|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Silberowe nacje |
Autor |
Wiadomość |
Reshion vol 2 Electric Bo
To jak, umowa handlowa?
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:22
|
|
|
Verlan chcesz spłonąć ze tą czarno-niebieską ?
Wystarczy już sukienek |
Ostatnio zmieniony przez Reshion vol 2 Electric Bo 11-03-2015, 21:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:26
|
|
|
Verlan napisał/a: | plotka na temat liszowtwa Sephresa | Hm, na grach się nie znam, ale w tej kwestii mogę zdementować
Otóż dementuję.... to nie jest plotka |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Verlan
Atarowy synu!
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:33
|
|
|
O to idealnie. To jeszcze większy zbiego okoliczności w takim razie. |
_________________ 2011, 2012, 2013-Atar Valahid, łowca potworów z Ofiru
2014 i epilog- Verlan, najemnik z Wergundii, imperialista z kuzynem w postaci orczego wodza.
2015- Edan ev. Valahid- nikomu o tym nie mówiący łowca głów, Człowiek Bryna
epilog i zmiówka 2015 - Verlan, skaczący między stronnictwami imperialista
Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać
Chwała żywym, chwała martwym, a już na pewno chwała Ludziom Bryna!
#DziękiBryn |
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:40
|
|
|
Biało-złoty ze słoneczkiem? Serio? Faza tolkienowska bardzo... tylko... tylko... Ród Finarfina u Elidisa?
http://neo-quenya.wikia.c...oat_of_arms.gif |
_________________ 2010-2012 - Aerlinn Tavariel In'Tebri, kapłanka Silvy i Herna
2013 - + Sonja córka Aliny z Sulimów, drużynniczka rodu Kietliczów Karanowiców
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
|
Verlan
Atarowy synu!
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:47
|
|
|
Skoro jesteśmy już przy heraldyce to mam pytanie co do symboli styryjskich. Po pierwsze: Skąd inspiracja dla swarży Tavar? Bo kojarzy mi się ona z symbolem irlandzkim, nie wiem czemu. Po drugie: Smok styryjski był na jakimś wzorowany, czy to zwykła inwencja twórcza? |
2014 i epilog- Verlan, najemnik z Wergundii, imperialista z kuzynem w postaci orczego wodza.
#DziękiBryn |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:53
|
|
|
Aerlinn, nope. Inny Ale biało-złoto to dość popularne. Jak lilie Burbonów, dajmy na to
Verlan napisał/a: | Skąd inspiracja dla swarży Tavar? |
Z głowy?
Verlan napisał/a: | z symbolem irlandzkim, nie wiem czemu. | Może temu, że jest czwórłapą odmianą triskela? Celtyckim bardziej, niż irlandzkim.
Smok ... nie mówcie tego żadnym Walijczykom, jeśli jakichś znacie, ale na bezczela podprowadziłam im pendragona z flagi... |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Verlan
Atarowy synu!
|
Wysłany: 11-03-2015, 21:59
|
|
|
Dobra, to z Tavar się myliliśmy, ale smoka zgadliśmy. |
#DziękiBryn |
|
|
|
|
Toruviel
droidka w wianku
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:01
|
|
|
Elidis Finarfinem? Czemuuuu~~ Finafrin takim przyjemnym elfem był.
A nawiązując do tolkienowskich elfów - Aenthil przypomina mi bardzo Doriath - niby sindarowie, ale za to jacy! No i Elwe-Thingol był z Telerich, więc z Talsoi mogą się bardziej lubić niż krzywdzić. A elfowie podziemni to wypisz wymaluj Moriquendi, Avari albo Nandor.
