udziałem w spotkaniach, tutaj także mogą się dopytywać o terminy.

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 06-11-2010, 19:29   

Po VI Althingu, który można by bez krępacji nazwać "wielkim" ;) , drużyna zmieniła oblicze i zaczyna się reorganizować. Po Althingu spotkaliśmy się po raz pierwszy i zmiany były widoczne :)

Spotkanie odbyło się 22-24 października 2010 w składzie:
- Ola
- Demon
- Hodo
- Illima
- Rigo
- Indi
i gościnnie Kharie :) (Kharie została przyjęta na thralla)
(uwaga, to chyba jedno z niewielu spotkań, gdzie pojawiło się 100% hirdu ;) )

Wydarzenia:
- ustalone zmiany w Prawie Hirdu (poprawki zamieszczę w osobnym temacie)
- zrobiony remanent sprzętu + ustalone zadania
- ustalony zarys Rady Starszych Hirdu (pozostało sprecyzowanie zadań Starszyzny)
- trening bojowy z naciskiem na nowe osoby
- jedzonko historyczne (klucha poniosła porażkę, ale obiecuję jej zemstę na najbliższym spotkaniu ;) )
- przyjęty nowy hirdman - Demon z imieniem drużynowym Freya została uroczyście przyjęta do Hirdu.
Hird - z własnej inicjatywy - przyjął nowego jarla poprzez aklamację i hołd .

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 15-11-2010, 15:30   

Kolejne spotkanie minęło z wiatrem :)
10-12 listopada 2010
Przybyli:
Illima
Kharie
Hodo
Ola
Demon
Indi

Działo się w dniu pierwszym:
- trening bojowy (po cywilu) wyłącznie na sparingach, z czego ostatnie walki to był trening "wytrzymałościowy" czyli dla każdego minimum 3 walki pod rząd.
- wieczorem uruchomiliśmy villsvin-warsztat i dokonaliśmy wiekopomnego czynu: zostały naprawione namioty! Oprócz tego oberwało się słomiankom łuczniczym, a toporki dostały nowe członki :P
Za to w dniu drugim:
- dojechała Ola
- villsvin-warsztat pokonał opór materii i nie tylko, w efekcie została wykonana nowa tarcza, a z jednej starej odzyskane umbo i imak
- trening bojowy odbył się w halli, pojedynki i walki w trójkach
- Illima zmusił nas ;) do gier wikińskich :D W efekcie kręciliśmy wora, miętosiliśmy villsvina, ciągnęliśmy sznura, były zapasy na nóżki oraz zapasy konne ;) ;)
- i dobiliśmy się treningiem tanecznym, którego dawno nie było. Powtórka 100% materiału plus odświeżyliśmy kroki do tourdiona.
- po czym zrobiliśmy podpłomyki z kiełbaskami, ot co :P
- i wiało... :P

Z ważniejszych wniosków:
- psy lubią grać w kręcenie wora ;)
- Hodo ustawia się w walce tak, żeby dostać w torbę ;)
- miska na podpłomyki na szczęście nie ma dziurki ;)
- kręcenie filmów podczas walk jest dobrym narzędziem analizy ;)
- treningi tańca z Illimą są zabawne :D

No i ilustracje poglądowe:
http://picasaweb.google.c...anie1012112010#
http://picasaweb.google.c...ie101211201002#

:)

Illima 
Dyrektor Instytutu Alchemii

Wysłany: 15-11-2010, 17:16   

Komentarze dotyczące mnie są!... Nie na miejscu! :P :P :P

Było bardzo fajowo ^^

Kharie 

Wysłany: 15-11-2010, 19:08   

Tak, było świetnie!

No i nie pozostaje mi nic innego, jak hantelki w dłoń, pompki pod wieczór i tak wytrwać do następnego spotkania :D

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 15-11-2010, 21:06   

Indiana napisał/a:
W tym temacie wrzucamy "reprezentacyjne" informacje o spotkaniach, które się odbyły. Osoby spoza Hirdu, zainteresowane udziałem w spotkaniach, tutaj także mogą się dopytywać o terminy.

