Kusza |
Autor |
Wiadomość |
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 14:24 Kusza
|
|
|
Kupiłem kuszę (bardziej zabawkową niż profesjonalną) i zająłem się tuningiem. W tym temacie zamieszczam info odnośnie kilku problemów, jakie pojawiły się wraz z postępem prac.
Do rzeczy:
- Bełt obraca się w powietrzu mimo, że jest dociążony z przodu zabezpieczeniem z filcu i taśmy.
- Zasięg skuteczny... 4 m.
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za odpowiedzi. |
_________________ "Strzeż mnie panie przed przyjaciółmi, z nieprzyjaciółmi sam dam sobie radę" |
|
|
|
|
Deutin
|
Wysłany: 03-07-2011, 17:38
|
|
|
Sory za szczerość, ale moim zdaniem to nie przejdzie.
1) bełt nie będzie się obracał gdy: zwiększysz naciąg, dodasz jakieś lotki stabilizujące, idealnie wyważysz bełty.
2) Wątpię by przeszło to przez kadrę... wiem, że było dużo prób z kuszami, ale jakoś nie słyszałem o żadnej udanej.
Ale i tak Indi lub Hodo powiedzą Ci więcej. |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 19:49
|
|
|
Onfis miał kuszę, ale nie dało się z niej trafić w Modwita. |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 19:54
|
|
|
1. Naciągu nie da się zwiększyć. Bynajmniej, nie ma potrzeby. Pieprznięcie to ma porządne. Lotki mam, ale nie przejdą przez tulejkę. W zasadzie pozostaje wyważenie. Pytanie tylko: czym i jak?
2. Pesymiści
Post Scriptum
Uptade:
Po prawej bełt w wersji pierwotnej. Po lewej bełty zabezpieczone. |
_________________ "Strzeż mnie panie przed przyjaciółmi, z nieprzyjaciółmi sam dam sobie radę" |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:14
|
|
|
Ten po prawej ma lotki i chyba przechodził jeżeli go z tym kupiłeś. |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:28
|
|
|
Oczywiście, że nie przechodził. Ta kusza była kiepskim żartem, kiedy ją kupowałem Dopiero w trakcie modernizacji dodałem tulejkę, która zwiększyła funkcjonalność. Zresztą, te chińskie lotki nie robią różnicy. W tej chwili pracuję na złamanie karku, a dodatkowo mam jeszcze owe bełty do dociążenia |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:37
|
|
|
Nie masz większej tulejki? |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:39
|
|
|
Tak, średnica 4 cm Poważnie: mam, ale jest przesadnie duża. |
Ostatnio zmieniony przez Al Zuar 03-07-2011, 20:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:42
|
|
|
Znajdź jakąś, która nie będzie za duża, a przejdzie przez nią lotka bełtu. |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:45
|
|
|
Lotka niczego nie zmienia. Zanim dodałem tulejkę, robiłem pierdyliard crash testów z jej udziałem. |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:46
|
|
|
Więc kusza to głupi pomysł. |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:49
|
|
|
Poprawię: w skali głupoty jest to 7/10. Ale póki co! |
|
|
|
|
Deutin
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:26
|
|
|
Mówię, będzie to mało funkcjonale, bo jak pogubisz bełty to masz przerąbane, a niektóre sytuacje nie ułatwiają biegania po krzakach i szukania amunicji. |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:31
|
|
|
O bełty bym się nie martwił. Mam ich... sporo Inaczej moja praca skończyłaby się pół dnia temu |
|
|
|
|
Deutin
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:35
|
|
|
z 20?
No i pytanie jak "celne" to jest? |
|
|
|
|
Al Zuar
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:51
|
|
|
Z 6 m leci grotem do przodu, odchył na bok max 15 cm. Wraz ze zwiększaniem się odległości od celu, bełt zaczyna obracać się tyłem do przodu. Pomiary z crash testów A bełtów mam 16. |
Ostatnio zmieniony przez Al Zuar 03-07-2011, 21:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gvyn
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:55
|
|
|
Niebezpieczne jak się obraca. Nie przejdzie. |
|
|
|
|
Illima
Dyrektor Instytutu Alchemii
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:57
|
|
|
Po prosu przywieź, to zobaczymy czy przejdzie. |
|
|
|
|
Deutin
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:58
|
|
|
Nom, mowy nie ma. |
|
|
|
|
Onfis
|
Wysłany: 06-07-2011, 10:26
|
|
|
Gvyn napisał/a: | Onfis miał kuszę, ale nie dało się z niej trafić w Modwita. |
Wypraszam sobie! Przy odpowiednich poprawkach trafiała
Ale ad rem. Bełty całe z otuliny z obciążeniem z przodu z np. śruby, włókna szklanego... Ja takich używam i są cacy A i spróbuj zwiększyć siłę przez skrócenie cięciwy, też pomaga |
|
|
|
|
|