|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Przepisy na królika |
Autor |
Wiadomość |
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
Skąd: Z wilczych dołów
|
Wysłany: 26-08-2009, 22:17 Przepisy na królika
|
|
|
Cytat: | Składniki:
* 1 królik
* 10 dkg wędzonego boczku
* 10 dkg suszonych śliwek
* 1 butelka piwa (0.5 l)
* 0.5 l bulionu z kostki
* 1/2 łyżeczki tymianku
* 2 łyżki natki pietruszki
* 3 dkg mąki
* sól i pieprz
* olej do obsmażenia mięsa
Sposób przyrządzania:
Królika umyj i podziel na części. Rozgrzej w brytfannie tłuszcz i obsmaż na nim mięso. Gdy się zrumieni, dodaj drobno pokrojony boczek, posyp mąką, tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zalej królika piwem i bulionem, dodaj suszone śliwki. Duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Zamiast piwa można dodać do mięsa, na sposób francuski, pół litra czerwonego wytrawnego wina. |
Cytat: |
Składniki
* zając/królik
* 15 dag wędzonej słoniny
* 5 dag cebuli
* 10 dag masła
* sól
Opis przygotowania
jest to przepis na przyrządzenie tylko młodego mięsa zająca oczyścić odciąć żeberka od combra z obu stron szyję przed łopatką uda comber i część łopatek naszpikować słoniną natrzeć przekrojoną na połową cebuli i solą upiec na rumiano na ruszcie na ognisku lub grillu czy rożnie zwracać na to by mięso piekło się powoli i aby wewnątrz było miękkie. w czasie pieczenia polewać masłem
|
Cytat: |
* 1 Królik,
* 3 cebule,
* 2 łyżki smalcu,
* 3 marchwie,
* 2 liście laurowe,
* 0,1l wina,
* pieprz,
* sól.
Opis przygotowania
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoto. Sprawionego i umytego królika pokroić na większe kawałki i smażyć razem z cebulą.Gdy mięso nabierze złocistego koloru,dodać pokrojoną marchew,pieprz i liście laurowe.Zalać winem i dusić mięso do miękkości.W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wina.Do sosu można dodać również śmietanę.
|
Cytat: |
Pieczeń z królika
1 królik
70 g słoniny
70 g tłuszczu
Oczyszczonego królika dokładnie umyć, posolić, naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku, pamiętając o dalszym polewaniu go tłuszczem. |
|
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Svala
Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-09-2009, 13:56
|
|
|
Indi, wrzuciłabyś przepis na ser? |
Ostatnio zmieniony przez Svala 10-09-2009, 13:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
Skąd: Z wilczych dołów
|
Wysłany: 10-09-2009, 14:19
|
|
|
Jest w temacie o przepisach W dwóch wersjach. Przy czym ser, który mi wyszedł, żadną miarą nie był skyrem... :/ |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|