  | 
               
                  Karczma pod Silberbergiem
                   
                  Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :) 
  
                  
                | 
                            
          
         		            
 
	
			| 
		Przepisy na królika | 
    
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
    
            
      
         
		 Indiana  		  
		 
         Administrator Majestatyczny król lasu
  
  
                  Skąd: Z wilczych dołów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 26-08-2009, 22:17   Przepisy na królika
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
                	  | Cytat: | 	 		  Składniki:
 
 
    * 1 królik
 
    * 10 dkg wędzonego boczku
 
    * 10 dkg suszonych śliwek
 
    * 1 butelka piwa (0.5 l)
 
    * 0.5 l bulionu z kostki
 
    * 1/2 łyżeczki tymianku
 
    * 2 łyżki natki pietruszki
 
    * 3 dkg mąki
 
    * sól i pieprz
 
    * olej do obsmażenia mięsa
 
 
Sposób przyrządzania:
 
Królika umyj i podziel na części. Rozgrzej w brytfannie tłuszcz i obsmaż na nim mięso. Gdy się zrumieni, dodaj drobno pokrojony boczek, posyp mąką, tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zalej królika piwem i bulionem, dodaj suszone śliwki. Duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Zamiast piwa można dodać do mięsa, na sposób francuski, pół litra czerwonego wytrawnego wina. | 	  
 
 
 	  | Cytat: | 	 		  
 
 
 
Składniki
 
 
    * zając/królik
 
    * 15 dag wędzonej słoniny
 
    * 5 dag cebuli
 
 
    * 10 dag masła
 
    * sól
 
 
Opis przygotowania
 
jest to przepis na przyrządzenie tylko młodego mięsa zająca oczyścić odciąć żeberka od combra z obu stron szyję przed łopatką uda comber i część łopatek naszpikować słoniną natrzeć przekrojoną na połową cebuli i solą upiec na rumiano na ruszcie na ognisku lub grillu czy rożnie zwracać na to by mięso piekło się powoli i aby wewnątrz było miękkie. w czasie pieczenia polewać masłem
 
 
 | 	  
 
 	  | Cytat: | 	 		  
 
 
    * 1 Królik,
 
    * 3 cebule,
 
    * 2 łyżki smalcu,
 
    * 3 marchwie,
 
 
    * 2 liście laurowe,
 
    * 0,1l wina,
 
    * pieprz,
 
    * sól.
 
 
Opis przygotowania
 
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoto. Sprawionego i umytego królika pokroić na większe kawałki i smażyć razem z cebulą.Gdy mięso nabierze złocistego koloru,dodać pokrojoną marchew,pieprz i liście laurowe.Zalać winem i dusić mięso do miękkości.W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wina.Do sosu można dodać również śmietanę.
 
 
 
 | 	 
  	  | Cytat: | 	 		  
 
Pieczeń z królika
 
1 królik
 
70 g słoniny
 
70 g tłuszczu
 
 
Oczyszczonego królika dokładnie umyć, posolić, naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku, pamiętając o dalszym polewaniu go tłuszczem. | 	 
  | 
             
						
				_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
 
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
 
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
 
 | 
			 
						          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Svala  		  
		 
          
                  Skąd: Wrocław 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 10-09-2009, 13:56   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Indi, wrzuciłabyś przepis na ser?    | 
             
									
				| Ostatnio zmieniony przez Svala 10-09-2009, 13:56, w całości zmieniany 1 raz   | 
			 
			          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      
         
		 Indiana  		  
		 
         Administrator Majestatyczny król lasu
  
  
                  Skąd: Z wilczych dołów 
                         | 
      
         
            
                              			    Wysłany: 10-09-2009, 14:19   
                               | 
                    
  | 
             
            
               
  | 
             
            
               Jest w temacie o przepisach    W dwóch wersjach. Przy czym ser, który mi wyszedł, żadną miarą nie był skyrem... :/ | 
             
						
				_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
 
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
 
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
 
 | 
			 
						          
       | 
    
	
		
						 					 | 
		
			
                   | 
    
	  
      
		  | 
    
   
         
      | 
         
       | 
    
 
    
      Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
  | 
      Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
 
  | 
    
 
      
 |