|
Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)
|
Postać - Łowca Wampirów i inne |
Autor |
Wiadomość |
Travor
|
Wysłany: 12-03-2011, 16:03
|
|
|
Co to d'hoine? |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 12-03-2011, 16:53
|
|
|
A czy do grania elfem są jakieś specjalne wymogi? |
_________________ Va'esse deireádh eap eigean...
Darael Carnesir (2011) Elf który nie był elfem
Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)
|
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 12-03-2011, 17:10
|
|
|
Boję się czy nie będzie problemu np z charakteryzacją (uszy itp.) bo kompletnie się na tym nie znam, nigdy nie grałem inną rasą niż d'hoine. |
Karigasz Gramont (2012) Druid, nieformalny przywódca duchowy (znany pod imieniem Tristan)
|
Ostatnio zmieniony przez Tristan 12-03-2011, 17:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Indiana
Administrator Majestatyczny król lasu
|
Wysłany: 12-03-2011, 23:41
|
|
|
Travor napisał/a: | Co to d'hoine? | Określenie z Sapkowskiego, tak mówiły na ludzi elfy z alternatywnego świata, gdzie rządziły elfy, a ludzie im służyli.
Hodo, po cholerę to zapożyczyłeś, to nie ma przełożenia na nasz świat, gdzie u licha napisaliśmy, że elfy gardzą ludźmi?
Abel, czy Ty aby nie przesadzasz trochę? My tu o elfach, nie o rasizmie.
Ewentualne odpowiedzi w kwestii wydumanego rasizmu tam, gdzie go nie ma - proszę w Hyde Parku, gdzie przeniosłam temat.
Tristan napisał/a: | A czy do grania elfem są jakieś specjalne wymogi? | Nie. Nawet te uszy nie są wymagane, choć byłyby mile widziane.
Tristan napisał/a: | Czy ludzie mogą należeć do drużyny elfickiego arystokraty? | W wyjątkowych przypadkach. Elfi system walki to nie tylko machanie mieczem, stąd człowiek słabo dałby radę współpracować z elfami. Chyba, że ktoś miałby stricte ludzką drużynę, a to wymagałoby istotnego uzasadnienia. Generalnie, jeśli się uprzesz na drużynnika, lepiej bądź elfem, albo będziesz drużynnikiem bez pana. Takim roninem. Co też nie jest złe. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
"(...).Loyalty. Honor. A willing heart... I can ask no more than that. "
|
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 13-03-2011, 00:07
|
|
|
Indiana napisał/a: | Określenie z Sapkowskiego, tak mówiły na ludzi elfy z alternatywnego świata, gdzie rządziły elfy, a ludzie im służyli. |
O, wybaczcie ignorancję ale Sapka czytałem ostatnio 5 lat temu
A "ronin" mnie rozwalił |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 00:27
|
|
|
Indiana napisał/a: | Nie. Nawet te uszy nie są wymagane, choć byłyby mile widziane. |
Coś się pokombinuje jeśli nie wyjdzie to trudno się mówi
Indiana napisał/a: | W wyjątkowych przypadkach. Elfi system walki to nie tylko machanie mieczem, stąd człowiek słabo dałby radę współpracować z elfami. Chyba, że ktoś miałby stricte ludzką drużynę, a to wymagałoby istotnego uzasadnienia. Generalnie, jeśli się uprzesz na drużynnika, lepiej bądź elfem, albo będziesz drużynnikiem bez pana. Takim roninem. Co też nie jest złe. |
Zostanę chyba przy elfim drużynniku, tysiąc razy zmieniając postać do niczego nie dojdę. Dzięki za pomoc i sorki za takie ciągłe gmatwanie |
|
Ostatnio zmieniony przez Tristan 13-03-2011, 00:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Abdel
|
Wysłany: 13-03-2011, 00:59
|
|
|
Tristan napisał/a: | A czy do grania elfem są jakieś specjalne wymogi? |
Aenthil:
Słowo-klucz Rajtuzy
Przylizana fryzura,fikuśne ubranko,obowiązkowo długie włosy,dendrofilia mile widziana
Talsoi:
ogolony na żołnierza,przypakowany,pijany
Laro:
Chłodny i infantylny do tego stopnia,że aż śmieszny,tak wytatuowany,że określenie "czarny" jest jak najbardziej właściwe,też nosi fikuśną broń i pancerz,kłótliwy
Podziemie:
Mhhhroczny skrytobójca,Albinos,Strój możliwie prosty no chyba,że święto wtedy właściwym opisem jest połączenie choinki z stadem krów i owiec (dzyń,dzyń)
Miejskie:
Wszystkie,które wybrały odejście od stereotypów albo uznali,że ludzki powab jest zbyt wielki
Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże
A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu ewentualnie wydać jakąś absurdalną sumę za dwa kawałki gumy |
|
|
|
|
Kajetan
|
Wysłany: 13-03-2011, 01:11
|
|
|
Cytat: | A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu |
Zbyt bezpieczne to nie jest |
_________________ WALCZYĆ TRENOWAĆ VILLSVIN HIRD MUSI PANOWAĆ |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 01:41
|
|
|
Abdel napisał/a: |
Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże
A spiczaste uszy możesz zrobić sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu ewentualnie wydać jakąś absurdalną sumę za dwa kawałki gumy |
Obiektywne nie powiem Co rozumiesz przez "fikuśne ubranko"?
