Nikt się nie spodziew Styrwickiej inkwizycji |
Autor |
Wiadomość |
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 29-08-2011, 23:48 Nikt się nie spodziew Styrwickiej inkwizycji
|
|
|
Witam poszukałem, nie znalazłem więc pytam czy w świecie Silberbergu istnieje/funkcjonuje inkwizycja jako taka jak w naszym średniowiecznym średniowieczu?
Przeczytałem o sędziach Rega i wojach Hwita, jednak mi chodzi o coś bliżej Styrwita? (Jeśli to jest niezrozumiały bełkot lub odpowiedź już gdzieś jest możecie mnie z czystym sumieniem zlinczować) |
_________________ Normal 2011- Mroczny kapłan Widy z własną gwardią
Weteran 2012- Kapłan Styrwita co dla Styrii głowę stracił, a następnie krasnoludzki kowal run
Weteran 2013- Wergundzki paladyn Modwita i dziesiętnik XXII w zbroi z karimaty co to heroicznie poległ w obronie fortalicji |
|
|
|
|
karalek
Iker
|
Wysłany: 29-08-2011, 23:54
|
|
|
o to jest dobry temat by i moje pytanie tu dać
Skąd została wzięta flaga styri? widziałem taką będąc na Florydzie i tak mnie nurtuje to pytanie |
_________________ Obozowy Iker z Urwisa 2008, 2009, 2010 i z normala w 2011r. oraz z I turnusu w 2012, 2013 i 2014 roku. A w 2015 na +18 Mgr. Iker Fries czyli alchemik ze specyficznym hobby |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 30-08-2011, 00:05
|
|
|
Ja raczej miałbym wątpliwości dotyczące tego, czy na pewno wiesz jak funkcjonowała inkwizycja w naszym średniowieczu Sprecyzuj pytanie. |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 30-08-2011, 00:06
|
|
|
karalek, to po prostu flaga Walii chyba była. |
_________________ WALCZYĆ TRENOWAĆ VILLSVIN HIRD MUSI PANOWAĆ |
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 00:10
|
|
|
oj przepraszam ale to niestety prawda pojęcie mam niewielkie. Chodzi mi o to ukazanie bardziej filmowe w sensie fanatycznego tropienia niewiernych, narzekania na inne religie, że to be że wymysł i ogólnie pojęty religijny fanatyzm. Plus jeszcze dodając realia fantasy pogardę dla innych ras (to już bardziej do postaci a nie do samej inkwizycji) |
Weteran 2012- Kapłan Styrwita co dla Styrii głowę stracił, a następnie krasnoludzki kowal run
Weteran 2013- Wergundzki paladyn Modwita i dziesiętnik XXII w zbroi z karimaty co to heroicznie poległ w obronie fortalicji |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 30-08-2011, 02:01
|
|
|
Aerant, instytucje i w ogóle postawa, jaką opisujesz, jest charakterystyczna dla monoteizmu. W politeistycznym świecie gry nie ma prawa występować Jeśli ludzie czczą określonego boga, a jednocześnie szanują i wierzą w innych bogów, tępienie innych kultów niż ich własny, nie ma sensu, a wręcz jest idiotyzmem, bo naraża na gniew obrażonych bóstw. W tym własnego bóstwa, które niekoniecznie musi wszak rywalizować na panteonie z jakimś innym.
Najbliżej tego, o co ci chodzi, jest Zakon Początku Świata, ale za dalekie skojarzenia z inkwizycją i religijnymi prześladowaniami raczej się w świecie gry nie zmieszczą. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 10:14
|
|
|
ok dziękuję za odpowiedź i idę się korzyć gdzieś w kąciku za moją niewiedze |
|
|
|
|
Bryn
|
Wysłany: 30-08-2011, 19:59
|
|
|
Jak chcesz być kapłanem Styrwita, to ja bym to widział jako barbarzyńca z wielkim młotem bojowym, zawsze chętny do walki. |
_________________ 2011 i 2012 - Tirianus Taeleth, kapłan bitewny Silvy
2013 - Emrys, syn Drogowita z Wojniłłów Karanowic, witeź / Małgorzata
2014 - Cadan a.k.a. Kaban/Shazam/Conan - laryjski psionik
2015 - Brynjolf Gunnarson Sliabh Ard |
|
|
|
|
Powój
Rozwydrzona
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:05
|
|
|
A czemu barbarzyńca?