Posprzątałem. Następnym razem daję warny. :)

Varthanis 
Nekromanta z Północy

Wysłany: 16-11-2010, 00:02   

a jakieś warsztaty garbarsko-płatnerskie są? Bo ja bym z chęcią nieco podłapał technik, materiały i narzędzia podstawowe mam ;)
De gav sig mitt liv, bergets stamm!

Dobry elf to martwy elf.

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 17-11-2010, 00:40   

Warsztaty w szerokim tego słowa znaczeniu urządzamy raczej w lecie w czasie zwykle wakacyjnym. W tym roku nie było.
Ponieważ jednak nikt z nas nie jest mistrzem rzemiosła, nasze warsztaty polegają raczej na wspólnym zdobywaniu wiedzy i umiejętności :)

Varthanis 
Nekromanta z Północy

Wysłany: 17-11-2010, 02:47   

to ja się na letni piszę :D do ogólnowarsztatowej wymiany wiedzy mogę dorzucić nieco wiedzy fajkarskiej, którą mam zamiar jeszcze pogłębić w okresie zimowym :D
De gav sig mitt liv, bergets stamm!

Dobry elf to martwy elf.

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 21-11-2010, 23:26   

Spotkanie treningowe odbędzie się 10-12 grudnia.
Wersja "historycznie", wspólnie ze Ślężanami.

Cywilny trening może być w najbliższy weekend, 27-27 listopada, o ile będą chętni :)

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 21-11-2010, 23:30   

10/12 będę:)

W najbliższy weekend nie mam tyle czasu jak się znajdą chętni na wspólny przyjazd autem na pare godzin to wtedy spoko ;)

Travor 

Wysłany: 22-11-2010, 00:38   

Indiana napisał/a:
Cywilny trening może być w najbliższy weekend, 27-27 listopada, o ile będą chętni :)

Cywilny w sensie dla ludzi spoza, czy w sensie że nie w strojach? :)

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 22-11-2010, 00:39   

w sensie nie w strojach tylko udajemy kalosz-warriorów ;)

Travor 

Wysłany: 22-11-2010, 00:42   

:D :D :D To jest myśl! :D

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 22-11-2010, 02:30   

Rigo napisał/a:
udajemy kalosz-warriorów ;)
Spitalaj waść :D

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 14-12-2010, 02:17   

I kolejne za nami :)

Obecni:
- Illima
- Kadlin
- Demon
- Rigo
- Indi
oraz sześcioro Ślężan.

Spotkanie pod znakiem śniegu i mrozu. Na szczęście zreanimowany Galopek pozwolił nam zachować mobilność. Villsviny dotarły bez problemu, niestety Ślężanie dopiero około północy (z tego miejsca pozdrawiamy Polskie Koleje Państwowe :P ).
Piątkowy wieczór potrwał więc do rana w doborowym towarzystwie, pomimo zewnętrznych -15st.
Niestety rano okazało się, że z przyczyn różnych (rodzinnych & zdrowotnych) obydwaj ślężańscy kierowcy muszą wyjechać, co zmusiło do wyjazdu także pozostałych. Z tej też przyczyny nie odbył się upragniony przeze mnie trening, ani upragnione przez Zadara tańce, jako że jedno i drugie ( i wszystko inne też.... ) zaplanowane było na sobotę.

Tak więc sobotę z lekka w czwórkę osamotnieni spędziliśmy na odespaniu nocy ;) ;) oraz treningu, który niespodziewanie był bardzo owocny. Popracowaliśmy nad fintami i postawą z tarczą-pokrywką, wyszło kilka bardzo pożytecznych wniosków i założeń na następne treningi.
A wieczorem graliśmy w 'wikingów' :D :D

