|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Silberowa sesja |
I jak z tymi sesjami? |
Nie będę brał udziału w S. sesjach. Mam własne na studiach. |
|
4% |
[ 1 ] |
Może będę brał udziału w S. sesjach ale to się jeszcze zobaczy. |
|
77% |
[ 17 ] |
Na pewno będę brał udział!!! Muszę jakoś uratować moją postać by nie umarła w łącznikowym!!! |
|
18% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 22 |
Wszystkich Głosów: 22 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Reshion vol 2 Electric Bo
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 24-10-2014, 01:48
|
|
|
I tak bez walki się nie poddam . |
|
|
|
 |
Owizor
miewał złe sny o ogórkach...

|
Wysłany: 24-10-2014, 01:48
|
|
|
Nieraz już pomagałem lub i nawet prowadziłem takie sesje i wiem z doświadczenia, że może i przyjemnie takie coś się prowadzi, ale bez względu na to jaka by to nie była skala czy tematyka, pożera to to strrasznie duuuużo czasu. Jak dla mnie dużo za dużo (i mówię to nie tylko jako student - nawet prowadząc sesję w ostatnie wakacje, mimo świetnej fabuły, miałem bardzo szybko serrrdecznie dość kolejnego przesiedzianego wieczoru... hm... chyba przez swój pragmatyzm nabawiłem się alergii na PBF-y) Ech... a z drugiej chciałbym potrzymać stery Argana gdyby się pojawił... ten ból Może niech będzie tak, że gdyby postać się pojawiła, to niech MG da mi znać, to powiem jak najpewniej by zareagował...? |
_________________ 2013 II turnus - Owizor Rożenek, szpiegujący dla Imperium mag ziemi z Ofiru
2014 II turnus, Epilog - Argan Rożenek, styryjski dezerter podszywający się pod liryzyjskiego możnego Octavia Lecorde
Nelramar - Oberon Williamson, nekromanta-sadysta podszywający się pod elfa // Ohtat'Penatis Idril - elficki dowódca gardzący po równo Wergundią i Styrią
2015 I turnus - ponownie Owizor Rożenek który to nawrócił się, by jako Sędzia Rega Ludmir romansować z pewną elfką [+]
2015 turnus +18 - Archibald dar Bregen, samozwańczy książę o słabej psychice
|
|
|
|
 |
Aerlinn
Tavariel In'Tebri

|
Wysłany: 24-10-2014, 08:00
|
|
|
Z matmy za 2 tygodnie, ono będzie decydującego, bo mi powie, jak bardzo nie ogarniam Ale wydaje mi się, że ew. czasem wymiennie mogłabym mistrzować |
_________________ 2010-2012 - Aerlinn Tavariel In'Tebri, kapłanka Silvy i Herna
2013 - + Sonja córka Aliny z Sulimów, drużynniczka rodu Kietliczów Karanowiców
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
 |
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 06-11-2014, 18:42
|
|
|
Pomysł umarł śmiercią naturalną? |
|
|
|
 |
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu

