Kaftanik |
Autor |
Wiadomość |
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 06-11-2006, 22:09
|
|
|
Hehe, przemoknieta przeszywka to dopiero atrakcja :lol: |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Grettir
|
Wysłany: 06-11-2006, 22:38
|
|
|
No i swiatopoglad Valgarda padl :-P a tak poza tym to wziolem stary szlafrok podwinolem i podagrafkowalem,pokontemplowalem i cos wyszlo...lecz kaftanika nie przypomina....szukam i dalej prosze o pomoc ;-) |
|
|
|
|
Shamaroth_Glupi
ugly bastard.
|
Wysłany: 06-11-2006, 22:47
|
|
|
ja ci radze wziac jakis stary szlafrok,porozpruwac w miejscach gdze byl szyty,nastepnie powycinac ze swojej welny takie kawalki jakie ci zostaly po tamtym szlafroku,po czym zszyc je tak wlasnie jak byl zzszyty kaftanik zycze szczescia ^^ |
|
|
|
|
Grettir
|
|
|
|
|
Thordhis [Usunięty]
|
|
|
|
|
Ulfberht [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2008, 23:18
|
|
|
Kiedy przyjdzie w końcu wełna uszyje sobie piękną tunikę z Skjoldehamn xD |
|
|
|
|
Doctor
|
Wysłany: 20-04-2008, 23:38
|
|
|
Te, nie spamuj. Temat o kaftanikach! |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 21-04-2008, 02:44
|
|
|
Ech, moda birkowa nie leży mi w kontekście Ani w guście
Ale do zimy się coś sknuje |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Thordhis [Usunięty]
|
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 17-03-2009, 02:16
|
|
|
Będę wdzięczna za podrzucenie, gdyby ktoś miał pod ręką, wykrojów na kaftan - tunikę męską, wierzchnią, ze wskazaniem na norwegię, najchętniej kliny + rozcięcia przód tył. Z góry dzięki |
|
|
|
|
|
Agnar [Usunięty]
|
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 17-03-2009, 15:03
|
|
|
Dzięki ci, Agnarze :*
No, może nie takie długie, bo materiału może nie styknąć, ale takie coś zaraz wyprodukuję :evil: |
|
|
|
|
|
Rigo
Mroczny Strażnik Rosołu
|
Wysłany: 19-10-2012, 22:09
|
|
|
Dobra, odświeżam temat. Muszę się was spytać bo już mnie ogólnie Ch.. strzela od przeglądania frehy i halli w poszukiwaniu jakiejkolwiek konkretnej informacji...
Teoretycznie wiemy że są kaftany "a'la szlafrok" i długie typu "Coat".
Chodzi mi o kwestie czy na terenach szwedzkich występowały (na nasze, czy są historyczne) "Coat'y"?
Niestety Rudzi piszą jedno, Janette proponuje drugie (co w sumie jakąś tam literaturą podpiera) a Halla i Freha to jak zwykle... |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 19-10-2012, 22:45
|
|
|
Ja bym ufał rudym Taki typowy kaftan to raczej wschód. |
|
|
|
|
Rigo
Mroczny Strażnik Rosołu
|
Wysłany: 19-10-2012, 23:29
|
|
|
no właśnie wiem, ale teoretycznie jeszcze istnieje taka niezapinana wersja bardzo podobna do damskiej tylko krótsza trochę (coś takiego jak Ola ma) które były używane przez mężczyzn w Birce, Janette to tak opisuje opierając się na 3 źródłach, ale no mam wątpliwości bo nikt inny poza nią tego nie potwierdza.
Wiem że ten szlafrokowaty kaftan jest ok no ale mniej mi się podoba:P |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 19-10-2012, 23:35
|
|
|
Moim zdaniem ten na zdjeciu u janette jest po prostu brzydki. |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 19-10-2012, 23:41
|
|
|
No ale weź chyba sprawdź te źródła. |
|
|
|
|
|
Rigo
Mroczny Strażnik Rosołu
|
Wysłany: 20-10-2012, 00:57
|
|
|
Póki co znalazłem jedno z nich akurat ten fragment co trzeba ale po szwedzku więc muszę przez to przebrać jakoś. |
|
|
|
|
|