Fanatyk, w kapturku, z młotem oczywiście w dłoni i strażą światynną i przepaską na oku. Czyli tegoroczny kapłan po przejściach by się nadał. Poza tym, jeśli chodzi o fanatyka to nie liczy się strój a zacięcie rasowe... Po co ja natchnęłam cię na skryto postać? |
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:10
|
|
|
yyyy ty ty cicho ty nikt tu nic nie mówił temat zamknięty dowiedziałem się wszystkiego paszoł wont |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:11
|
|
|
to jest jeden z moich pomysłów na przyszłe postacie, ale podziele się z wami. Można w końcu nie trzymać się do końca klas i być kapłanem który jest zabójcą czarownic/potworów bo uważa magie i potwory za plugastwo nie posiadające praw, aby żyć na tej ziemi bo tylko szkodzą. To taki ogólny zarys, można sobie ogólnie kombinować ze szczegółami postaci, to chyba oczywiste. A pomysł jest wzięty z filmu "polowanie na czarownice". |
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:16
|
|
|
tak też myślałem i myślę dalej właśnie o takim połączeniu w stylu fanatycznego kapłana okazującego odrazę i niechęć do magii, i to raczej będzie moja postać (mhroczna) lecz mam jeszcze cały rok na przemyślenia, więc nie wiem czy koncept mi się nie zmieni |
|
|
|
|
Bryn
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:23
|
|
|
Powój napisał/a: | A czemu barbarzyńca? |
Chodzi mi o takiego dzikiego wojownika walczącego w imię swego boga. Ja mam plan na fanatyka, ale nie takiego inkwizytora, rozumiesz? |
_________________ 2011 i 2012 - Tirianus Taeleth, kapłan bitewny Silvy
2013 - Emrys, syn Drogowita z Wojniłłów Karanowic, witeź / Małgorzata
2014 - Cadan a.k.a. Kaban/Shazam/Conan - laryjski psionik
2015 - Brynjolf Gunnarson Sliabh Ard |
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:30
|
|
|
ja myślę o kimś bardziej wyrachowanym złym ale nie bestialskim kimś w stylu
"czary to plugawa rzecz a ty biedna istoto splugawiłaś się nimi, ale nie martw się ja ci pomogę, oczyszczę cię, a kiedy będziesz płonąć na stosie stwierdzisz że jednak mi dziękujesz muhaaha " |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:50
|
|
|
Jeśli się nie myle, blisko do tego wszystkiego są np. Ogary Sigmara z uniwersum Warhammera. |
|
|
|
|
karalek
Iker
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:56
|
|
|
Tak Aerant, tylko nie zapomnij w jakiej kolejności co ma być palenie jest na drugim czy trzecim miejscu. |
_________________ Obozowy Iker z Urwisa 2008, 2009, 2010 i z normala w 2011r. oraz z I turnusu w 2012, 2013 i 2014 roku. A w 2015 na +18 Mgr. Iker Fries czyli alchemik ze specyficznym hobby |
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 20:57
|
|
|
no można tak powiedzieć |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:10
|
|
|
K.W.I.K. napisał/a: | kapłanem który jest zabójcą czarownic/potworów bo uważa magie i potwory za plugastwo nie posiadające praw, aby żyć na tej ziemi bo tylko szkodzą. To taki ogólny zarys, można sobie ogólnie kombinować ze szczegółami postaci, to chyba oczywiste. A pomysł jest wzięty z filmu "polowanie na czarownice". | Ślisko. Film, żałosny dość, jest osadzony w naszym świecie, gdzie magia jest mniej lub bardziej tajemnicza i legendarna. W świecie gry magia jest tak rozpowszechniona, że nie widzę tu miejsca dla takiego podejścia. W świecie gry magia odgrywa rolę, jaką w naszym odgrywa np. technologia. Jest przedmiotem nauki i formą broni.
Takiej postaci nie przyjmę do gry. Co innego kapłan fanatycznie oddany swojemu bogu. To ok. Określiłabym to mianem paladyna. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
A'hin
...z zamiłowaniem do dzikusów
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:17
|
|
|
Po mojemu to fanatykiem moze byc przedstawiciel kazdej klasy (pomijajac drobne wyjatki), kwestią jest teraz jak to fabularnie uzasadnic, zeby to miało ręcę i nogi np. uzdrowiciel który tępi alchemików za to że źle wykorzystują siłe mikstur którymi należało by tylko leczyć.
