Karczma pod Silberbergiem Strona Główna Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwas chlebowy - zbiór przepisów
Autor Wiadomość
Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu


Skąd: Z wilczych dołów
Wysłany: 29-09-2008, 20:39   Kwas chlebowy - zbiór przepisów

Cytat:
- kwas chlebowy a la babcia Bożenki z Wilna ;o)

* 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale mysle, ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
* 10 litrow wody
* 800gr cukru
* 40 gr drozdzy
* rodzynki
* szczypta miety (mozna i bez)

Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone". Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz. przecedzic, wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac do kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.


Cytat:
Kwas chlebowy

* 10 l wody,
* 1 kg czarnego (mozliwie zytniego) chleba,
* 25 g drozdzy,
* 200 g cukru,
* 50 g rodzynek,
* 20 g miety.

Pokrajac chleb na kawalki, obsuszyc w piekarniku. Suchary powinne byc podrumianione lez nie podpalone. Wlozyc suchary do duzego garnka, zalac gotujaca sie woda, przykryc i dac postac 2-3 godziny. Potem przecedzic to to, dodac drozdzy, miete i cukier. Potym jak kwas zacznie sie pienic przecedzic go po raz drugi, rozlac w butelki. Do kazdej butelki wlozyc po 3-5 rodzynek, mocno zamknac butelki. Za 2-3 dni kwas jest gotow.


Cytat:
Kwas chlebowy z chrzanem

Dla lubiacych cos bardziej zdecydowanego w smaku.

Wyroznia sie duza moca. Jest przygotowywany na podstawie kwasu chlebowego. Do kazdego litra kwasu dodac 2 lyzki tartego chrzanu, wymieszac i dac wystac w ciagu 10 godzin. Nastepnie kwas przecedzic i rozlac w butelki.


Cytat:
Kwas chlebowy

* 250 g zytniego chleba
* 250 g cukru
* 50 g rodzynkow
* 10 g drozdzy piekarniczych
* 1 cytryna
* 5 litrow wody
* butelki z grubego szkla

Chleb nalezy pokroic i wysuszyc. Potem zalac go zagotowana woda. Po ostygnieciu dodac drozdze i cukier. Odstawic to na 12 godzin. Plyn przecedzic. Do butelek wrzucic po kilka rodzynkow i po plasterku cytryny. Zalac to kwasem, zakorkowac i przechowywac w chlodnym miejscu. Po 24 godzinach kwas jest gotowy. Zamiast cukru mozna uzyc miodu. Mozna tez nie dawac w ogole chleba i cukru tylko sam miod, ale to juz nie bedzie kwas chlebowy, lecz miodowy. Acha, nalezy sie przygotowac na dosc burzliwa fermentacje, nierzadko urozmaicona wybuchami korkow z butelek ;~)


Cytat:
Kwas chlebowy

* 1 kG rozdrobionego zytniego slodu,
* 300 g rozdrobionego jeczniennego slodu,
* 600 g zytniej maki,
* 130 g zytnich suchary
* 80 g suchiego zytniego chleba,
* 1 kg bialej melasy,
* 30 g miety.

Ze slodu, maki i 3 l goracej wody zamieszac ciasto bez klumpow, przykryc czysta szmatka i dac sie wystac w ciagu godziny. Nastepnie ciasto przelozyc w ogniotrwale naczynie, przykryc przykrywa i wstawic do goracego piekarnika azeby go uparzyc. Po uparzeniu ciasto zamieszac, odskrobyc od scianek, dolac wrzadku i pozostawic przez dobe. Wylozyc ciasto do kadzi fermentacyjnej, zalac 16 l goracej wody, wsypac tam tluczone suchary i chleb. Wytworzona mase dobrze wymieszac i pozostawic na 6-10 godzin do ustania sie. Kiedy gesta masa osiadzie, a brzeczka zacnie brodzic, trzeba powoli zlac brzeczke do wyparzonej i czystej beczulki. Do pogostalej geszczy ponownie wlac 15 l goracej wody i pozostawic na 2-3 godziny. Potem brzeczke tez wlac do beczulki. Kwasna brzeczke wymieszac z wyciagiem miety, melasa i wszystko pozostawic dochodzic na jedna dobe. Nastepnie beczulke przeniesc w zimne miejsce. Kiedy fermentacja zrobisze bardziej spokojna, do kwasu dodac biala melase (1 kg na 30 l kwasa). Otwor w bzce zatkac drewnianym korkiem. Za 3-4 dnie kwas jest juz zdatni do uzytku,. W lodowce kwas mozna przechowywac kilka miesieca w butylkach.