Pomysł z klejem wydaje się względnie bezpieczny... |
|
Ostatnio zmieniony przez Tristan 13-03-2011, 01:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Abdel
|
Wysłany: 13-03-2011, 03:00
|
|
|
Tristan napisał/a: | Obiektywne nie powiem Co rozumiesz przez "fikuśne ubranko"? |
Mnóstwo,mnóstwo falbanek,frędzli z masą metroseksualnyh ozdób obowiązkowo na "gładkim i miziastym" materiale typu:jedwab,kaszmir
Tristan napisał/a: | Pomysł z klejem wydaje się względnie bezpieczny... |
Dokładnie.Tak.Ten klej sam się potem wykrusza po upływie dnia.Ewentualnie można mu pomóc.Nie sprawia to jakiegoś problemu.Jedyny szkopuł w tym,że nie jest to tak widoczne jak uszy z materiału. |
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 13-03-2011, 03:11
|
|
|
Abdel napisał/a: | Mam nadzieję,że ten niesłychanie obiektywny opis ci pomoże | Równie obiektywny, co trafny, tyleż trafny, co zgodny ze światem gry
Abdel napisał/a: | sklejając kropelką(lub innym klejem) koniuszki swoich uszu | To się może skończyć ciężko gojącą się raną na uszach. |
_________________ "Boję się klatki, więzienia, do którego przywyknę z czasem, aż zniknie pamięć i potrzeba męstwa..."
"(...) niech umie spać, gdy źrenice czerwone od gromu i słychać jęk szatanów w sosen szumie (...)"
|
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 13-03-2011, 03:13
|
|
|
Indiana napisał/a: | Hodo, po cholerę to zapożyczyłeś, to nie ma przełożenia na nasz świat, gdzie u licha napisaliśmy, że elfy gardzą ludźmi? |
Hiperbolizowałem oczywiście Nie to, że elfy gardza ludźmi, ale po co miałby szukać najemników bóg wie skąd, z innej kultury, skoro ma swoich na podorędziu i mniej z nimi problemów. |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 03:33
|
|
|
Abdel napisał/a: |
Mnóstwo,mnóstwo falbanek,frędzli z masą metroseksualnyh ozdób obowiązkowo na "gładkim i miziastym" materiale typu:jedwab,kaszmir
|
Myślałem że będzie gorzej, to jest do zrobienia bez problemu Co do tych uszu można by chyba użyć kleju do skóry (np http://www.farmerownia.pl/protezy.htm ). |
|
|
|
|
|
Aerlinn
Tavariel In'Tebri
|
Wysłany: 13-03-2011, 10:27
|
|
|
To jak bierzesz z frarmerowni, to bierz od razu z uszami, na pewno będą bardziej widoczne. Chyba, że nie chcesz wydawać takiej sumy, to twoja sprawa. Ale to rada elfki, której rodaków mało kto zauważał (ale oni nie sklejali nawet końcówek). Grunt to elfickie zachowanie, wystarczą jeden-dwa teksty na początku obozu i każdy będzie wiedział, skąd jesteś. |
_________________ 2010-2012 - Aerlinn Tavariel In'Tebri, kapłanka Silvy i Herna
2013 - + Sonja córka Aliny z Sulimów, drużynniczka rodu Kietliczów Karanowiców
2014 - kadet (bardka Nawojka, + Angela Ehrenstrahl, Talsojka Arianwel'arya... i inne)
2014 Nelramar - + Tulya'Istanien z rodu Idril, Vayle'Finiel z rodu Meredith oraz khorani Akhala'beth (khorani drugiego hurdu tentara kedua) |
|
|
|
|
Shamaroth_Glupi
ugly bastard.
|
Wysłany: 13-03-2011, 11:25
|
|
|
Aerlinn napisał/a: | To jak bierzesz z frarmerowni, to bierz od razu z uszami, na pewno będą bardziej widoczne. |
A gdzie duch 'do it yourself'? Przecież można pobawić się w domu choćby silikonem i wieloma dostępnymi środkami, żeby stworzyć takie uszy. A nie wydawać - dżizys fakin krajs - 40 złotych. |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 12:47
|
|
|
A co do "fikuśnych ubranek" to muszą to być materiały naturalne, czy mogą być sztuczne? |
|
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 13-03-2011, 13:41
|
|
|
Hodo napisał/a: | po co miałby szukać najemników bóg wie skąd, z innej kultury, skoro ma swoich na podorędziu i mniej z nimi problemów. | Najemników mógłby szukać wszędzie, ale to nie ta profesja Drużynnika z jego księciem łączy nie tylko kontrakt, ale i przysięga i takie tam
Jeśli ktoś się uprze na taki układ, będzie musiał to naprawdę poważnie uzasadnić ("gdy byłem mały, bandyci spalili moją wioskę..." )
Abdel napisał/a: | Mnóstwo,mnóstwo falbanek,frędzli z masą metroseksualnyh ozdób obowiązkowo na "gładkim i miziastym" materiale typu:jedwab,kaszmir | Tristan, ale ja mam nadzieję, że wiesz, że Abdel robi sobie jaja z ciebie...?