PS Ta historie z uzdrowicielem wymysliłem na poczekaniu wiec sie nie czepiać
PS2. A jak już poruszamy kwestie realiów świata gry to czy są jacyś kapłani bojowi posługujący się łukie, oczywiście w stopniu ograniczonym, opierając sie o zdrowy rozsądek? |
Ostatnio zmieniony przez A'hin 30-08-2011, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:21
|
|
|
czepu czep w każdym razie ja myślę o postaci osobiście czującej wstręt do magii a z fanatyzmem i wykorzystywaniem swojej pozycji to coś innego ale ani mru mru bo poznacie moją postać zanim ją do końca wymyślę |
|
|
|
|
Powój
Rozwydrzona
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:25
|
|
|
Ale ona już jest wymyślona, w sumie z kimś wiedźma musi się użerać i wcale nie mowa o spółce zło. |
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:27
|
|
|
Powój napisał/a: | Ale ona już jest wymyślona, w sumie z kimś wiedźma musi się użerać i wcale nie mowa o spółce zło. |
Wypraszam sobie czemu niby ze mną! Obóz 2012 - Wielki Kapłan vs Spółka Z.Ł.O. To byłby koniec świata. |
_________________ Va'esse deireádh eap eigean...
Darael Carnesir (2011) Elf który nie był elfem
Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)
|
|
|
|
|
Powój
Rozwydrzona
|
|
|
|
|
karalek
Iker
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:29
|
|
|
Co to to nie spółke to on ma ze mną i to ja jestem głównym rekrutatorem, współzałożycielem i takie tam... |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:30
|
|
|
Powój napisał/a: | My go jeszcze przeciągniemy na stronę zła, jeszcze zobaczysz. Mam argumenty nie do obalenia w jego przypadku |
"Nie ma rzeczy nie do obalenia" - jak to mawiał pewien krasnolud A ciekaw jestem jak chcesz go przeciągnąć na stronę "wszystkiego co beee i niedobre". |
_________________ Va'esse deireádh eap eigean...
Darael Carnesir (2011) Elf który nie był elfem
Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)
|
|
|
|
|
Aerant
zwany też Ortem
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:32
|
|
|
ty ty ty Powoju ty cicho a Iker nasze bractwo jest narazie tajne... ujawnimy się jak będziemy mieli przewagę liczebną nad ewentualnymi przyszłymi... członkiniami |
|
|
|
|
karalek
Iker
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:33
|
|
|
o tak, już mi sie to podoba, ale tak tak na razie Cichosza nikt nic nie wie |
|
|
|
|
Powój
Rozwydrzona
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:34
|
|
|
karalek napisał/a: | Co to to nie spółke to on ma ze mną i to ja jestem głównym rekrutatorem, współzałożycielem i takie tam... |
Czekaj, czekaj... Ja słyszałam coś innego. No trudno, Druidka się zawiedzie.
Tristan napisał/a: | A ciekaw jestem jak chcesz go przeciągnąć na stronę "wszystkiego co beee i niedobre". |
I tak zmieniłam zdanie, niech się wypcha ot co.
Czy ja właśnie spiskuje na trzy fronty?...
EDIT
Koniec, nie wypowiadam się już w tym temacie bo się Offtop zrobił. |
Ostatnio zmieniony przez Powój 30-08-2011, 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:37
|
|
|
A taki kapłan, łowca potworów, tępiący wszelkie plugastwa w imię swojego boga ? .A film mi też się średniawo podobał, oglądałem ze względu na Nicholasa Cage'a i Rona Perlmana, tylko strasznie podobały mi się sceny kiedy kapłan wykonywał egzorcyzmy i to mnie natchnęło |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 30-08-2011, 21:39
|
|
|
A'hin napisał/a: | czy są jacyś kapłani bojowi posługujący się łukie | A co to za problem?
A'hin napisał/a: | kwestią jest teraz jak to fabularnie uzasadnic, zeby to miało ręcę i nogi np. uzdrowiciel który tępi alchemików za to że źle wykorzystują siłe mikstur którymi należało by tylko leczyć. | No ok, można znaleźć uzasadnienie. Ale wtedy taka postać będzie miała raczej status psychopaty, a nie inkwizytora Tj nikt jej nie poprze w jej pokręconych tłumaczeniach (jak to, że jeden bóg jest lepszy niż drugi? duuuurne ) i narazi się na gniew ogółu w przypadku wyjawienia. |
|
|
|
|
|
|