Cytat:
Kwas chlebowy

* 1 kg Suchy chleb razowy
* 50 dag Suchy chleb zytni
* 1,20 kg Cukier
* 12 - 13 l Woda
* 4 - 5 dag Drozdze
* 10 dag Rodzynki

Wode zagotowa chleb polamac na mniejsze kawalki i zalac go wrzaca woda. Pozostawic go na 12 godzin w cieplym miejscu przykrywajac czysta sciereczka. Po uplywie tego czasu odcedzic plyn przez gesta gaze. Do przecedzonego plynu dodac cukier o podgrzewac mieszajac do calkowitego rozpuszczenia sie cukru. Przelac do kamiennego garnka , dodajac di plynu utarte z cukrem drozdze. Przy czym plyn powinien byc wtedy letni. Garnek nakryc czysta sciereczka i pozostawic na kilka dni w cieplym miejscu do fermentacji, wtedy tez nalezy do plynu dodac oplukane rodzynki. Po kilku dniach nalezy delikatnie zlac do czystych butelek , zakorkowac i postawic w chlodnym (lodowka) i ciemnym miejscu.




Cytat:
Kwas chlebowy z miodem

* 30 dag suchego razowego chleba
* 20 dag cukru
* 10 dag miodu
* 10 l wody

Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na 2-3 dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac do butelek.



Cytat:
Kwas kminkowy

* 300gr kminku
* 800gr cukru
* 40gr drożdży
* 10 litrów wody

Kminek umyć, zalać zimną wodą i pogotować ok. 30 min. Przecedzić. Wsypać cukier. Gdy już wystygnie dodać roztarte z cukrem i drożdze. Kwas trzymać 1-2 dni w cieplym miejscu, potem rozlać do butelek, dobrze zakorkować i na 2-3 dni do jakiegoś chlodnego pomieszczenia.



Cytat:
Kwas chlebowy
------------------
* 1 kg razowego chleba
* 10 l wody
* 2 dag drozdzy
* 60 dag cukru
* ew. kilka rodzynek

Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac przegotowana, przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze, wlac z powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek. Jezeli mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4 dniach napoj jest gotowy.



Cytat:
Kwas chlebowy
-----------------

* 1 kg suchego chleb
* 10 litrow wody
* 800gr cukru
* 40 gr drozdzy
* rodzynki
* szczypta miety (mozna i bez)

Kromki chleba wrzucić do piekarnika i suszyć, aż beda lekko "przypalone". Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz. przecedzic, wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac pojawiajaca sie piane. Gdy juz "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac do kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na następny dzień już mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.


Cytat:
Składniki

* 6 litrów źródlanej wody
* 2 świeże lub suszone korzenie imbiru
* 1 kg czerstwego razowego chleba
* 75 dag cukru
* 2 dag drożdży

Jak to zrobić

Do kamiennego garnka wrzucić suchy razowy chleb, wlać 3 litry przegotowanej ciepłej wody, przykryć gazą i zostawić na noc. Imbir drobno pokroić, włożyć do emaliowanego garnka, zalać pozostałą wodą, przykryć i gotować przez godzinę na małym ogniu.
Chleb i imbir przecedzić. Płyny wlać do dużego garnka, dodać cukier i podgrzewać mieszając. Następnie schłodzić do 30° C i dodać roztarte drożdże. Wlać do kamiennego garnka, przykryć gazą i trzymać w cieple. Po 3 dniach przecedzić, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas nadaje się do picia po 3-4 dniach.