I hmmm... Aerlinn... trafiłam przez Ciebie na quenejską wiki... czy wiesz, co mi zrobiłaś? |
_________________ I turnus '12 - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia magiczka
I turnus '13 - Maja, druidka
II turnus '14 + epilog - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia dyplomatka z magicznym wykształceniem |
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:14
|
|
|
Wiedziałam, że jak zacznę o Tolkienie, to się pojawisz A porównanie Elidis-Finarfin mnie też boli (bo bardzo Galadriela )
Indiana napisał/a: | lilie Burbonów |
Albo Andegawenów, żeby już nie tylko hiszpańskie skojarzenia były (tak, wiem, że nie tylko Hiszpania... ale no cóż) |
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:22
|
|
|
Jednak Burbonowie kojarzą mi się z Francją, jak w mordę kapciem A oni to chyba byli w ogóle spokrewnieni bardzo, w sensie Burbonowie i Anjou. A herb jest na niebieskim tle (fleur-de-lis, czy jakoś tak), właśnie sobie usiłuję przypomnieć, z jakiego tytułu widziałam gdzieś barwy francuskie biało-złote... |
|
|
|
|
|
Strandbrand
Żywa Tarcza
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:27
|
|
|
Jak już jesteśmy w sumie w kwestii heraldyki i herbów - jakich symboli/flag/godeł/herbów brak w świecie silberberga? Bo była ekipa gotowa takowe robić na fejsbuku się zgłaszali i ja sam chętnie bym narysował coś do świata silbera |
_________________ Pengantar - Eryk Strandbrand, uciekinier z Wergundii zarabiający na życie jako łowca głów.
III Turnus 2014 - Eryk Strandbrand, łowca głów pracujący jako ochroniarz Octavia Lecorde (Który Octaviem wcale nie był... to dłuższa historia)
Nelramar - Kaldel Strandbrand, magnifer czerwonego tymenu patronujący negocjacjom nad zawieszeniem broni.
II Turnus 2015 - Callan dar Strandbrand, Paladyn z łaski Modwita, działający pod przykrywką jako członek smoczej kompani. [*]
Epilog 2015 - Duch Callana dar Strandbranda, paladyna walczącego z Qa nawet po śmierci |
|
|
|
|
Owizor
miewał złe sny o ogórkach...
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:30
|
|
|
Verlan napisał/a: | Smok styryjski był na jakimś wzorowany | przemyślenie sprzed jakiegoś czasu:
Nowa Styria ma czarnego smoka na fladze... powstała (między innymi) dzięki temu że Tavar wbiła do panteonu....
Okanogan (taka jaszczurka z 2010) też był czarny... i też chciał się dostać na panteon...
przypadek...?
Nie jestem pewien, ale chyba właśnie Burbonowie wprowadzili białe tło w miejsce dotychczasowego niebieskiego... choć mogę się mylić (Walezjusze jeszcze chyba używali niebieskiego) |
_________________ 2013 II turnus - Owizor Rożenek, szpiegujący dla Imperium mag ziemi z Ofiru
2014 II turnus, Epilog - Argan Rożenek, styryjski dezerter podszywający się pod liryzyjskiego możnego Octavia Lecorde
Nelramar - Oberon Williamson, nekromanta-sadysta podszywający się pod elfa // Ohtat'Penatis Idril - elficki dowódca gardzący po równo Wergundią i Styrią
2015 I turnus - ponownie Owizor Rożenek który to nawrócił się, by jako Sędzia Rega Ludmir romansować z pewną elfką [+]
2015 turnus +18 - Archibald dar Bregen, samozwańczy książę o słabej psychice
|
Ostatnio zmieniony przez Owizor 11-03-2015, 22:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:33
|
|
|
Ha, znalazłam! Na białym tle złote lilie to flaga Burbonów i flaga Francji za ich rządów Ech, heraldyka <3
Eryk, w zasadzie każdy fajny i twórczy pomysł byłby pożądany
Wszędzie tam, gdzie powinien być symbol, a go nie ma, lub gdzie jest, a jest kiepski, albo trudny w użyciu - to zapraszamy rysowników i grafików i w ogóle artystów
A na fejsie wspomniałam też o... logo Silbera, bo na razie pełni tę rolę sam napis. A w sumie graficzne logo- dobra rzecz |
|
|
|
|
|
Strandbrand
Żywa Tarcza
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:34
|
|
|
Aktualizacje utrudniają określenie co jest kiepskie lub trudne w użyciu ale mam już kilka pomysłów m.in. Pełno-wymiarowe flagi miast małego ofiru :3 Więc... pewnie się zajmę każdą flagą jaka przyjdzie mi do głowy. |