Konkrety i wnioski ;) :
- ze Ślężanami ustaliliśmy, że ewentualne wspólne treningi, które są potrzebne i nam i im, odbywałyby się w Świdnicy w wersji jednodniowej, około raz w miesiącu. Są istotne różnice treningowe (np. my nie wykonujemy wcale części kondycyjnej), ale trzeba nad nimi popracować.
- w efekcie nocnego knucia uknuliśmy rozpoczęcie wspólnej akcji rekrutacyjnej celem zwiększenia liczebności drużyn, a następnie wspólne działanie militarno-organizacyjne na wszelkich polach ;)
- przy temperaturze -15 st. zużywalność opału znacząco rośnie ;) ;)
- Rigo został Strażnikiem Świętego Rosołu z Kluskami :P
- kluski lepiej wychodzą lane na wrzący rosół, ale polewka o konsystencji budyniu podobno nie była zła ;) ;)
- kapusta z boczkiem jest pyszna i ciepła ;)
- woda zostawiona dalej niż 3 metry od ogniska nadaje się głównie do strugania :P
- na tarczy typu migdał można zjeżdżać z górki :P
- Łoza nie wie, co to znaczy "lekki miecz" ;) ale za to ma duże przedramię i jest Hagridem ;)

Obrazki do tekstu:
http://picasaweb.google.c...dnia10Slezanie#

Gościom sława! :)

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 14-12-2010, 02:20   

Indiana napisał/a:
wrzący rosół

A ja zawsze myslałem, ze wrzący rosół to herezja :o
Ostatnio zmieniony przez Hodo 14-12-2010, 02:21, w całości zmieniany 1 raz  

Illima 

Wysłany: 14-12-2010, 13:59   

Jak zwykle genialne podsumowanie :D

Kharie 

Wysłany: 14-12-2010, 14:22   

Mhm, podsumowanie świetne. ^^

A co do spotkania, minęło mi jakoś tak szybciej, niż bym chciała. No i faktycznie szkoda, że nie spędziliśmy czasu bardziej aktywnie. Ale też nic straconego. Nadrobi się wszystko na następnym spotkaniu. (;

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 14-12-2010, 19:05   

Indiana napisał/a:
Rigo został Strażnikiem Świętego Rosołu z Kluskami :P

Mrocznym strażnikiem rosołu!

Całe spotkanie uważam za udane w naszym gronie;) Po integracji do 5 rano było wszystko ok i liczyłem na trening ale obudziła mnie otwierana o 11 puszka piwa i trochę zwątpiłem;p
Nasz trening bardzo owocny, dużo fajnych wniosków,metod i pare kolejnych wiórów z tarcz ;)

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 14-12-2010, 19:56   

Może być Mrocznym Strażnikiem Świętego Rosołu z Kluskami :P

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 01-02-2011, 16:51   

Drużynnicy oraz chętni do wstąpienia do Hirdu!

Najbliższe zimowe spotkanie Hirdu Villsvin odbędzie się w weekend 11-13 lutego w Halli w Srebrnej Górze.

Uwagi techniczne:
- W miarę możności prosimy o przybycie w piątek jak najwcześniej, ewentualnie o pozostanie w niedzielę dłużej niż do rana, wtedy będziemy mogli część piątku i niedzieli wykorzystać na zajęcia
- zwracam uwagę, że nocujemy w Halli, co oznacza nocleg przy około -10 na zewnątrz i - 2 w środku. W związku z tym proszę się odpowiednio wyposażyć. Istnieje możliwość wynajęcia noclegu w Villi Hubertus, koszt +- 25 zł za noc.
- planujemy następujące rzeczy:
* gotowanie - bo źreć coś trzeba, ale jedzonko podlega rygorom historyczności. Nie trzeba przywozić swojego jedzenia, choć uczty nie należy się raczej spodziewać :)
* rzemiosło - spróbujemy trochę pokrajkować, a na pewno wziąć się musimy za tarcze i inne elementy bojowe, hirdmani wiedzą, co jest na rzeczy
* walka - przynajmniej jeden, a może dwa treningi walki. Osoby nowe proszę o przywiezienie oświadczeń (treść do wydruku znajdziecie na stronie VH) i zgód od rodziców w przypadku niepełnoletności.
* taniec - na pewno jeden trening
* łucznictwo - w miarę chęci, wieczorem
* gry wikińskie
- hirdmanów obowiązuje strój historyczny, pozostałych - nie.
- organizacja przyjazdu i wyjazdu - proszę o ustalenie jednej wspólnej godziny, o której należy Was odebrać z Barda i odwieźć tamże. Przyjazd o innej godzinie - w drodze absolutnego wyjątku.
- podczas pobytu uczestnicy korzystają z łazienki w domu, co podlega jednej konkretnej zasadzie: "Zostaw łazienkę tak czystą jak ją zastałeś. Lub czystszą." Za łamanie zasady będę wyrywać nogi z dupy przez gardło.