|
Wysłany: 06-11-2014, 19:05
|
|
|
Nie. Czeka na swoją kolej realizacji. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 09-11-2014, 21:12
|
|
|
Dobrze, proszę Państwa To bierzmy się do roboty.
Do najbliższego PIĄTKU (14.11) wszystkie osoby, które chcą, aby ich postaci powpływały jeszcze na coś w świecie gry, niech mi przyślą:
- ci, którzy grali na epilogu - co konkretnie i gdzie zrobili (lub chcieliby zrobić) od momentu zamknięcia fabuły przez najbliższe późniejsze około 2 doby
- ci, którzy nie grali na epilogu - informacje, jaka postać i w co konkretnie się angażuje. Mogą to być sprawy na Zapołudniu, ale nie ograniczamy się terytorialnie, jeśli jakaś postać chce działać w innym rejonie, to także może, ALE jej działalność MUSI dotyczyć SPRAW TEGOROCZNEJ FABUŁY.
Pierwszą fazą gry będzie zamknięcie spraw na Zapołudniu i tam też umiejscowię główną akcję sesji.
Tryb gry będzie wyglądał tak:
- dostanę od Was Wasze chęci i pobożne życzenia i przerobię je na realnie możliwe
- Wy dostanie odpowiedzi, czyli skorygowane dzieje Waszych postaci
- w piątek na forum pojawi się wstęp (zrobimy sobie osobny dział na to) z informacjami, co się dzieje. Będą to informacje z kategorii "co wiedzą wszyscy".
- otworzę tematy osobne dla każdego rozgrywanego wydarzenia, na których uczestniczący w wydarzeniu będą pisać, co robią. Jeśli będą to tajne rzeczy - będą mnie o tym informować w PW.
- dla wygody można też otworzyć tematy utajnione (jak na epilogu), gdzie każda grupa będzie mogła sobie knuć po tajniacku. Będzie to wygodniejsze o tyle od porozumiewania się via gg czy coś takiego, że na bieżąco będę mogła informować np. czego nie możecie zrobić albo o tym, że akurat spada na Was kowadło
- gra nie będzie w czasie rzeczywistym. Ponieważ nikt z nas nie dysponuje wolnymi dniami, aby siedzieć non stop przy kompie, będziemy to rozgrywać wieczorami i kiedy tylko będziecie mieli czas. W momencie kiedy jakiś gracz musi odpaść z gry, to albo przerywamy, jeśli jego udział jest decydujący dla gry, albo "idzie spać", względnie "pilnuje koni"
Jeśli Wy macie czas, a ja nie - piszecie, spróbujemy znaleźć zastępstwo na MG
- jako MG pomogą mi te osoby, które się do tego zgłosiły (Pedro, Aerlinn) w miarę swojego wolnego czasu. Myślę, że najwygodniej bedzie, jeśli będziemy się dzielić akcjami. Na użytek gry będę więc musiała wlepić Wam moderatora
Wszelkie Wasze sugestie mile widziane, bo nie mam doświadczenia w takim graniu i to będzie czysta improwiza
Wychodzi mi jednak, że jako iż z F. nikt więcej raczej nie będzie uczestniczył, to muszę zrezygnować z fascynującej walki z wrogami Styrii i stać się bezstronnym sędzią
Ok, to informacje o postaciach - do piątku (a lepiej do czwartku!), na moje PW |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 12-11-2014, 18:19
|
|
|
Czekam na postaci od Was Wątki własciwie gotowe, parę ciekawych rzeczy jest do zrobienia
Ciekawa jestem, czy się nam uda ta inicjatywa |
|
|
|
|
 |
Aver
Szop partacz.

|
Wysłany: 12-11-2014, 20:52
|
|
|
Wiadomość poszła, ale w sumie moja postać tak trochę nie bardzo ma wybór, nie? ^^" |
_________________ "What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?"
===
+ Avergill Cha'el, bambusowa łowczyni potworków = + Meriel'oarni Caernoth, cztery metry rany ciężkiej = + Słysząca Skałę Rill Pioc Ark'hant, imperialna skałomiotka = + Emilia ev. da Tirelli, sapientystka, morderczyni, agent SSW = + Inga, czarownica-sekretarka w Tymenie Mgieł = Cerys Stern, czarownica z kardamonowo-tymenowo-szakalową przeszłością = Aud Svanhildurdottir Sliabh Ard, poseł od Bryna i jednego zadania = Aina Macario, starsza Enarook z tępym nożem = Halli Auddottir, cfaniara z bandy Flodriego = + Arda, ta, która chciała dobrze = + Avarina de la Corde, Czarny Diabeł, który chciał pozostać człowiekiem = + Avilla Salarez, zwiadowca 22. Sz. G. F. d. K. |
|
|
|
 |
Szamalchemik
Mistrz Wijów
|
Wysłany: 12-11-2014, 21:54
|
|
|
Dwóch najemników, członków Smoczej kompani szuka zatrudnienia w trybie do czwartku. Oferujemy profesjonalne usługi eskortowe (Toruviel jakoś przeżyła, to coś oznacza, nie?), w ostateczności poszukiwanie skarbów/odzyskiwanie starożytnych artefaktów i dostarczanie ich do rąk prawowitych właścicieli. |
_________________ 1. turnus 2013 - Szamalchemik Orła
2. turnus 2014, Epilog 2014 - Ysgard Fuilteah Feah, krasnal ze Smoczej
2. turnus 2015 - Julian Skellen, Smoczy kapłan Tavar †
Epilog 2015 - Eanraigh Iainson Borgh Du, przedstawiciel Halfdana, Jarla Północy
Prolog, 3. turnus 2016 - Laurenz (dar) Eich, mag bojowy z kardamonowej bandy, późniejszy członek Czarnego Tymenu
+18, Epilog, Zimówka 2016 - Kethren, niewyspany komandor wywiadu styryjskiego
Prolog 2017 - Tristan Sterling, furier Tercji Gerei †
Bitewny 2017 - Fernan Heyes, oficer Czarnej Tercji
2. turnus, Epilog 2017 - Kethren, "cholerny buc, wyśmienity psionik" |
Ostatnio zmieniony przez Szamalchemik 12-11-2014, 21:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nem
ja nie chcieć ciastko

