miecze |
Autor |
Wiadomość |
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 06-11-2006, 23:52 miecze
|
|
|
Po licznych ostatnio pytaniach ze strony kadetow o rozne szczegoly techniczne mieczy pomyslalam, ze warto, aby wszyscy odswiezyli sobie informacje ogolnodostepne na temat mieczy.
Na temat wczesnosredniowiecznych mieczy najbardziej znane sa 3 typologie:
- Wheelera
- Oakshota
- i Petersena http://www.vikingsword.com/petersen/ptsn061b.html
Znalazlam strone tylko tego ostatniego, pana Norwega. O pozostalych mam jedynie artykuly:
http://wdstudio.livenet.p...order=0&thold=0
ale przyznaje, ze nie szukalam zbyt zajadle.
Jesli ktos znajdzie wiecej informacji - wrzucajcie je koniecznie, wszystkim nam sie przyda ta wiedza. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Illima
Dyrektor Instytutu Alchemii
|
Wysłany: 07-11-2006, 18:24
|
|
|
msze przyznac, ze duzo wiecej informacji tez nie znalazlem. Nigdzie nie ma obrazkow na ktorych wyraznie widac jakie byl jelce i glowice. Swoj projekt juz prawie mam. Jak uda mi sie zeskanowac do dowiem sie od kogos lepiej znajacego (czesc Indi!) czy jelec i glowica moga byc. |
|
|
|
|
Grettir
|
Wysłany: 07-11-2006, 21:23
|
|
|
Indi Villsvini podobno mieli wlasne projekty...nie moza by bylo ich wrzucic na forum?Byloby to bardzo pomocne ;-) |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 10-02-2007, 01:42
|
|
|
Raz jeszcze zwracam uwagę wszystkim, którzy biorą się za projektowanie mieczy, a wiążą przyszłość ich używania z Drużyną Villsvin, że
nie czepiamy się obsesyjnie historyczności, ALE WYMAGAMY, ABY BROń BYłA W GRANICACH NORM HISTORYCZNYCH MIECZY WCZESNOśREDNIOWIECZNCYH UżYWANYCH PRZEZ WIKINGóW!!!!
/bezpośredni adresat tych słów pewnie wie, do kogo to mówię/
Wrzucam po raz kolejny znaleziony przez Agnara link, gdzie znakomicie podane są znaleziska i typy mieczy w obrębie kultury wikińskiej:
http://www.birkamarket.co...t_miecztyp.html |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Agnar [Usunięty]
|
|
|
|
|
Doctor
|
|
|
|
|
mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2009, 11:48
|
|
|
no to w koncu mam wymiary miecza teraz tylko zostało mi go wykuc |
Ostatnio zmieniony przez mateusz 01-09-2009, 11:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 12:45
|
|
|
O kurcze, ambitnie podchodzisz Nie mam bladego pojęcia o obróbce metalu, ale może to jak sądzę nie być łatwe :/
Ale molestuj Łoziola, może coś obaj wymyslicie
A z ciekawości - jaki typ miecza by cię interesował? |
|
|
|
|
|
Shamaroth_Glupi
ugly bastard.
|
Wysłany: 01-09-2009, 12:52
|
|
|
Grettir napisał/a: | Indi Villsvini podobno mieli wlasne projekty...nie moza by bylo ich wrzucic na forum?Byloby to bardzo pomocne |
Jak coś, to ja te wszystkie projekty mam na kompie, więc za zgodą twórców-służę |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 13:43
|
|
|
Nie radzę się tymi projektami kierować za bardzo. Powstawały, kiedy nie mieliśmy bladego pojęcia o mechanice sztaby żelaza. Tamte miecze były ciężkie, zle wyważone i niewygodne. Z małymi wyjątkami |
|
|
|
|
|
Shamaroth_Glupi
ugly bastard.
|
Wysłany: 01-09-2009, 13:50
|
|
|
Ale biorąc na to poprawkę ma się niezłe wytyczne |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 14:24
|
|
|
Jasne
Są złe wymiary. Więc wez poprawkę na to, że są złe i będziesz miał dobre wymiary.
A Hun.
Bierz skąd chcesz, żeby tylko potem nie było zdziwienia. |
|
|
|
|
|
Shamaroth_Glupi
ugly bastard.
|
Wysłany: 01-09-2009, 14:28
|
|
|
Ale o co Ty już boczysz? Luźno zdanie rzuciłem,że mam te wszystkie projekty. Nie to nie |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 15:22
|
|
|
Boczę to się dopiero teraz.