Do zobaczenia :)

ailiS 
alchemiczka

Wysłany: 03-02-2011, 23:32   

Indiana napisał/a:
- W miarę możności prosimy o przybycie w piątek jak najwcześniej, ewentualnie o pozostanie w niedzielę dłużej niż do rana, wtedy będziemy mogli część piątku i niedzieli wykorzystać na zajęcia

Czy możesz sprecyzować?

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 03-02-2011, 23:51   

Co mam sprecyzować? :) Nie ustalamy dokładnej godziny rozpoczęcia, ani zakończenia, dostosujemy się do większości.

ailiS 
alchemiczka

Wysłany: 04-02-2011, 14:05   

:D

Thorfinn
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2011, 18:31   

Mam pytanie do ludzi jadących pociągiem w piątek [tj. 11.02] do SG. Jak jedziecie?
Dostępne są następujące pociągi [z Wrocławia, bo zakładam, że koniec końców każdy jedzie z Wrocka]:
9:54-11:27
11:28-13:03
13:18-14:54
14:43-16:15
15:43-18:14
17:40-19:13
18:33-20:08

Trzeba to jakoś dograć, żeby kupą wlecieć!

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 14-02-2011, 15:14   

Wywaliłam techniczne rozmowy o przyjazdach, bo co mają zaśmiecać.

No i podsumowanie spotkania :)

Obecni:
Ola
Rigo
Illima
Hodo
Off
Karola
Demon
Indi
Kharie
Czyli Villsvin w komplecie :D Wpis do kroniki by się należał.
Oprócz tego nasi goście:
Abel
Travor
Enid
Silia
Radek

Tym sposobem pobiliśmy chyba rekord liczebności na spotkaniu :)
Pogoda nas łaskawie obdarzyła mieszanką zupełnie bezsensowną upierdliwej aury - najpierw błoto, potem mróz i tak na zmianę :P Ale nikt nie zamarzł, za to parę osób uległo hallowemu zadymieniu :P

Narobiliśmy:
- w piątek Hodo popełnił pokrywkę i uchwyt do kolejnej, a Abel zrobił kurację odchudzającą na drugim uchwycie.
- Ola z Demonem popełniły jedzonko
- ja z Rigiem i pomocą Travora i Enid popełniliśmy rękawice
- w sobotę w ramach treningu, na którym miało być tłoczno, a nie było
-- Illima poległ bohatersko z raną na skroni ;) ;)
-- mi zostało udowodnione empirycznie, że mam@#%$#@#$% w końcu poprawić sobie rękawice :angry:
-- nowi zostali zanudzeni na amen ;) wstępem do machania metalową sztabą, a potem z lekka zestresowani po wstawieniu do normalnego sparingu
-- Hodo jak zwykle marudził :P
-- Illima był przejęty
-- a reszta się nie zmęczyła

A w tym czasie w halli ;)
(tu sprawozdanie z drugiej ręki, bo mię tam nie było):
- się tańczyło, czyli Ola z Karolą wdrażały techniki podskakiwania i tupania do rytmu
- Off molestował migdałki, czyli próbował zrobić w końcu tarczę przy pomocy Abla ;)
- parę osób próbowało zamienić dużo wełnianych nitek na jedną skoordynowaną krajkę, nie wiem jak im poszło, bo boję się zajrzeć do wora z wełną ;)
- poszło też w ruch szycie
- oraz gotowanie
-- gulasz "wrzuć wszystko, co nie ucieknie" z dodatkiem kapusty, boczku, kaszki i innych.
-- rosołek kurowy
-- i Ślężańska Klucha w Szmacie :twisted: tym razem w wersji puree ;) ;)

