Kolczugi |
Autor |
Wiadomość |
Doctor
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:38
|
|
|
Strzelałbym na coś około 15 kg właśnie, ale zwracam uwagę na pierwsze słowo w tym zdaniu. |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:40
|
|
|
Ja "strzelałem" podobnie... |
|
|
|
|
Doctor
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:42
|
|
|
Moja rada jest taka, że kolczuga do kolan jest niewygodna, a optymalnie jest do pół uda. No ale to zależy od preferencji. |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:44
|
|
|
Czyli krótsza o okolo 20-30 cm... trochę lżejsza a ochrona i tak wystarczająca.. może i racja |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:46
|
|
|
Doc, do kolan daje radę
Moja bezrękawka to 8 kg. Ta lżejsza.
Bo nie zawsze jest tak, że im mniejsze kłóeczka, tym cięższa... Vide znienawidzony przez wszystkich bezrękawnik z pancernego drutu
A, i kolczuga z długim rękawem jest kijowa, bo ciężko się zgina rękę. Podobnie przeszywka z długim rękawem.
Ale wiem, że na ten temat przynajmniej ejdna osoba będzie miała inne zdanie |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:50
|
|
|
Pewnie że w krótkim rękawie się łatwiej zgina rękę
Zaskoczona ? |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:51
|
|
|
A czy rękaw długości około 25-30 cm to już długi rękaw czy jeszcze nie |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:55
|
|
|
długi to za łokieć |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:55
|
|
|
Sorry za niesprecyzowanie pierwszego postu... mówiąc rękaw miałem na myśli taki nie sięgający nawet do łokcia... |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2009, 20:56
|
|
|
czyli do pół uda i na krótki rękawek postanowione...
Dzięki za pomoc... |
Ostatnio zmieniony przez Jerry_sg 03-09-2009, 20:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:02
|
|
|
A jeszcze pytanie dotyczące samego drutu:
jakiego rodzaju ma to być drut... miękki, twardy, ocynkowany, czarny, zwykły czy jaki tam jeszcze?... z jakiego drutu wy macie kolczugi jeśli można wiedzieć? |
|
|
|
|
Thorfinn [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:21
|
|
|
Dla Ciebie najlepiej żeby był twardy [gorzej dla gościa, który robi kolczugę]. Z uwagi na historyczność odradzam ocynk |
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:31
|
|
|
Dla gościa, który robi kolczugę?? Czyli dla mnie... ale oczywiście drut nieocynkowany będzie po pewnym czasie rdzewieć... no trudno, ale skoro takie są "wymagania" to zrobię ja ze zwykłego twardego drutu nieocynkowanego... ;-) |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:41
|
|
|
Dlatego kolczą raz na czas się czyści Zresztą bez dramatyzmu, nie jest to jakieś wielkie halo
Kolor drutu jest raczej dowolny.
Nie daj się skusić, że z miękkiego się łatwo robi Drze się też łatwo... |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Jerry_sg [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2009, 21:46
|
|
|
Nie stawiam na latwiznę...nikt nie mówił, że będzie łatwo... a pozatym:
"Życie to nie je bajka..., ale najeb** się trzeba" |
|
|
|
|
Hoteevi
Horacy
|
Wysłany: 10-05-2010, 19:46
|
|
|
mam takie pytanko... Jak zrobiłem rękawy z drutu ocynkowanego to mnie nie dopuścicie..? Ocynkowany drut wygląda jakby był z jakiegoś srebra albo z jakiegoś drogiego kruszcu... Pasuje mi to bardziej do postaci... W końcu pochodzę z bogatej krainy w której może być drogi srebrno-podobny metal... |
_________________ Dlaczego? Bo mogę! |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 10-05-2010, 20:12
|
|
|
A czemu mielibyśmy nie dopuszczać? |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 10-05-2010, 20:13
|
|
|
Hoteevi napisał/a: | W końcu pochodzę z bogatej krainy w której może być drogi srebrno-podobny metal... |
Czyli wnioskuję że nie z Tryntu ani nie z Wergundii. Porzuciłbyś ten Pethaban bo kurcze, mówi Ci się że Gonodru tam nie ma |
|
|
|
|
Hoteevi
Horacy
|
Wysłany: 10-05-2010, 20:23
|
|
|
A mi nie chodzi już o to aby był tam Gondor... ;-) To, że moja postać jest wzorowana na Boromirze to inna sprawa... |
_________________ Dlaczego? Bo mogę! |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 10-05-2010, 20:23
|
|
|
Hoteevi napisał/a: | rękawy z drutu ocynkowanego | Ale obóz to nie grupa rekonstrukcji historycznej, nie mylcie tego. Na obozie możesz ją mieć nawet plastikową, byle była 1. bezpieczna 2. bezpieczna 3 bezpieczna 4..... 5.... 6.... 7. estetyczna i w klimacie 8. praktyczna. To dotyczy wszystkich elementów wyposażenia. |
|
|
|
|
|
Abdel
|
Wysłany: 24-07-2010, 00:47
|
|
|
plastikowa kolczuga w klimacie? Nawet na ocynkowaną kręcą nosem to co dopiero na plastikową,ktoś taką kiedykolwiek zrobił? :-) |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 24-07-2010, 16:18
|
|
|
Kto kręci nosem na ocynkowaną? |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 24-07-2010, 17:20
|
|
|
No właśnie też się nad tym zastanawiam... |
|
|
|
|
Abdel
|
Wysłany: 24-07-2010, 23:42
|
|
|
Thorfinn napisał/a: | Z uwagi na historyczność odradzam ocynk |
A tu? i wcześniej Quarties pisał,że niestety ma ocynkowaną kolczugę ale
ja tam nic do ocynkowanej nie mam i tak napierśniki rządzą :-) |
Ostatnio zmieniony przez Abdel 24-07-2010, 23:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ulf
|
Wysłany: 25-07-2010, 00:06
|
|
|
jasne wogóle polecam pełną płytę w tym to się dopiero fajnie biega jak masz 30 stopniowy upał, ja miałem skórznie i sprawdzała się wyśmienicie |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 25-07-2010, 00:10
|
|
|
Abdel napisał/a: | A tu? i wcześniej Quarties pisał,że niestety ma ocynkowaną kolczugę |
No ale to nie było w kontekście LARPa tylko odtwórstwa. Że lepiej kupić nie ocynkowaną jeśli się ją zamierza potem w odtwórstwie używać, bo po prostu historyczna nie jest ;-) |
|
|
|
|
Abdel
|
Wysłany: 25-07-2010, 00:33
|
|
|
Aaa rozumieć,rozumieć |
|