Karczma pod Silberbergiem Strona Główna Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Postać - Łowca Wampirów i inne
Autor Wiadomość
Travor 

Wysłany: 12-03-2011, 16:03   

Co to d'hoine? :P

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 12-03-2011, 16:53   

A czy do grania elfem są jakieś specjalne wymogi?

Darael Carnesir (2011) Elf który nie był elfem
Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 12-03-2011, 17:10   

Boję się czy nie będzie problemu np z charakteryzacją (uszy itp.) bo kompletnie się na tym nie znam, nigdy nie grałem inną rasą niż d'hoine.

Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)

Ostatnio zmieniony przez Tristan 12-03-2011, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 12-03-2011, 23:41   

Travor napisał/a:
Co to d'hoine? :P
Określenie z Sapkowskiego, tak mówiły na ludzi elfy z alternatywnego świata, gdzie rządziły elfy, a ludzie im służyli.

Hodo, po cholerę to zapożyczyłeś, to nie ma przełożenia na nasz świat, gdzie u licha napisaliśmy, że elfy gardzą ludźmi?

Abel, czy Ty aby nie przesadzasz trochę? My tu o elfach, nie o rasizmie.

Ewentualne odpowiedzi w kwestii wydumanego rasizmu tam, gdzie go nie ma - proszę w Hyde Parku, gdzie przeniosłam temat.

Tristan napisał/a:
Nie. Nawet te uszy nie są wymagane, choć byłyby mile widziane.

Tristan napisał/a:
Czy ludzie mogą należeć do drużyny elfickiego arystokraty?
W wyjątkowych przypadkach. Elfi system walki to nie tylko machanie mieczem, stąd człowiek słabo dałby radę współpracować z elfami. Chyba, że ktoś miałby stricte ludzką drużynę, a to wymagałoby istotnego uzasadnienia. Generalnie, jeśli się uprzesz na drużynnika, lepiej bądź elfem, albo będziesz drużynnikiem bez pana. Takim roninem. Co też nie jest złe.

Travor 

Wysłany: 13-03-2011, 00:07   

Indiana napisał/a:
Określenie z Sapkowskiego, tak mówiły na ludzi elfy z alternatywnego świata, gdzie rządziły elfy, a ludzie im służyli.

O, wybaczcie ignorancję ale Sapka czytałem ostatnio 5 lat temu ;)

A "ronin" mnie rozwalił :D

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 00:27   

Indiana napisał/a:
Nie. Nawet te uszy nie są wymagane, choć byłyby mile widziane.

Coś się pokombinuje jeśli nie wyjdzie to trudno się mówi ;)

Indiana napisał/a:
W wyjątkowych przypadkach. Elfi system walki to nie tylko machanie mieczem, stąd człowiek słabo dałby radę współpracować z elfami. Chyba, że ktoś miałby stricte ludzką drużynę, a to wymagałoby istotnego uzasadnienia. Generalnie, jeśli się uprzesz na drużynnika, lepiej bądź elfem, albo będziesz drużynnikiem bez pana. Takim roninem. Co też nie jest złe.

Zostanę chyba przy elfim drużynniku, tysiąc razy zmieniając postać do niczego nie dojdę. Dzięki za pomoc i sorki za takie ciągłe gmatwanie :oops:

Ostatnio zmieniony przez Tristan 13-03-2011, 00:34, w całości zmieniany 2 razy  

Abdel 

Wysłany: 13-03-2011, 00:59   

Tristan napisał/a:

Aenthil:
Słowo-klucz Rajtuzy ;)
Przylizana fryzura,fikuśne ubranko,obowiązkowo długie włosy,dendrofilia mile widziana

Talsoi:
ogolony na żołnierza,przypakowany,pijany

Laro:
Chłodny i infantylny do tego stopnia,że aż śmieszny,tak wytatuowany,że określenie "czarny" jest jak najbardziej właściwe,też nosi fikuśną broń i pancerz,kłótliwy

Podziemie:
Mhhhroczny skrytobójca,Albinos,Strój możliwie prosty no chyba,że święto wtedy właściwym opisem jest połączenie choinki z stadem krów i owiec (dzyń,dzyń)

Miejskie:
Wszystkie,które wybrały odejście od stereotypów albo uznali,że ludzki powab jest zbyt wielki ;)

Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże :P

A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu ewentualnie wydać jakąś absurdalną sumę za dwa kawałki gumy

Kajetan 

Wysłany: 13-03-2011, 01:11   

Cytat:
A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu

Zbyt bezpieczne to nie jest :)

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 01:41   

Abdel napisał/a:

Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże :P

A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu ewentualnie wydać jakąś absurdalną sumę za dwa kawałki gumy

Obiektywne nie powiem :D Co rozumiesz przez "fikuśne ubranko"?