Cytat:
Składniki:
- 1 kg czerstwego razowego chleba,
- 7 l. wody,
- 4 dkg drożdży,
- 20 dkg cukru.

Wykonanie:
Chleb pokroić na cienkie kromki, wysuszyć lekko w piekarniku, włożyć do kamiennego garnka/garnków, zalać wrzątkiem, przykryć gaza. Po jednej dobie w pokojowej temp. przecedzić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, (łyżką) dodać do płynu, dodać resztę cukru rozp. w wodzie. Przykryć gaza. Zostawić na dobę do fermentowania. Przecedzić przez gazę.
Można dodać rodzynki. Rozlać do słoików twist. Nałożyć przykrywki. Zostawić w pokojowej temp. przez dobę i jak zrobi się pianka, przenieść do niskiej temp. 5-15 stopni C.

Gotowy do picia po 3 dobach. Trzymać w chłodzie.
_________________
"Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
 
 
Hodo 
Emeryt


Skąd: Księstwo Śląsko-Pomorskie
Wysłany: 29-09-2008, 21:08   

Napisz jeszcze które były wykorzystane oraz odnieś się do całości i napisz jakie masz spostrzeżenia ;)
 
 
 
Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu


Skąd: Z wilczych dołów
Wysłany: 29-09-2008, 21:30   

Żesz kutfa.
No to tak:
1.Wykorzystane zostały przepisy z drożdżami na minimalny czas (na warsztatach). Wyszedł kwas o zawartości alkoholu około 6-9 %, niektórzy twierdzą, że niepotrzebnie go wtedy dosładzaliśmy, ale niektórym smakowało :P (Łukasz, poooootwierdz :D )
2. Spróbowałam zrobić bez drożdży, na rodzynkach, z długim czasem fermentacji (4 dni) i długim odstaniem (10 dni). No i ... się zepsuł... :| Dokładniej skwaśniał. Próbuję go ratować drożdżami, ale wątpię aby się udało. Powodów zepsucia nie znam. Może za ciepło...? Nie wiem.
3. Zrobiłam też na drożdżach, w kamionkowej kadzi, z dodatkiem przypraw korzennych. Wyszedł potwornie ostry i kwaśny i nie wiem,czy tak ma być. No ale jest, nawet dość smaczny :)
4. Łoza na bazie wiedzy od swojej babci z kresów twierdzi, że kwas tam robiło się bez żadnych dodatków. Czyli zbierało się suchy chleb w kadzi, zalewało wodą, a po kilku dniach odkręcało od spodu kadzi kurek i miało się kwas. Ten sposób też wypróbuję.

Wnioski - fajna zabawa, ale ni hu na razie nie kumam praw rządzących tym tajemnym procesem :P
_________________
"Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
 
 
Abdel 

Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2010, 01:39   

Mniam,mniam kwas chlebowy warto do niego także trochę miodu dodać to go osładza lepiej niż cukier a na dodatek dodaje do jego smaku i aromatu słodką nutę
 
 
Deutin 

Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-04-2011, 21:46   

Abdel, próbujemy zrobić kwas chlebowy, w naszych skromnych warunkach domowych?
 
 
Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu


Skąd: Z wilczych dołów
Wysłany: 16-04-2011, 21:49   

Jak spróbujecie, dajcie znać jak poszło. Ja próbowałam kilka razy, kilku różnych i bardzo mnie interesuje ten napitek :)
_________________
"Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
 
 
Deutin 

Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-04-2011, 21:50   

Trudno będzie z kadzią, ale LARPowcy i RPGowcy słyną ze szlachetnej sztuki improwizacji.
 
 
Abdel 

Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-04-2011, 02:02   

Hmm masz piwnicę.Czy twojej rodzinie przeszkadza eksplodujący od czasu do czasu galon pełen fermentującej śmierdzącej cieczy? :D Jeżeli nie to jesteśmy gotowi.Mam kupę pomysłów na urozmaicenie tegoż napoju :D
 
 
Krecik 


Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2011, 18:51   

Sztuka improwizacji RPGowców w okolicznościach robienia kwasu chlebowego?
Bezcenne ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 13