_________________ Pengantar - Eryk Strandbrand, uciekinier z Wergundii zarabiający na życie jako łowca głów.
III Turnus 2014 - Eryk Strandbrand, łowca głów pracujący jako ochroniarz Octavia Lecorde (Który Octaviem wcale nie był... to dłuższa historia)
Nelramar - Kaldel Strandbrand, magnifer czerwonego tymenu patronujący negocjacjom nad zawieszeniem broni.
II Turnus 2015 - Callan dar Strandbrand, Paladyn z łaski Modwita, działający pod przykrywką jako członek smoczej kompani. [*]
Epilog 2015 - Duch Callana dar Strandbranda, paladyna walczącego z Qa nawet po śmierci |
Ostatnio zmieniony przez Strandbrand 11-03-2015, 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
To jak, umowa handlowa?
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:39
|
|
|
Karol, przydałaby mi się bardzo pomoc kogoś kto potrafi rysować do narysowania herbów do rodów ofirskich Gdybyś miał trochę wolnego czasu to bym coś podesłał |
|
|
|
|
Strandbrand
Żywa Tarcza
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:41
|
|
|
Niektóre zajęcia w szkole są tak nudne że mogę sobie rysować, więc podeślij |
|
|
|
|
Elidis
Administrator Hydra
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:58
|
|
|
Trafiłem tu czystym fartem, ale widzę, że o to chodziło...
Czemu biało - złoty? Ale komunistyczne elfy, czerwień. Dlaczego...? Naszym kolorem firmowym jest czerwień.
I tak pomartwiłem się. Jak możesz tak zwodzić ludzi! |
_________________ TO JEST MOJE BAGNO!! |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:03
|
|
|
Bardzo mi przykro, nawet z Twoją karnacją wyglądałe,ś przy tamtym sztandarze jak Mao Albo wujek Joe Soł, dostałeś piękny biało złoty herb, paczaj |
|
|
|
|
|
Elidis
Administrator Hydra
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:04
|
|
|
:C A może ja zawsze zazdrościłem im sukcesu.
No cóż, skoro tak musi być... Ale szaty wciąż będą mieli czerwone!
Prawda...? |
_________________ TO JEST MOJE BAGNO!! |
Ostatnio zmieniony przez Elidis 11-03-2015, 23:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:14
|
|
|
Prawda.
Mi się fleur de lys kojarzy z Burbonami hiszpańskimi akurat, bo obecni władcy są stamtąd i nawet w herbie Hiszpania ma cudowne kwiatki (po środku). A w samych heraldycznych lilijkach (też złote na granacie) zakochałam się jeszcze od Jadwigi Andegaweńskiej naszej polskiej (węgierskiej?).
Hiszpania http://www.blog.planeta-r...o-hiszpanii.gif
Andegawenowie (jedna z linii)
https://sites.google.com/site/krolowie123/andegawenowie-krolowie-polski
http://pl.wikipedia.org/w...u_(moderne).svg
Właśnie, o Aenthil mówiąc... flaga/herb chyba oficjalna nie istniała, nie? Karol, masz zamówienie! tylko niech pomyślę nad symbolem. Bo kolorami była zieleń i złoto i chyba coś jeszcze, ale to przed inwazją Tavar. To się mogło ciut pozmieniać od tamtego czasu, nie? |
Ostatnio zmieniony przez Aerlinn 11-03-2015, 23:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Leite
