Karczma pod Silberbergiem Strona Główna Karczma pod Silberbergiem
Witamy na nowym-starym forum dla larpowiczów Silberbergu :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
330
Autor Wiadomość
Alathien

Wysłany: 09-06-2007, 15:26   

Ja jestem za wybraniem dowódcy w walce, bo demokracja w takim momecie konczy się zbykle szybką śmiercią. Ale przydali by sie tez zastępcy, gdyby grupa sie rozdieliła, albo dowódca był "niedysponowany" ;) Ale kto nim zostanie, zdecydujemy wspólnie. Jako półelf, nie miałabym nic przeciwko wybrania krasnoluda na taką pozycje, sprawdają się w tym :) Ale to nie znaczy, że będzie taki "wódz" będzie miał większy wpływ na decyzje podejmkowany przez drózynę typu "gdzie idziemy", "co dalej".

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 09-06-2007, 15:28   

Alathien napisał/a:
Ja jestem za wybraniem dowódcy w walce, bo demokracja w takim momecie konczy się zbykle szybką śmiercią.

a walka tez nie konczy sie szybka smiercia ^^?

Alathien

Wysłany: 09-06-2007, 15:34   

Nie, walka nieznacznie oddala ten moment :D

Ulfberht
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2007, 15:42   

oddala i przesuwa w bliżej nieokreśloną przyszłość ... żaden podrostek który nie wystaje z trawy nawet o centymetr nie może mną dowodzić xD

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 09-06-2007, 16:12   

gorzejjak ktos przez przypadek wygra z wszystkimi... ja proponuje zrobic tak.pojdziemy na polane,tam kazdy wyciagnie bokena i wszyscy sie na siebie rzuca,ten kto zostanie bedzie przywodca. myslenie Shamarotha-krasnoluda ^^

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 09-06-2007, 16:14   

hmm... coś w stylu "krąg zdrady"?? ;-)

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 09-06-2007, 16:15   

mniej wiecej :P kazdy na kazdego i tyle ^^

Illima 
Dyrektor Instytutu Alchemii

Wysłany: 09-06-2007, 16:48   

O boże, jakie krasnoluzdkie myślenie,. o mamo <faint>

To, że ktoś jest dobry w boju nie oznacza, że jest dobrym strategiem i że umie dobrze dowodzić drużyną. :shock:

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 09-06-2007, 16:56   

jeśli byłby dobrym strategiem to podczas kręgu zdrady zebrał by koło siebie kilka osób i ciął reszte;p

Illima 

Wysłany: 09-06-2007, 17:00   

a oni wepchnęli by Ci nóż w plecy. Nie ma to jak rozsądny strateg.

Poza tym krąg zdrady nawet mało adekwatnie odzwierciedla umiejętności, bo jak pamiętam na obozie wszyscy rzucali się najpierw na mnie, ewentualnie Eskella etc _-_

Ziemowit
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2007, 17:14   

Alathien napisał/a:
Ja jestem za wybraniem dowódcy w walce, bo demokracja w takim momecie konczy się zbykle szybką śmiercią. Ale przydali by sie tez zastępcy, gdyby grupa sie rozdieliła, albo dowódca był "niedysponowany" ;) Ale kto nim zostanie, zdecydujemy wspólnie. Jako półelf, nie miałabym nic przeciwko wybrania krasnoluda na taką pozycje, sprawdają się w tym :) Ale to nie znaczy, że będzie taki "wódz" będzie miał większy wpływ na decyzje podejmkowany przez drózynę typu "gdzie idziemy", "co dalej".

Dlaczego dowódca ma zostać wybrany w walce? Wszak wiadomym jest, że prwadziwi dowódcy stoją z tyłu i...dowodzą.
Wybieranie najsilniejszej jednostki jest takie prymitywne.
:mrgreen:

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 09-06-2007, 17:22   

czyli można by myśleć że dowódcą może zostać ktoś kto raczej walczy na odległość by mieć też czas na dowodzenie. czyli np. łucznik,druid lub mag

Eskell 

Wysłany: 09-06-2007, 17:42   

Nie prawda. wedle tej definicji jedyna nadająca osobą na dowódce staje sie Seoman :-D
Wybieranie w boju to bzdura... nie musi byc najlepszym wojownikiem ale bez umiejetnosci dowodzenia to hmm ,,syf , kiła i mogiła"
co nam bo wspaniałym woju którego nikt nie zabije kiedy IQ =0 :?:

Abel 

Wysłany: 09-06-2007, 18:41   

proponuję turniej szachowy na odkrycie najlepszego stratega :lol:

Ortan 

Wysłany: 09-06-2007, 18:51   

Przerażacie mnie. ~_~
Dowódcy sami się wybiorą w trakcie trwania obozu. Zostaną nimi osoby w morfie dowódców, czyli często, ale niekoniecznie, dobrze walczące, potrafiące zachować spokój kiedy jest potrzeba i chcące dowodzić silne osobowości.
A pojedynki i głosowania niewiele zmienią, bo, możecie mi wierzyć, jeśli dowódca nie będzie miał u mnie (u mojej postaci tym bardziej) respektu, to nie macie możliwości zmuszenia mnie do wykonywania jego poleceń.
Poczekajcie po prostu do obozu, co? Tam i bez waszych dywagacji wszystko potoczy się swoją drogą.

Rzekłam.

Abel 

Wysłany: 09-06-2007, 19:07   

Kurde, to teraz powinno nam być głupio...

Illima 

Wysłany: 09-06-2007, 19:11   

nie żebym uważał inaczej od Ciebie Ortan, ale większość już sika, bo do obozu jeszcze tylko troszke. :D :D :D :D

manchi
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2007, 19:19   

konkretnie 24 dni :P

Eskell 

Wysłany: 09-06-2007, 20:31   

Tylko Tyle :O to dobra wiadomośc...
Swoja drogą dziwne.. nikt nie dostał warna za off top :-D

Indiana 
Administrator
Majestatyczny król lasu

Wysłany: 09-06-2007, 20:54   

A bardzo chcesz? :shoot: ;)

Eskell 

Wysłany: 09-06-2007, 20:55   

jeden w te czy we w te :-D

Gadjung
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 09:30   

te to kto w koncu dowodzi :-o ?

Elin
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 15:02   

Dlaczego wydaje mi sie że dowódcą w grze powinna zostać "postać", a wy usilnie staracie się wybrać na te funkcje jakiegoś "gracza"?
Trochę nie logiczne, jak na rpg.

Illima 

Wysłany: 11-06-2007, 17:06   

to taki nieświadomy skrót myślowy ^^

Rigo 
Mroczny Strażnik Rosołu

Wysłany: 11-06-2007, 17:32   

Elin a jakąś konkretną postać masz na myśli czy tak po prostu rzuciłaś hasło?

Elin
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 17:56   

Po prostu.
Nie znacie jeszcze wszystkich postaci, a już chcielibyście wyznaczać dowódcę, na podstawie znajomości osoby, którą nie musi przecież być w świecie fabularnym.
Zupełnie bez założenia, że postać a gracz mogą być dwiema zupełnie innymi osobami. Człowiek który doskonale zna się na wojskowości może zagrać sobie ...córką rybaka i takiego będziecie mieć dowódcę.

Niektóre profesje niemal wykluczają stanowisko dowódcze, mimo zdolności czy umiejętności gracza.

Najlepszy wojownik może dla zabawy zagrać sobie ciamajdą i przy odpowiednim odegraniu postaci nie musi wykorzystywać nic z umiejętności walki albo dowodzenia. Podobnie - bardzo charyzmatyczny gracz może zagrać odludkiem i gburem i z miejsca ma mniejsze szanse na pozyskanie aprobaty czy uznania grupy.
I przy odrobinie szczęścia to może działać w druga stronę - rycerz ze szlacheckiego rodu, z wykształceniem wojskowym i podstawami prowadzenia kampanii wojskowych będzie już z samej historii postaci bardziej predysponowany do dowodzenia watahą wojów niz nawet bardzo charyzmatyczny wieśniak który (z historii) nigdy wojny nie widział.

Ot tyle, co myślę na ten temat.

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 11-06-2007, 18:00   

po prostu chcialas zepsuc nam calkiem fajna dyskusje, tak?

Elin
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 18:02   

Hm...
Nie, chyba jednak nie do końca :/

Shamaroth_Glupi 
ugly bastard.

Wysłany: 11-06-2007, 18:04   

a i owszem,zepsulas xD

Elin
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 18:07   

Oj, Oj, Przyjmij więc moje najszczersze przeprosiny ;)

A na myśli miałam tylko to, ze takie gdybanie o dowództwie może zamiast jednej dyskusji popsuć cały obóz, a to trochę gorzej.
Kto będzie dowodził to rzecz obozowa - nikt przecież nie powiedział, ze scenariusz przewiduje np. tworzenie jednej dróżyny z jednym dowództwem.

[ Dodano: 2007-06-11, 16:10 ]
I tak, przyśpieszacie tylko to co nieuniknione ;)

Odpowiedz do tematu