Pomysł z klejem wydaje się względnie bezpieczny... ;D

Ostatnio zmieniony przez Tristan 13-03-2011, 01:42, w całości zmieniany 1 raz  

Abdel 

Wysłany: 13-03-2011, 03:00   

Tristan napisał/a:
Obiektywne nie powiem :D Co rozumiesz przez "fikuśne ubranko"?

Mnóstwo,mnóstwo falbanek,frędzli z masą metroseksualnyh ozdób obowiązkowo na "gładkim i miziastym" materiale typu:jedwab,kaszmir ;)

Tristan napisał/a:
Pomysł z klejem wydaje się względnie bezpieczny... ;D

Dokładnie.Tak.Ten klej sam się potem wykrusza po upływie dnia.Ewentualnie można mu pomóc.Nie sprawia to jakiegoś problemu.Jedyny szkopuł w tym,że nie jest to tak widoczne jak uszy z materiału.

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 13-03-2011, 03:11   

Abdel napisał/a:
Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże
Równie obiektywny, co trafny, tyleż trafny, co zgodny ze światem gry ;)

Abdel napisał/a:
sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu
To się może skończyć ciężko gojącą się raną na uszach.

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 13-03-2011, 03:13   

Indiana napisał/a:
Hodo, po cholerę to zapożyczyłeś, to nie ma przełożenia na nasz świat, gdzie u licha napisaliśmy, że elfy gardzą ludźmi?

Hiperbolizowałem oczywiście ;) Nie to, że elfy gardza ludźmi, ale po co miałby szukać najemników bóg wie skąd, z innej kultury, skoro ma swoich na podorędziu i mniej z nimi problemów.

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 03:33   

Abdel napisał/a:

Mnóstwo,mnóstwo falbanek,frędzli z masą metroseksualnyh ozdób obowiązkowo na "gładkim i miziastym" materiale typu:jedwab,kaszmir ;)

Myślałem że będzie gorzej, to jest do zrobienia bez problemu ;) Co do tych uszu można by chyba użyć kleju do skóry (np http://www.farmerownia.pl/protezy.htm ).

Aerlinn 
Tavariel In'Tebri

Wysłany: 13-03-2011, 10:27   

To jak bierzesz z frarmerowni, to bierz od razu z uszami, na pewno będą bardziej widoczne. Chyba, że nie chcesz wydawać takiej sumy, to twoja sprawa. Ale to rada elfki, której rodaków mało kto zauważał (ale oni nie sklejali nawet końcówek). Grunt to elfickie zachowanie, wystarczą jeden-dwa teksty na początku obozu i każdy będzie wiedział, skąd jesteś.
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua)

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 13-03-2011, 11:25   

Aerlinn napisał/a:
To jak bierzesz z frarmerowni, to bierz od razu z uszami, na pewno będą bardziej widoczne.

A gdzie duch 'do it yourself'? Przecież można pobawić się w domu choćby silikonem i wieloma dostępnymi środkami, żeby stworzyć takie uszy. A nie wydawać - dżizys fakin krajs - 40 złotych.

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 12:47   

A co do "fikuśnych ubranek" to muszą to być materiały naturalne, czy mogą być sztuczne?

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 13-03-2011, 13:41   

Hodo napisał/a:
po co miałby szukać najemników bóg wie skąd, z innej kultury, skoro ma swoich na podorędziu i mniej z nimi problemów.
Najemników mógłby szukać wszędzie, ale to nie ta profesja :) Drużynnika z jego księciem łączy nie tylko kontrakt, ale i przysięga i takie tam ;)
Jeśli ktoś się uprze na taki układ, będzie musiał to naprawdę poważnie uzasadnić ("gdy byłem mały, bandyci spalili moją wioskę..." ;) ;) ;) )

Abdel napisał/a:
Tristan, ale ja mam nadzieję, że wiesz, że Abdel robi sobie jaja z ciebie...? ;)

Tak nie wygląda elf ;)

Tristan napisał/a:
muszą to być materiały naturalne, czy mogą być sztuczne?
Mogą być sztuczne.