|
Wysłany: 12-11-2014, 23:18
|
|
|
wiadomość poszła :3 |
|
|
|
 |
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 13-11-2014, 00:08
|
|
|
Czy nasz postać musi być na terenie Vekowaru? Czy panowie ze smoczej są pomocni komukolwiek dopóki oferuje on wynafrodzenie pieniężne + są honorowo lojalni ? |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 13-11-2014, 15:06
|
|
|
Avergill napisał/a: | moja postać tak trochę nie bardzo ma wybór, nie? | Wybór jest zawsze, różnią się tylko konsekwencje
Szamalchemik napisał/a: | Dwóch najemników, członków Smoczej kompani szuka zatrudnienia w trybie do czwartku | Biorę! A serio - będzie coś dla Smoczej
Reshi napisał/a: | Czy nasz postać musi być na terenie Vekowaru? | Lub w pobliżu. |
|
|
|
|
 |
Szamalchemik
Mistrz Wijów
|
Wysłany: 13-11-2014, 20:17
|
|
|
Piszemy się. Mamy Ci wysłać jakąś PMkę czy po prostu założysz że robimy wszystko co każesz? |
_________________ 1. turnus 2013 - Szamalchemik Orła
2. turnus 2014, Epilog 2014 - Ysgard Fuilteah Feah, krasnal ze Smoczej
2. turnus 2015 - Julian Skellen, Smoczy kapłan Tavar †
Epilog 2015 - Eanraigh Iainson Borgh Du, przedstawiciel Halfdana, Jarla Północy
Prolog, 3. turnus 2016 - Laurenz (dar) Eich, mag bojowy z kardamonowej bandy, późniejszy członek Czarnego Tymenu
+18, Epilog, Zimówka 2016 - Kethren, niewyspany komandor wywiadu styryjskiego
Prolog 2017 - Tristan Sterling, furier Tercji Gerei †
Bitewny 2017 - Fernan Heyes, oficer Czarnej Tercji
2. turnus, Epilog 2017 - Kethren, "cholerny buc, wyśmienity psionik" |
|
|
|
 |
Toruviel
droidka w wianku
|
Wysłany: 13-11-2014, 21:00
|
|
|
Ode mnie wiadomość poszła również |
_________________ I turnus '12 - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia magiczka
I turnus '13 - Maja, druidka
II turnus '14 + epilog - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia dyplomatka z magicznym wykształceniem |
|
|
|
 |
Akinori
Fenrir

|
Wysłany: 13-11-2014, 21:20
|
|
|
Od mnie też poszła. O dziwo zdecydowałem się zagrać |
_________________ "Eee tam, wyklepie się na warsztacie" |
|
|
|
 |
Powój
Rozwydrzona

|
Wysłany: 13-11-2014, 21:31
|
|
|
Ode mnie poszło wczoraj, ale z moim internetem to nie wiem czy dotarło :v |
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 13-11-2014, 22:51
|
|
|
Wszystkie dotarły Frekwencja mnie zdziwiła, jest ładny tłumek
No i dobrze. Do jutra będą pozakładane tematy i wstępy i inne takie |
|
|
|
|
 |
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 14-11-2014, 01:02
|
|
|
Ciekawe ile osób będzie chciało mnie zabić/pojmać |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 14-11-2014, 01:27
|
|
|
Może najpierw się zgłoś...? |
|
|
|
|
 |
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 14-11-2014, 01:29
|
|
|
Piszę ale moje wyknuwanie trochę potrwają, szczególnie, że nie wiem na czym stoję :/ |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 14-11-2014, 02:00
|
|
|
No to sie dowiesz w trakcie gry |
|
|
|
|
 |
To jak, umowa handlowa?