Tak nie wygląda elf
Tristan napisał/a: | muszą to być materiały naturalne, czy mogą być sztuczne? | Mogą być sztuczne. |
|
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 13:49
|
|
|
Indiana napisał/a: |
Tristan, ale ja mam nadzieję, że wiesz, że Abdel robi sobie jaja z ciebie...?
Tak nie wygląda elf
|
Raczej ciężko było mi wyobrazić sobie kogoś w takim stroju hasającego po lesie
A tak poważnie to jest coś charakterystycznego w strojach elfów z Aenthil? Bo jeśli chodzi o kolory to nie wiem czemu nasuwają mi się zieleń i brąz |
|
|
|
|
|
Indiana
|
Wysłany: 13-03-2011, 14:06
|
|
|
Pojęcia nie mam, dlaczego wobec istot związanych z lasem nasuwa ci się zieleń i brąz
Elfy nie są armią Nie są jednolicie umundurowane. Jeśli ma to być drużynnik, znaczy musi być z kasty wojowników, więc może skórzane elementy uzbrojenia, szary, brązowy, czarny strój, mogą być wzory roślinne itp.
Chcąc grać elfami - czytajcie wcześniej opisy społeczności. |
|
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 14:38
|
|
|
Dzięki za radę, zabieram się do projektowania stroju Jeśli efekt końcowy będzie znośny pochwalę się nim na forum |
|
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 13-03-2011, 15:43
|
|
|
Tristan napisał/a: | A gdzie duch 'do it yourself'? Przecież można pobawić się w domu choćby silikonem i wieloma dostępnymi środkami, żeby stworzyć takie uszy. A nie wydawać - dżizys fakin krajs - 40 złotych. |
Akurat 40 zł za takie uszy to dobra inwestycja. Z sylikonu ich nie zrobisz, musiałbyś sobie codziennie nakładać na uszy i kształtować, a potem co chwila poprawiać. To nie jest taka prosta sprawa. Jeśli już byś się uparł na homemade, to potrzebowałbyś płynnego lateksu. |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 16:59
|
|
|
Takie lateksowe uszy to świetna sprawa i dodaje klimatu ale jak na razie ponad moje fundusze. Żebym miał długie włosy to nie byłoby problemu, uszy by się schowało i już. Cóż do lipca jeszcze trochę czasu jest więc może uciuła się wystarczająco na protezy |
|
|
|
|
|
Svala
|
Wysłany: 13-03-2011, 19:05
|
|
|
Hodo napisał/a: | Jeśli już byś się uparł na homemade, to potrzebowałbyś płynnego lateksu. |
Dokładnie, a lateks to już więcej niż za uszy, bo około 50 zł. No i trzeb doliczyć materiały na jakąś formę, w którą go wlejesz. Czyli lepiej kupić gotowe. |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:01
|
|
|
Indiana napisał/a: | Mogą być sztuczne. |
Nie rób ze sztucznych tkanin!!! Wyglądają ładnie są tanie itd. ale nie wytrzymasz w tym 10 dni! W ostateczności domieszka jakaś, ale naprawdę nie załatw się bo zasuwanie po górach w sztuczydle jest naprawdę, naprawdę niefajne |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:11
|
|
|
Travor, co ty pleciesz? Nie siej paniki, bo koleś będzie teraz szukał wszędzie stuprocentowego lnu ;] Wrzucanie wszystkich tkanin sztucznych do jednego wora jest bez sensu. Ja tam uwielbiam swoje poliestrowe bojówki i sweter z akrylu i zasuwanie w nich po górach jest naprawdę, naprawdę fajne. |
Ostatnio zmieniony przez Hodo 13-03-2011, 22:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:13
|
|
|
Tylko ostrzegam |
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:14
|
|
|
A masz jakieś osobiste doświadczenia z tym związane? To odradź konkretny rodzaj tkaniny, a nie wszystko naraz, bo to trochę wprowadzanie w błąd konsumenta |
|
|
|
|
Travor
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:17
|
|
|
T-shirty 100% poliester ssą |
|
|
|
|
Tristan
Wujek Wiedźmak
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:24
|
|
|
Z materiałem nie powinno być większego problemu. Nie wiem jak się nazywa ale już raz go testowałem i nie sprawiał kłopotu |
|
|
|
|
|
Hodo
Emeryt
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:27
|
|
|
Z tym bym się zgodził połowicznie.
1. T-shirty na larpie ssą. Zgoda.
2. 100% poliester ssie. Niezgoda. Ciuchy dla sportowców są szyte z poliestru, sam mam taką koszulkę i jest świetna, doskonale odprowadza wilgoć. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|