W międzyczasie dla rozgrzewki poszły w ruch gry wikińskie, które wyszły nader zabawnie (okazało się, że podłoga i plecy Enid mają wzajemne zdolności przyciągania ;) ) Z przerwą na ugoszczenie utrudzonych wędrowców, którzy zbłądzili do Halli :)
Potem był skurcz brzucha ze śmiechu przy tańcach ;)
A potem miał być Klasyczny Villsviński Wieczorek Towarzyski ;) , ale nie wyszło, bo zaczęliśmy śpiewać ;) A Hodo - marudzić. Ale dziwiło to tylko nowych, reszta jest przyzwyczajona :P ;)

I cóż więcej :) Sława Wam wszystkim obecnym, dzięki, żeście byli :) Było zacnie, choć może niektórzy goście czuli się zdziwieni realiami :) Fakt, mogliśmy uprzedzić, że "mamy ludzką twarz" (sława Chrabąszczowi! ;) ;) ;) ), no i że to wikińska drużyna, nie święci krzyżowcy ;) ;) Wrócili dawno nie widziani, przybyli nowi... znak, że wiosna idzie dla Villsvinów ;) ;)

I na koniec - goście nasi drodzy, czekamy na Wasze wnioski po spotkaniu "próbnym" :) Czy zostajecie z nami czy też nie jest to jednak to, czego szukaliście. Możecie odpowiedzieć tutaj, albo dowolnym prywatnym kanałem :)

Sława :)

Enid 
kanalia

Wysłany: 14-02-2011, 21:06   

Po moim pierwszym spotkaniu z Hirdem decyduję się zostać i przyjeżdżać na następne :) (oczywiście jeśli rodzice będą na tyle łaskawi, a najpewniej będą :D ).
Co do ludzkiej twarzy członków, to nie bardzo się zdziwiłam :P , mniej więcej tego się spodziewałam. Natomiast gry wikińskie są warte nawet upadków z pół metra :mrgreen:

Illima 

Wysłany: 14-02-2011, 23:26   

A i tak urwaliśmy gry wikińskie mniej więcej w połowie. Następnym razem trzeba dokończyć. :D Szkoda, że najczęściej jesteśmy zbyt zmachani po treningu, aby mieć werwę do nich. Trzeba nad tym popracować, albo coś wymyślić. :)

Travor 

Wysłany: 15-02-2011, 01:18   

Ja też jak wspominałem zostaję. ;)
Moje wnioski:
- gulaszu trza jednak nie tykać :D
- Hodo to chun
- gra w wór to zło :P
- kocem warto się przykryć a nie na nim spać ;)
- na zwiedzanie Koloseum trzeba się wybierać trochę wcześniej.
- krajkownica to bardko
No i cóż więcej ;) Kilka osób zaskoczyło mnie swoim jestestwem, jedna idealnie podjechała pod szablon ale nie jesteście już złowrogą "kadrą" która siedzi przy drugim stole i okazyjnie spuszcza wpiernicz, wyraźnie czerpiąc z tego satysfakcję. Z tego jestem rad :D Ludzka twarz miała właśnie wyrazić ten pozytywny aspekt, ale z tego co słyszałem chyba nie powinienem się wypowiadać, póki nie spędzę nocy na antresoli :D
:D No, ale nic czego nie da się nadrobić :D :D
Wieczorowa przymułka z mojej strony była akurat spowodowana tym, że ja już tak mam że do pewnego momentu w nowym środowisku nie gadam zbyt wiele. ;)
Choć muszę powiedzieć że Hodowo-Ablowe intonacje były zaskakujące :D Bardziej fakt że pozwolono by to się wydostało z gardzieli, ale wciąż ;)
Generalnie, poza pewnymi aspektami do których można się przyzwyczaić, albo raczej ja mogę, bardzo mi się podobało i zamierzam zostać na stałe :)
Na przyszły raz będę już pewno miał wszystko jasne w sprawie stali, co można by określić jako „czas najwyższy”. Ale cóż, jak już jesteśmy przy wysokościach to na tę najwyższą czasem nie masz haka ;) No, ale nic czego nie da się nadrobić. ;)

Zatem do następnego spotkania :)
Sława :)

P.S. Kingo, czekamy na Twoją wypowiedź ;)

Odpowiedz do tematu