|
Wysłany: 14-11-2014, 02:01
|
|
|
Lista życzeń poszła |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 14-11-2014, 04:43
|
|
|
Ok, wszyscy, którzy się zgłosili (13 osób ), powinni widzieć przydzielony dla nich wątek z numerkiem.
W tym wątku zaraz wymaluję tematy o nazwie "przygoda", w których pojawią się wstępy i piszemy w nich przebieg wydarzeń. Czyli to temat "inside game". Jeśli będzie potrzebny osobny temat "techniczny" dla zagadnień w rodzaju "narada grupy co dalej robimy", "czy możemy zrobić taki czar/eliksir/cośtam" - to osoby z grupy je sami założą.
Jeśli złoży się tak (a się złoży ), że grupy się zejdą do kupy - przerzucę do nowego wątku. W ten sposób będzie można manewrować poziomem udzielania informacji nowym towarzyszom o przeszłych wydarzeniach.
Z racji tego, że nikt z nas nie będzie w stanie zbyt dużo czasu poświęcać na grę, wydaje mi się, że nie możemy posuwać sie do przodu małymi kroczkami - tj. nie piszemy "teraz mówię mu, zeby podniósł rękę" albo "patrzę co jest w szufladzie". Raczej deklarujemy dużą porcję wydarzeń na raz, czyli "w tej rozmowie sugeruję że to i tamto, w tym, że ma podnieść rękę, ale generalnie nie chcę żeby sie domyślił, że coś tam, więc kieruję jego uwagę na ostrzał z góry" albo "zarządzam przeszukanie całego budynku, w tym pokoi, kuchni, szopki i składziku na pranie oraz szuflady".
Nie wiem, czy to bardzo jasne jest... jeśli nie to krzyczcie
I jeśli macie jakieś podpowiedzi, sugestie, żeby to sprawnie szło, to też krzyczcie |
|
|
|
|
 |
Aver
Szop partacz.

|
Wysłany: 14-11-2014, 21:31
|
|
|
Czyli po prostu bawimy się w szybko idący pbf
Się nie mogę doczekać |
_________________ "What is better - to be born good, or to overcome your evil nature through great effort?"
===
+ Avergill Cha'el, bambusowa łowczyni potworków = + Meriel'oarni Caernoth, cztery metry rany ciężkiej = + Słysząca Skałę Rill Pioc Ark'hant, imperialna skałomiotka = + Emilia ev. da Tirelli, sapientystka, morderczyni, agent SSW = + Inga, czarownica-sekretarka w Tymenie Mgieł = Cerys Stern, czarownica z kardamonowo-tymenowo-szakalową przeszłością = Aud Svanhildurdottir Sliabh Ard, poseł od Bryna i jednego zadania = Aina Macario, starsza Enarook z tępym nożem = Halli Auddottir, cfaniara z bandy Flodriego = + Arda, ta, która chciała dobrze = + Avarina de la Corde, Czarny Diabeł, który chciał pozostać człowiekiem = + Avilla Salarez, zwiadowca 22. Sz. G. F. d. K. |
|
|
|
 |
Frączek
Wergundia Pany

|
Wysłany: 14-11-2014, 21:32
|
|
|
Au, Indi! Jeszcze ja! Piątek jeszcze trwa ! ! |
_________________ '13 - Zwiadowca / łucznik Celahir ( zwany 'Hobbit Sam'
Epilog '13 - mag ognia Divakar
'14 - Kapral Halvard, w służbie 15. kohorty Zielonego Tymenu
Epi '14 - podziemny hipnotyzer Akhel Ah'ran z rodu Diaeth (†)
'15 - imperialista aka najemnik Germeriusz 'Gałgan'
Epi '15 - wojownik Qa, Qorykohynaq
'16 - Ernest, szpieg z krainy deszczowców B)
QA FORTHEWIN
"Opętanie na Indianę! Bijesz Indianę!" |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 15-11-2014, 00:08
|
|
|
Co to jest pbf...?
Spoko, zdążyłeś, a nawet gdyby nie - dodać kogoś po drodze nie problem |
|
|
|
|
 |
Aver
Szop partacz.

|
Wysłany: 15-11-2014, 00:12
|
|
|
Play by forum - Pedro o tym wspominał chodzi o pisanie w formie postów na forum co kto robi i opis jego przeżyć. Takie wspólne pisanie powieści. Albo internetowy storytelling |
===
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 15-11-2014, 00:33
|
|
|
Haha, no faktycznie może pasować To podpowiadajcie mi, jak to ma wyglądać jak coś |
|
|
|
|
 |
Nem
ja nie chcieć ciastko

|
Wysłany: 15-11-2014, 13:38
|
|
|
Możemy zrobić jeszcze jedno subforum "karczma" dla wszystkich, żebyśmy tam sobie rozmawiali między grupami? |
|
|
|
 |
Indiana

|
Wysłany: 15-11-2014, 14:39
|
|
|
No to chyba może być na otwartym terenie, nie? W tym głównym dziale "Silberowe sesje"? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|