Usłyszałam za pierwszym razem i skomentowałam, zanim wyślesz je komuś z nowych, a on zainwestuje w kijowy i za ciężki miecz. Jasne? Więc się odpitol i odróżniaj komentarz od boczenia. |
|
|
|
|
|
mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2009, 16:00
|
|
|
nie no Indi juz zmolestowałem troszke tate jeszcze musze mu flaszeke kupic i bedziemy siedziec wieczorami u niego w pracy i kombinowac coś prasa ,tokarka etc. wiesz duzo maja tam zabawek no i oczywiscie jak juz wszelkie próby zawiodą to będe molestował Łoze zeby mi pomóg może.Bo ja bym chciał sam zrobic miecz z małą pomocą wiem ze to ambitne jest ale co jak spadać to z wyskoiego konia |
Ostatnio zmieniony przez mateusz 01-09-2009, 16:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 16:54
|
|
|
mateusz napisał/a: | jak spadać to z wyskoiego konia | :hihi:
No, to ja chętnie popatrzę, chociaż, jak wielokrotnie mówiłam, metal to dla mnie materiał o formie nadanej od Bozi i niezmiennej
To jaki wzór mieczyka? |
|
|
|
|
|
mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2009, 17:23
|
|
|
no jednoreczmy 94 cm długosci 77 cm klinga grybosc około 6-8 mm no taki bardzo podobny do tych co ma łoza jak sie domysle jak wstawic zdjecie na forym to je wstawie |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 01-09-2009, 19:19
|
|
|
Kształt wery si, długość 94 cm to jak dla mnie troche długa (Łoziola półtorak ma 97 cm, jednoręczny - wg mnie bliski ideału - ma 87 cm). Niby jesteś wyższy trochę, ale nie wiem, czy jednak nie lepiej krótszy. Krótszy = szybszy. |
|
|
|
|
|
mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2009, 19:52
|
|
|
no to jest dobry argument wiec bedzie trzeba to przemyslec :D:D wszysko wyjdzie dokładnie jak sie zabiore za robote miecza |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 01-09-2009, 23:08
|
|
|
Sama obróbka to pikuś, najtrudniejsze będzie chyba dobranie i odpowiednie zahartowanie stali I wyważenie Powodzenia |
|
|
|
|
mateusz [Usunięty]
|
Wysłany: 02-09-2009, 11:12
|
|
|
no moze byc ciezko ale co tam bedzie wesoło |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:01
|
|
|
Widzę, że rozpoczęła się rozmowa na temat miecza... w związku z tym chciałbym się dołączyć..
Od razu z góry piszę, że w przeciwieństwie do Mateusza ja swojego miecza nie będę kuł, gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia i zdecyduję się na nabycie oręża drogą kupna :-D
Mam w związku z tym pytanie jako poczatkujący thrall: Na co należy zwrócić uwagę przy wybieraniu miecza dla siebie |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:13
|
|
|
Jeśli nie masz możliwości wzięcia go do ręki to chyba tylko na cenę i opinie jakie krążą o wytwórcy
(Delikatnie zwracam uwagę na priorytety przy inwestowaniu kasy. Miecz czy inna broń na imprezie zawsze się znajdzie, ale bez np bez butów funkcjonować ciężko, a nie każdy lubi pożyczać)
Dwóch panów robiących ponoć niezłe sztaby w niedużej cenie.
http://www.szymonchlebowski.pl/
http://www.mieczedowalki.pl/ - od niego większość naszych mieczy |
Ostatnio zmieniony przez Hodo 03-09-2009, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:22
|
|
|
Spoko dzięki za adresy
A skoro weszliśmy na temat butów to przeskakuję na inny wątek... |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:36
|
|
|
Hodo napisał/a: | Miecz czy inna broń na imprezie zawsze się znajdzie |
Naprawdę?
Ode mnie -
- tańszy niż miecz (300 - 400 zł) jest toporek (70 zl), ale jest też kijowy w walce
- bez butów owszem da się przejść imprezy Illima świadkiem
- zamawiając miecz trzeba zwrócić uwagę na pożądane wymiary (mierząc dla porównania te miecze, które są na stanie, wymiary mieczy Łoziola podawałam wyżej). Długość rękojeści powinna być nie mniejsza niż 13, nie większa niż 17 cm.
- przy mieczu zwraca się też uwagę na sposób wyważenia. Najprościej rzecz ujmując - miecz z małą głowicą i szeroką końcówką klingi (vide miecz offa) będzie bardziej "ciążył" przy uderzeniu niż miecz, który ma dużą głowicę i silnie zwężające się ostrze (np. miecz łozy, mały). Ta pierwsza opcja wyważenia ("na ostrze") jest dla fizoli, ta druga ("na głowicę", "na tył" czy jak tam zwał) dla cieniasów, jak ja np. i dla szermierzy. Miecz wyważony na tył łatwiej zatrzymać czy zmienić kierunek w locie, jest szybszy i bardziej precyzyjny. Tym pierwszym wychodzi mocniejsze pie... prznięcie (ups, to nie jest kodowany kanał )
- od pana Tylko większość z nas ma swoją broń
Amen |
|
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 19:54
|
|
|
Bardzo dziękuję za precyzyjny post
Toporek odpada od razu na starcie, gdyż miałem okazję nim chwilę powojować i masz rację kijowy ;-)
Od poczatku myślałem nad mieczem jednoręcznym i tak też chyba pozostanie... |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:06
|
|
|
Skoro tak, to będziesz musiał pomyśleć też o tarczy
Oczywiście są drużynowe treningówki, ale lepiej jednak zastanowić się nad dopasowaną do siebie. To jak sądzę, jesteś w stanie sam zrobić, do wyboru sklejka lub deski, barwy czarno-zielone, wzór dowolny, ale sensowny historycznie.
I hełm.... I rękawica, przynajmniej prawa.
I przeszywka lub/i kolczuga
Rękawicę i przeszywkę można uszyć samemu, kolczugi robi Agnar, mozna się nauczyć
I to chyba wszystko |
|
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:12
|
|
|
Już myślałem o elementach wyposażenia i doszedłem do wniosku, że kupię miecz i hełm , a resztę będę powoli robił sam, aż jakimś cudem po wielu próbach uda mi się sklecić komplet :] |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:13
|
|
|
Aha.. i oczywiście jeszcze kwestia butów, które też należałoby nabyć, bo szewc ze mnie raczej marny... :-/ |
|
|
|
|
Doctor
|
|
|
|
|
|