Elfi doradca
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:20
|
|
|
Ja też się zgłaszam na grafika! i rysownika i co tam chcecie XD |
_________________ 2014r. II - Infelix Laryjka [??]
2014r. Epilog - Sephi'Rah (Sefii) Podziemna [*]
2015r. II - Vela, Roythe (łowca) Wysoka [*]
2015r. Epilog - Vela, Roythe (łowca) Wysoka [*], aktualnie Tymen Mgieł
2016r. III - Tanwe'Ivare, Aenthilka
2016r. Epilog - Aurelia d'Lombre d'Itharo człowiek
2016r. Zimowy - Tulya'Leite Enri Aenthilka w futerku
2017r. III - Mea'Aran Tlais Orthogok, podziemna bliźniaczka
2018r. Zimowy - matrona Mea'Aran Tlais Orthogok, już nie bliźniaczka.
|
|
|
Toruviel
droidka w wianku
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:52
|
|
|
Jak będę miała chwilę czasu, to skrzywdzę herb, albo godło, diabli wiedzą, Aenthil. Jak inspiracje tolkienowskie, to będzie tolkienowsko |
_________________ I turnus '12 - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia magiczka
I turnus '13 - Maja, druidka
II turnus '14 + epilog - Tulya'Toruviel Meliaor, elfia dyplomatka z magicznym wykształceniem |
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 11-03-2015, 23:55
|
|
|
Toruviel, uwielbiam cię! Jakbyś jeszcze machnęła kastom, to już w ogóle byłoby pięknie... Czy muszę mówić, na której kaście bardzo mi zależy, czy się domyślisz? |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 12-03-2015, 00:48
|
|
|
Ale szesnastoramienna gwiazda nie wchodzi w grę! Nie... bo nie!
Burbonowie w sumie to tak akurat gdzieś spomiędzy Francji i Hiszpanii, nie? To wszystko się zgadza I poczułam się olśniona odkryciem, że herb rodu i flaga rodu to nie to samo
A jak już przy herbach i Aerlinn, to gdzieś mi mignęło, że te fleury paradują tez na którejś wersji Rawicza |
|
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 12-03-2015, 09:41
|
|
|
A tego to nie wiedziałam Zaraz poszu... wait, uczelnia... Poszukam na uczelni z komórki |
|
|
|
|
Elfgar
Z Zielonych
|
Wysłany: 12-03-2015, 20:20
|
|
|
Elidis, wybacz :3
|
|
|
|
|
Owizor
miewał złe sny o ogórkach...
|
Wysłany: 12-03-2015, 21:12
|
|
|
czyli rozumiem że hymn Leth Caer zaczyna się od "Sojuz nieruszymyj elfjickich narodow..."? |
_________________ 2013 II turnus - Owizor Rożenek, szpiegujący dla Imperium mag ziemi z Ofiru
2014 II turnus, Epilog - Argan Rożenek, styryjski dezerter podszywający się pod liryzyjskiego możnego Octavia Lecorde
Nelramar - Oberon Williamson, nekromanta-sadysta podszywający się pod elfa // Ohtat'Penatis Idril - elficki dowódca gardzący po równo Wergundią i Styrią
2015 I turnus - ponownie Owizor Rożenek który to nawrócił się, by jako Sędzia Rega Ludmir romansować z pewną elfką [+]
2015 turnus +18 - Archibald dar Bregen, samozwańczy książę o słabej psychice
|
|
|
|
|
To jak, umowa handlowa?
|
|
|
|
|
Verlan
Atarowy synu!
|
Wysłany: 12-03-2015, 21:24
|
|
|
Związek Elidistycznych Republik Elfich. Żelazna Kurtyna na granicy styryjsko- wergundzkiej. |
#DziękiBryn |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 12-03-2015, 21:45
|
|
|
Aerlinn, znalazłam tego Rawicza Rzeczywiście lilie, ale jakieś.... inne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rawicz_II |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|