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 13:49   

Indiana napisał/a:

Tristan, ale ja mam nadzieję, że wiesz, że Abdel robi sobie jaja z ciebie...? ;)

Tak nie wygląda elf ;)

Raczej ciężko było mi wyobrazić sobie kogoś w takim stroju hasającego po lesie :D
A tak poważnie to jest coś charakterystycznego w strojach elfów z Aenthil? Bo jeśli chodzi o kolory to nie wiem czemu nasuwają mi się zieleń i brąz :D

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 13-03-2011, 14:06   

Pojęcia nie mam, dlaczego wobec istot związanych z lasem nasuwa ci się zieleń i brąz :D :D :D
Elfy nie są armią :) Nie są jednolicie umundurowane. Jeśli ma to być drużynnik, znaczy musi być z kasty wojowników, więc może skórzane elementy uzbrojenia, szary, brązowy, czarny strój, mogą być wzory roślinne itp.
Chcąc grać elfami - czytajcie wcześniej opisy społeczności.

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 14:38   

Dzięki za radę, zabieram się do projektowania stroju ;) Jeśli efekt końcowy będzie znośny pochwalę się nim na forum :D

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 13-03-2011, 15:43   

Tristan napisał/a:
A gdzie duch 'do it yourself'? Przecież można pobawić się w domu choćby silikonem i wieloma dostępnymi środkami, żeby stworzyć takie uszy. A nie wydawać - dżizys fakin krajs - 40 złotych.

Akurat 40 zł za takie uszy to dobra inwestycja. Z sylikonu ich nie zrobisz, musiałbyś sobie codziennie nakładać na uszy i kształtować, a potem co chwila poprawiać. To nie jest taka prosta sprawa. Jeśli już byś się uparł na homemade, to potrzebowałbyś płynnego lateksu.

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 16:59   

Takie lateksowe uszy to świetna sprawa i dodaje klimatu ale jak na razie ponad moje fundusze. :-? Żebym miał długie włosy to nie byłoby problemu, uszy by się schowało i już. Cóż do lipca jeszcze trochę czasu jest więc może uciuła się wystarczająco na protezy ;)

Svala 

Wysłany: 13-03-2011, 19:05   

Hodo napisał/a:
Jeśli już byś się uparł na homemade, to potrzebowałbyś płynnego lateksu.

Dokładnie, a lateks to już więcej niż za uszy, bo około 50 zł. No i trzeb doliczyć materiały na jakąś formę, w którą go wlejesz. Czyli lepiej kupić gotowe. :)

Travor 

Wysłany: 13-03-2011, 22:01   

Indiana napisał/a:
Mogą być sztuczne.

Nie rób ze sztucznych tkanin!!! Wyglądają ładnie są tanie itd. ale nie wytrzymasz w tym 10 dni! W ostateczności domieszka jakaś, ale naprawdę nie załatw się bo zasuwanie po górach w sztuczydle jest naprawdę, naprawdę niefajne ;)

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 13-03-2011, 22:11   

Travor, co ty pleciesz? ;) Nie siej paniki, bo koleś będzie teraz szukał wszędzie stuprocentowego lnu ;] Wrzucanie wszystkich tkanin sztucznych do jednego wora jest bez sensu. Ja tam uwielbiam swoje poliestrowe bojówki i sweter z akrylu i zasuwanie w nich po górach jest naprawdę, naprawdę fajne. :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony przez Hodo 13-03-2011, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

Travor 

Wysłany: 13-03-2011, 22:13   

Tylko ostrzegam :P

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 13-03-2011, 22:14   

A masz jakieś osobiste doświadczenia z tym związane? To odradź konkretny rodzaj tkaniny, a nie wszystko naraz, bo to trochę wprowadzanie w błąd konsumenta ;)

Travor 

Wysłany: 13-03-2011, 22:17   

T-shirty 100% poliester ssą :P

Tristan 
Wujek Wiedźmak

Wysłany: 13-03-2011, 22:24   

Z materiałem nie powinno być większego problemu. Nie wiem jak się nazywa ale już raz go testowałem i nie sprawiał kłopotu ;)

Hodo 
Emeryt

Wysłany: 13-03-2011, 22:27   

Z tym bym się zgodził połowicznie.
1. T-shirty na larpie ssą. Zgoda.
2. 100% poliester ssie. Niezgoda. Ciuchy dla sportowców są szyte z poliestru, sam mam taką koszulkę i jest świetna, doskonale odprowadza wilgoć.

Odpowiedz do tematu